De dwaasheid voorbij?

Het is over, klaar, uit, gedaan, mooi geweest. De schare heeft haar dwaasheid misschien nog niet overwonnen, maar het collectieve weblog sluit bij deze haar deuren.

Na het verdwijnen van hun voorheen geliefde thuishonk GoedGelovig was de Dwaze Schare driftig op zoek naar een nieuw thuis. Ze waren zoekende naar een goede vorm, naar een ruimte om gezamenlijkheden te delen, naar een manier om vriendschappen te behouden en het taboeloze geloofsgesprek niet verloren te laten gaan.

Inmiddels heeft de kudde op verschillende manieren zijn weg gevonden in zowel de digitale als de analoge wereld. Wellicht in al haar wijsheid, wellicht in al haar onwetendheid. Maar de Dwaze Schare is niet meer.

Voor het taboeloze geloofsgesprek zijn er gelukkig ook andere plekken te vinden op het internet. Scherp pikant gekruide gesprekken zijn bijvoorbeeld te vinden bij de vrienden van StaatGeschreven. Twijfelen aan het geloof kan natuurlijk ook bij de vrienden van Freethinker (zolang je zelf maar blijft nadenken). En voor een satirische beschouwing van kerkelijke zaken was Broodje Paap altijd al superieur aan de Dwaze Schare.

Wij willen alle auteurs, reageerders en meelezers bedanken voor een mooi jaar. In het bijzonder gastschrijver Emanuel Rutten die op afstand het meest bediscussieerde stuk schreef. Een ander bijzonder bedankje gaat naar David Sörensen en TRINGospel Music Festival die tot op het allerlaatst de gemoederen bezig hebben gehouden.

Rest alleen nog de vraag wat we moeten de meest vreemde eend in onze kudde: onze Twitterkoe, vermomd als schaap. We hebben besloten om het schaap vrij te laten. Wellicht dat hij zo de wereld nog kan verbeteren. Jullie zijn dus nog niet helemaal van ons af…

77 gedachten over “De dwaasheid voorbij?”

 1. Hadden jullie dit niet wat voorzichtiger, wat zachter kunnen vertellen? Ben in shock!

 2. @Ettje

  Iets met stinkende heelmeesters ofzo… ben ’t ff kwijt. 🙂

 3. We hebben veel geleerd en gelachen. Ons verbaasd en verwonderd.
  Gegraven en verdiept.
  Opgebouwd en afgebroken.
  Vastgegrepen en losgelaten.

  Gloria in excelsis Dwazen.
  Thanks.

 4. Arme @Boktor.

  Durft ie na jaren tobben eindelijk eens een keer onomwonden de waarheid te zeggen en de boel ff flink door te luchten, gooien ze van schrik meteen de hele tent dicht. 🙂

 5. @Bokkepoot
  Voor @Boktor wordt overigens door één der dwazen een exclusief nazorgprogramma opgezet.
  Nota bene onder het genot van een borrel.
  Waar vind je dat tegenswoordigs..?

 6. @Bokkepoot; Ga jij nou beweren dat er een een hogere macht is die hier de hand in heeft? Nog meer in shock! 😦

 7. Het was mooi zo. Er zijn gelukkig genoeg grazige veldjes op het internet voor verloren schaapjes 🙂

  — gaat op zoek naar een borrel —

 8. Hé ho wacht… net nu ik weer een keer reageerde gaan jullie stoppen. Wat is dat nou voor timing. 😉

 9. @Johan,

  Je hebt je kans gemist. Succes met je pastorale bediening.

 10. Sjonge! Vraag me af wie of wat er in jullie gevaren is! Zo meedogenloos! Tijd voor een gebedje, denk ik, met wat extra kaarsjes en wierook! Veel wierook! 😦

 11. Het concept dat schaapjes het liefste bij elkaar blijven is bij de hartelooze redactie niet doorgedrongen. Ik wil niet in vrijheid opzoek naar een andere site, mijn geknechte wil wil hier rondhangen.

 12. Zoek en gij zult vinden, klopt en de deur zal wellicht voor u open gaan…!?
  Sjabba…😎😇😳

 13. @Ardbeg
  Die harteloze redactie heeft dit jaar heel wat nachtelijke uurtjes besteed bestieren van deze site. Gaandeweg is helder geworden dat het 1. niet lukt om buiten de groep originele initiatiefnemers een aanhang te vinden die hier echt behoefte aan heeft, waardoor de gesprekken in de breedte teveel incrowd gevonden worden, en 2. er onder de vaste groep reageerders meer behoefte is aan een regelmatige offline meeting dan aan een permanente website.

