En dus bestaat God – het debat

Op dinsdag 31 maart werd er in de Rode hoed een gedebatteerd over de vraag of God wel of niet bestaat. Dit debat vond plaats naar aanleiding van het boek En dus bestaat God van Emanuel Rutten en Jeroen de Ridder. Naast de twee auteurs waren Franca Treur en Huub Oosterhuis uitgenodigd.

Na de reflectie van gansanders van vooral de nazit, hebben we hier ook een integraal verslag van het debat.

7 gedachten over “En dus bestaat God – het debat”

 1. Ik weet niet hoe volledig dit verslag is, maar als ik hier op moet afgaan ben ik blij dat ik thuis ben gebleven. Dan lijken me de gesprekken hier op DZ over dit boek een stuk inhoudelijker.

  De helft van het debat gaat verloren aan het terugkoppelen naar de eigenlijke bedoeling van het boek, en de andere helft bestaat uit het op tafel gooien van andere invalshoeken waarbij uiteindelijk nergens echt op wordt ingegaan, van beide kanten niet overigens. Niet alleen vanwege de verschillende vocabulaires, maar ook omdat er – althans, zo komt het op mij over – niet echt richting lijkt te worden gegeven aan het doel van het debat.

 2. Bij ForumC is de volledige toespraak van directeur Ton van Brussel, die van zijn ongeloof gevallen is.

 3. @bramvandijk
  hear, hear. Ik heb echt van de avond genoten, ondanks dat ik het debat zo nu en dan behoorlijk saai vond.

  Inhoudelijk ben ik ook een beetje uitgekeken op de godsargumenten enzo, lijkt het. Komt misschien ook omdat ik existentieel aardig los gekomen ben van de godsvraag. Het leven zelf is vaak toch veel interessanter, vind ik 😉 Zeker als student…

 4. Ik krijg het idee dat het niet echt van de grond kwam. Ik denk dat Oosterhuis beter liedjes kan schrijven. Zijn god lijkt toch een beetje een fictief personage die het partijprogramma van de SP legitimeert. Dan heb je niet veel in te brengen in zo’n discussie.

 5. @Flip: De god van Emanuel en Jeroen blijft in hun argumentatie (ze argumenteren immers niet voor een specifiek godsbeeld) ook een fictief personage, dus in dat opzicht kunnen ze elkaar de hand schudden. 😉

Reacties zijn gesloten.