Zonder Bijbel naar de klote

“Wat gebeurt er met een door de Bijbel gevormde cultuur als deze cultuur niet langer gelooft dat de Bijbel de waarheid vertelt?” Die cultuur gaat naar de klote, valt het artikel van Robert Jenson ongenuanceerd samen te vatten.

De veronderstelde waarheid van de Bijbel was de basis van het verhaal dat Europa eeuwenlang volgde en waarin de christenen hun waarheidsclaims van context voorzagen. Met de Verlichting kwam hier een andere meta-narratief voor in de plaats, waarmee de grote afbraak kwam. Nietzsche, Picasso en Walter Gropius: “A world has been destroyed; we must seek a radical solution.” Die Verlichting bleek echter onvoldoende dragende kracht te hebben en werd ingehaald door het postmodernisme, afscheid van alle grote, dragende verhalen. De ins en outs van het verhaal zijn hier te lezen.