  We zijn hier best een hechte groep en dat is echt heel erg mooi. En we willen niet dat die prachtige hechte groep uiteenvalt. Juist met de best wel zware verantwoordelijkheid van de website, en het toch wel beperkte directe contact dat je daarbij met elkaar hebt, was het risico groot dat het hele project Dwaze Schare als een nachtkaars uit zou gaan. Een snelle euthanasie van deze website zou juist de groep Dwaze Schare kunnen revitaliseren, hoewel ik me ook realiseer dat dat niet vanzelf zal gaan. De tekst hierboven is in dat opzicht meer voor de buitenstaander bedoeld dan voor de vaste reageerder, voor de bezoekers van de bijeenkomsten van de DS.

 14. @ardbeg10y: Als je echt niet zonder ons kunt, mail dan even naar de redactie. Misschien kunnen we je deelgenoot maken van een algemeen nazorginitiatief. Dat geldt ook voor Ettje.

 15. Ook wel aardig van Nu.nl dat ze speciaal voor deze dag bij Nu in beeld beginnen met het schaap. Thoughtfull!

 16. Voor het geval mensen denken: we missen een comment: dat klopt. Ik heb mijn laatste bijdrage laten verwijderen. Ik was in eerste instantie zo onzorgvuldig om het item onder de kop waarnaar ik verwees niet te lezen. Nadat ik dat wel gedaan had, vond ik de bijdrage ongepast zoals die stond en heb hem laten verwijderen.

 17. Kun je ‘m alsnog even plaatsen? Ik ben vergeten waar het over ging.

 18. Wel ironisch dat een dag voordat DS stopt, GG voor eventjes herleefde. En dat Bokkepoot reageerde waar het niet kon.

 19. Toch wel soort van jammer.
  Voor de liefhebber, dwaas doen of zijn kan ook nog heel goed bij een Sunday Assembly, kom eens langs bijvoorbeeld bijv. in Utrecht.
  Groet!
  Peter H

 20. Heren redacteuren en moderatoren: bij deze veel dank voor de tijd die jullie in dit project hebben willen steken. Hoewel niet vaak benoemd, wordt het wel enorm gewaardeerd! Mag zeker ook niet onvermeld blijven!

 21. @Peter H: Als je in een parallel universum nog deelgenoot van de DS wilt blijven, moet je even een mailtje sturen naar de redactie.

 22. @Wilfred

  Hoe lang blijven die olielampjes eigenlijk branden tegenwoordig? Ik zou graag eerst nog even een ommetje maken langs wat andere universa voor het donker wordt en ik besluit om me al dan niet voor eeuwig op te laten nemen in de Dwaze Hemel.

  Maar misschien moet ik op tijd binnen zijn voor mot en roest mijn DZ-toegangsbewijs heeft aangetast? 🙂

 23. @Bokkepoot: Zolang je maar niet midden in de nacht in slaap valt, komt alles goed. Anders loop je het risico dat de deurwachter zegt: ik heb u nooit gekend. 😉

  Maar ik vermoed dat de sleutelbewaarder altijd wel een plekje voor je vrijhoudt in de Dwaze Hemel.

 24. @Wilfred

  Wel ironisch dat een dag voordat DS stopt, GG voor eventjes herleefde. En dat Bokkepoot reageerde waar het niet kon.

  Ik kreeg die link in m’n mail, zag wel dat er GG bij stond, maar ik dacht dat het een verwijzing was naar GG vanaf onze site of zoiets. Dus ik klikte en was echt pas halverwege mijn eerste reactie toen ik dacht… huh… hoe kan dit nou????

  En toen dacht ik met m’n stomme hoofd: “Wat leuk! Ze zijn weer begonnen!!! He jongens, waar blijven jullie nou?” 😀

  En toen voelde ik wat geratel in mijn bovenkamer, en toen dacht ik: “Oh shit! Ik mag hier helemaal niet kómen! 😯 :oeps:


  En zodoende had ik – net als vorig jaar – weer het laatste woord op Goedgelovig.nl. 🙂

  (nou ja, op de redactie na dan…)

 25. Het ontbreekt er nog maar aan dat je ook het laatste woord hebt op DS!! En dan maar zeggen dat je nog aan het nadenken bent. Goedgelovig zijn we echter al lang niet meer!

 26. Jammer maar inderdaad duidelijk dat er weinig nieuw bloed bij kwam. Ook -terecht meen ik- heb ik geobserveerd zien worden dat discussies eigenlijk meer gesprekken waren tussen mensen die het eens waren.

  Die heerlijk clash met fundi’s was mijns inziens wat de lol echt op deed drijven. Eerst omdat ik aan de fundi kant stond, en zou ik juist die gesprekken kunnen meemaken met een nieuw perspectief.

