Onderweg met Jeroen

ONDERWEG MET JEROEN

In de EO-serie Onderweg gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met Jeroen de Ridder, filosoof en co-auteur van En dus bestaat God. In dit 1 uur durende radio-interview-met-camera vertelt De Ridder openhartig over zijn achtergrond, zijn geloof, zijn liefde voor filosofie en over zijn persoonlijke drijfveer om samen met collega Emanuel Rutten een boekje te schrijven over godsargumenten.

Onderweg - Jeroen de Ridder

2 gedachten over “Onderweg met Jeroen”

 1. Best een interessant gesprek. Toch bekruipt me een beetje het gevoel dat de kloof tussen gelovigen en ongelovigen wel heel erg groot is in dit gesprek. Aan de ene kant omdat Jeroen een beeld schetst van de ongelovige buitenwereld waarin geloof in god alleen maar stom wordt gevonden, dat volgens mij geen recht doet aan de ruimte en het respect dat er in Nederland is voor mensen met andere opvattingen. Bijna een soort vijandsdenken waar ik een beetje de kriebels van krijg.

  Maar aan de andere kant zijn Elsbeth en Jeroen ook wel heel erg samen gezellig gelovigen onder elkaar waarin het ook eigenlijk heel raar is om ongelovig te zijn, of eigenlijk zelfs wel onbegrijpelijk. Bijvoorbeeld als Dawkins even ter sprake komt en wordt weggelachen als volstrekt irrelevant.

 2. @Bram

  Aan de ene kant omdat Jeroen een beeld schetst van de ongelovige buitenwereld waarin geloof in god alleen maar stom wordt gevonden, dat volgens mij geen recht doet aan de ruimte en het respect dat er in Nederland is voor mensen met andere opvattingen.

  Het ligt er denk ik ook een beetje aan welke kant je op kijkt. Op sommige discussie-fora zie ik toch wel een algemene tendens om elke vorm van religie neer te sabelen als achterhaald geloof in sprookjes.

  Aan de andere kant heb ik het idee dat Jeroen dit punt ook een beetje aandikt om het boekje als zodanig te kunnen profileren.

  Ik vond het sowieso een leuk gesprek. Heb het idee dat Jeroen in de hele materie dicht bij zichzelf blijft, hij maakt connectie met wat hij te vertellen heeft. Wat ik prettig vind, zeker bij dit soort onderwerpen.

Reacties zijn gesloten.