toledot yeshu

De sage van Jezus (5)

De wijzen kozen een man uit met de naam Judas Iskariot en zij brachten hem naar het heiligdom, waar hij letters van de onuitspreekbare naam net zo leerde als Jezus had gedaan. Toen Jezus opnieuw voor de koningin geroepen werd, waren de wijzen en Judas Iskariot daar ook aanwezig.

Jezus zei: “Over mij is gezegd: ‘Ik zal opstijgen ten hemel’. Hij spreidde zijn armen als vleugels en vloog tussen hemel en aarde. Iedereen was opgetogen. De ouden vroegen Iskariot om hetzelfde te doen en dat deed hij. Hij vloog naar de hemel.

Iskariot probeerde Jezus naar de aarde beneden te dwingen, maar beide slaagden er niet in om de ander te overwinnen, want beiden maakten gebruik van de onuitspreekbare naam. Maar Iskariot onteerde Jezus, waardoor allebei hun kracht verloren en op de aarde vielen. Door hun schande verlieten de letters van de onuitspreekbare naam hen. Vanwege deze daad van Judas huilen velen op de avond voor de geboorte van Jezus.

Jezus ontving zweepslagen en over zijn hoofd werd een stoffen zak gemaakt, hij werd geslagen met stokken met metalen ballen, maar hij kon niets doen omdat hij de onuitspreekbare naam niet langer bezat.

Jezus werd naar de synagoge van Tiberias gebracht, waar men hem aan een pilaar bond. Om zijn ergste dorst te lessen, gaven zij hem azijn te drinken. Op zijn hoofd zetten zij een kroon van doorns. De oudsten van het volk en de nu onbeheerste volgelingen van Jezus begonnen te vechten, waarna verschillende volgelingen samen met Jezus wisten te ontkomen naar Antiochië, waar zij bleven tot kort voor Pesach.

Lees alle verhalen hier terug.