  Jammer, maar begrijpelijk.

  Bedankt voor de inspanning voor iedereen!

 27. @Wilfred

  Het ontbreekt er nog maar aan dat je ook het laatste woord hebt op DS!! En dan maar zeggen dat je nog aan het nadenken bent. Goedgelovig zijn we echter al lang niet meer!

  🙂


  Ik ben er niet over aan het nadenken, ik heb al lang en breed de keuze gemaakt om na DZ een definitieve streep te trekken. Af en toe strepen trekken is voor mij noodzakelijk om niet volledig vast te lopen in bepaalde zaken. Een soort van complete reset, zeg maar. Noem het een autistisch trekje, noem het ADD, noem het een persoonlijkheidsstoornis, whatever. 🙂

  Ik weet ook uit ervaring dat ik pas na het definitief loslaten weer nieuwe ruimte in mijn hoofd krijg. Vaak genoeg ruimte om datgene wat ik definitief had losgelaten weer op te pikken. 😳

  En toch moet ik voor mezelf echt zo’n definitieve streep trekken, anders werkt het niet – hoe autistisch dat ook klinkt. Dat ik inmiddels het patroon herken en van tevoren weet dat zo’n definitieve streep vaak niet definitief is doet niets aan de noodzaak ervan af.

  En wees gerust: ik heb het zeker niet alleen bij DZ. 😉

 28. Al dat gepraat over borrels, ik heb de whisky er ook maar bij gepakt dan.

  Past wel bij zo’n toch wat weemoedige dag. Zo zie je maar weer dat concilies meer kapot maken dan je lief is 😉

  Hoe dan ook. Het was mooi, het was goed, en nu is het blijkbaar klaar. Goedgelovig had dat al scherper gezien dan haar reageerders. Wat niet betekent dat het niet een mooi jaar is geweest.

 29. @boktor
  Dat is inderdaad de goede observatie en analyse. De clash is wat GG zo leuk en interessant maakte. Dat is ons hier nooit echt gelukt. Bovendien werd de club langzaam kleiner en minder actief, daarmee was het op termijn sowieso klaar geweest.

 30. @Bram: We hebben er weer veel van geleerd! 😉

  @Bokkepoot: Prima hoor, neem je tijd. We horen het wel wanneer je er weer aan toe bent. Of niet. Voel geen druk.

  Maar … we zouden het natuurlijk wel heeeeel erg jammer vinden als je niet terug zou komen.
  *druk begint te verhogen*

 31. @Wilfred

  Ok. Sorry voor dat hele verhaal, maar ik wist niet helemaal hoe ik je laatste reactie moest opvatten. Mijn opmerking over mijn ‘laatste woord’ op GG was meer een zelf-beschouwelijke verzuchting-met-knipoog. Ik wil echt niet persé het laatste woord hebben, maar ik wil wel altijd – oh ja – toch nog heel even iets zeggen. Vooral nadat ik klaar ben met praten. 😳

 32. @Bokkepoot: Ik zal er volgende keer een smiley achter plaatsen. 😉

 33. @Wilfred

  Ja sorry Wilfred, ik hield daar wel rekening mee maar ik wist het toch niet zeker. En ik reageer sowieso een beetje gespannen op alles momenteel. 🙂

 34. @Bokkepoot: Ik snap het, je voelt de bodem onder je bestaan wegglijden. Johan heeft wel een borrel voor je.

 35. @Bokkepoot: Tijdens de borrel de ene, na de borrels de andere. 🙂

 36. Goed, om te voorkomen dat ik altijd maar het laatste woord heb ( 😛 @Wilfred), wordt dit *proest* waarschijnlijk mijn laatste reactie op DwazeSchare.nl.

  Ik probeer het kort te houden. (HAHAHA – GRAPJE!! 😀 )

  Ik heb in de afgelopen twee jaar (jaartje GG en jaartje DZ) veel geleerd waar ik oprecht blij mee ben, en vooral mijn hersens laten kraken op een manier die ik daarvoor niet echt gewend was. En ik zal zonder DZ onherroepelijk weer jammerlijk afzakken naar het aardse niveau van boeren huis- tuin- en keukenfilosofie. Maar ik zal vast en zeker ook een aantal zaken vasthouden welke mijn denkwereld aanzienlijk hebben verrijkt.

  Oh, en ik zal hoe dan ook proberen af en toe het woord ‘paradigma’ zo interessant mogelijk in een zin te gebruiken, zelfs al weet ik nog steeds niet of ik eigenlijk wel echt snap wat het precies betekent. Laat ontologie en epistemologie verder maar zitten, ik weet dat het ene ‘zijnsleer’ en het andere ‘kennisleer’ inhoudt, maar ik haal ze beiden nog steeds door elkaar en ik moet er minstens eerst twintig minuten mee aan de slag binnen een filosofisch argument a la Emanuel Rutten om er überhaupt iets mee te kunnen.

  Oh, en kan iemand mijn eigen modaal-bokkepotisch tegenargument misschien een keer uitleggen? Ik ben het ff kwijt. 😀


  Bedankt iedereen, uiteraard in het bijzonder de tomeloze inzet van Ducht Hermit alle zichtbare en vooral ook onzichtbare eind-, hoofd- en mede-redacteuren, en verder iedereen achter, boven, tussen, onder en vooral ook vóór de schermen.

  Ok, voor ik echt ga raaskallen: mijn email (iets met wokkels ofzo, dus liever niet mijn persoonlijke) is bij de redactie bekend. En verder hou ik het nu voorlopig voor gezien.

  Doei! xx

 37. Snif, snif! Wat een spreker is die @Bokkepoot! Snif, snif! Slaap lekker!

 38. Oh ja…. (zie je, dat bedoel ik dus: klaar, laptop dicht, hoofd leeg, #zonueersteenbavaria en ja hoor, dit en dat en zus en zo had ik nog moeten zeggen)…

  De gesprekken! Natuurlijk. Ik kwam er zondag achter dat mijn diepgelovige vader mij gewoon keihard zit te stalken ons al een tijdje blijkt te volgen. (“Huh? Hoe kom jij op Dwaze Schare?” “Dat heb je me zelf een keer verteld.” “Oh echt? Maarre… *kuch* je hoeft toch niet ALLES te lezen, he…” 😳 ). Hij reageert zelf regelmatig op geloofenwetenschap.nl, maar hij vind DZ toch vele malen beter. “Jullie gaan echt met elkaar in gesprek en luisteren ook echt naar elkaar. Daar leer je tenminste wat van.”

  Wou dat nog even meegeven. 🙂

  Doei xx

 39. @Bokkepoot: Ooohh, een echt compliment over de site! 🙂

  Bedankt voor je aanwezigheid, dat heeft de levensduur zeker verlengd. 😉

 40. @Ettje
  Welterusten. En bedankt voor de leuke gesprekken van de laatste tijd. 🙂
  En doe even een mailtje naar de redactie als je dat nog niet gedaan had. #hint #Dwaze Hemelschare #wiezoektdievindt #kloptenuzalopengedaanworden

  Doei xx

 41. @Bokkepoot: Ettje is al binnen. Nu jij nog. Zie ik sta aan de deur en ik klop… 😉

 42. @Bokkepoot: Tsja, een deel van die views zal ook altijd wel te danken zijn geweest aan figuren die graag wilden weten wat wij nu weer voor goddeloze dingen uitspookten. Bij mijn weten viel dat allemaal best mee. Als je tenminste niet tot de Bonds-kant van het spectrum behoort. Maar ja, daar ontbreekt ook elke vorm van humor en relativering van de heiligheid van de eigen denkbeelden. 😦

  Oh, en kan iemand mijn eigen modaal-bokkepotisch tegenargument misschien een keer uitleggen? Ik ben het ff kwijt. 😀

  Ik denk dat Flip nog wel een poging wil wagen. 🙂 🙂

  Doei!!

 43. @wilfred:

  Als je tenminste niet tot de Bonds-kant van het spectrum behoort.

  Laat ik nu juist besloten hebben weer bond te worden …

 44. Als je tenminste niet tot de Bonds-kant van het spectrum behoort.

  Bond? James Bond? Spectre? Stirred, not shaken?
  Ben het even kwijt…

 45. Tja, ik ontkom er natuurlijk ook niet aan na 5-6 jaar Goedgelovig en 1 jaar Dwaze Schare een kort stichtelijk woord te spreken.

  Ik denk dat het (helaas) behoorlijk zeldzaam is op de internets (of in de meeste kerken) dat mensen met zulke verschillende achtergronden, visies en overtuigingen met zoveel respect en humor met elkaar in gesprek gaan en blijven. En bereid zijn om kennis en vaak zeer persoonlijke ervaringen met elkaar te delen op een openbaar forum met alle risico’s van dien. Ik heb er in elk geval enorm veel aan gehad (en van genoten), het heeft mij aan inspiratie, nieuwe inzichten en invalshoeken geholpen, mij gedwongen om mijn hersens eens weer ouderwets te laten kraken, mijn eigen geweten en motieven te onderzoeken en niet in de laatste plaats mij behoedt voor een hele rits foute ideeën en flipsonische speculaties. Dus onmetelijk veel dank aan ieder met wie ik in gesprek ben geweest. Wij pakken strohoed en wandelstok en gaan verder langs ’s Heren wegen, uiteraard met een lied:

 46. @Flip:

  Bond? James Bond? Spectre? Stirred, not shaken?
  Ben het even kwijt…

  Daar heb ik alle begrip voor. Je kreeg natuurlijk een toeval toen je de woorden ‘modaal-bokkepotisch tegenargument’ las. Ik heb nog bewondering voor de helderheid waarmee je ‘NU EVEN NIET!!’ wist neer te tikken!

  @ardbeg10y: Jou gieten we als een plengoffer ‘on the rocks’. Word je toch nog eens heilig gebruikt.

 47. @Flip: Dank dat je er zo in stijl uit wilde gaan. Weet wel dat we je nu altijd met dit lied in herinnering zullen houden. 🙂

 48. @Derk: Weet je zeker dat je het uithoudt zonder ons? Dat liedje belooft niet veel goeds… 🙂

 49. Jammer dat Dwaze Schare ermee op houdt. Er bestaat echt behoefte aan een website waar een geloofsgesprek over allerlei kerkgrenzen heen mogelijk is. Dwaze Schare laat een gat in die markt achter. Staat Geschreven biedt hiervoor geen vervanging: te modieus, te links, te remonstrants, te zelfingenomen. Alles wat een christen niet moet zijn, vind je op Staat Geschreven. Staat Geschreven is Linkse Kerk, met alle (ook libertijnse, historische) onverdraagzaamheid die daarbij hoort.

  De redacteuren van Dwaze Schare wens ik Gods zegen toe. Gods Schare bestaat uit dwaze schapen. Je moet een beetje dwaas zijn om tot die schare te behoren: rechtzinnig of vrijzinnige dwaas. God houdt van dwazen en daarom is God zelf ook (in de ogen van mensen) dwaas geworden. De Prediker zei dat het lachen van de dwaas is als het knetteren van doorns onder depot. Niet alle gelach is zo. Er bestaat ook gelach om zelfverklaarde vrij- of rechtzinnigheid. Het lachen daarover mag nooit verstommen, zo lang onze wereld bestaat.

 50. Lieve vrienden,
  Ik heb het laatste jaar niet vaak van mij laten horen.
  Niet dat mijn interesse had ingeboet maar het ontbrak me gewoon aan tijd. Ik werk nu eenmaal in een branch die sneller slinkt dan een ijsje op een warme zomerdag. Daarnaast ben ik langzamerhand ook meer tijd gaan besteden aan minder virtuele vriendschappen oa op facebook. Toch wil ik mij aansluiten bij het koor van dankbaren. Zeker er is een ultieme poging gedaan het GGGvoel te behouden, er is veel energie verstookt daartoe. Dank dank Bij het uiteengaan wil ik jullie allen het beste wensen. Blijf verwonderen blijf dwaas. Vooral de hemelse ontmoetingen hebben er toe bijgedragen dat er van mijn kant veel respect is voor een elk die zich (al of niet) kwetsbaar heeft opgesteld.
  worden stenen niet juist mooi gepolijst door elkaar te slijpen. ik hoop nog velen van jullie tegen te komen in andere settings. Gegroet.

 51. @Wilfred
  Ik heb er inderdaad een hard hoofd in, maar aangezien ook jullie niet in staat zijn mijn verknipte zielenroerselen te handelen, zal ik het maar zelf doen. Scheelt Jezus ook weer of zal het hem wat gescheeld 🙂

 52. @Derk: Je ziet wat er gebeurt: ben je er ff niet bij, gooien ze de boel dicht. We waren zo druk met jouw zieleroerselen te handelen, dat we daar eerder niet aan toe kwamen. 😉

 53. Dames en heren…

  We gaan over een kleine 24 uur alle reactiemogelijkheden sluiten. Dus Bokkepoot… …als je alsnog de allerlaatste wil zijn… grijp je kans!

  Mocht je, nadat we de reactiemogelijkheden hebben gesloten, toch nog contact met ons op willen nemen, dan kan dat via de knop ‘contact’ bovenaan de pagina. Maar die mail zullen we wel steeds minder gaan lezen, alleen dat is logisch

  bramvandijk, Dutch Hermit, ThaFizzy

 54. De genade en vrede van Bokkepoot zij met u allen. Amen.


  Zo, en nou opzouten. Hup jongens, ’t is mooi geweest.
  Sluiten die tent. Dahaag.

Reacties zijn gesloten.