Welke protestant ben jij?

“Je kan op verschillende manieren evangelisch zijn. Onderwijs, muziek, vroomheid, verantwoordelijkheid, tolerantie en humor horen bij het protestantisme, maar ook regels, werken en kennis.” De Duitse protestanten hebben wederom een nieuwe test opgezet, dit maal rondom de vraag wat voor protestant je bent.

Ieder van ons heeft wel een protestant in zijn binnenste, onze grootste protestant zijn we zelf. Of je nu katholiek, tegendraads of atheïst bent: dit is jouw test! Durf te testen. Testen, dromen, doen! (Geen sluikreclame). En vergeet vooral niet in de reacties te melden wat voor protestant jij bent.

Als je nog vragen hebt: De Duitse lutherse kerk heeft een nazorgwebsite.

42 gedachten over “Welke protestant ben jij?”

 1. 1. Martin Luther King (nanananana @Derk)
  2. Hanns Dieter Hüsch
  3. Albert Schweitzer

 2. In een andere volgorde als @Bokkepoot… 🙂
  1. Albert Schweitzer
  2. Hans Dieter Hüsch
  3. Martin Luther King

  Mmmmm, voel me redelijk tevreden hiermee. 🙂

 3. @Ettje

  Mmmmm, voel me redelijk tevreden hiermee. 🙂

  Hmm. Als ik eerlijk ben heb ik nog nooit van Hans Dieter Hüsch gehoord en ken ik Albert Schweitzer ook alleen maar van het ziekenhuis. Wat het verder zegt over wat voor protestant ik zou zijn: al sla je me dood. 🙂

 4. 1. Albert Schweitzer
  2. Clara Schumann
  3. Johann Hinrich Wichern

  Maar verschillende vragen bevatten geen antwoord dat ik zou geven. De test gaat er blijkbaar van uit dat degene die de test doet, gelovig is.

 5. Nooit van Hans Dieter Hüsch gehoord, @Bokkepoot? Zal toch niet het leeftijdsverschil zijn? 🙂

  Dat de test ervan uitgaat dat degene die de test doet gelovig is lijkt me nogal logisch @Wilfred. De vraag is immers: wat voor protestant ben jij?

 6. Ik denk dat je heel goed een ongelovige / halfgelovige protestant kunt zijn. Het wezen van het protestantisme is het je afzetten tegen de gevestigde orde, en dat is hier ruimschoots aanwezig.

  Ardbeg10y heeft helaas geen Bach 😦

  Ik denk dat Emmanuel Rutten wel een godsbewijs kan bedenken op basis van het gegeven dat Wilfred uitkomt op Albert Schweitzer.

 7. @Derk

  Geen idee wat het gewicht van zijn kruis is. Is dat belangrijk voor de uitkost van de test?

 8. @ardbeg10y: 🙂 Ik denk niet dat hij daar ver mee gaat komen. Bijna iedereen hier heeft Schweitzer en is in meer of mindere mate vrijzinnig of ongelovig. Dus… 😉

 9. @Ettje: Als je de woorden van DH hebt gelezen, dan veronderstellen die dat ook ongelovigen een Protestant in zich hebben. Nogal wiedes, als je vooronderstelt dat degenen die de test doen gelovig zijn. 😉

  Ik kan me prima voorstellen dat je een zelfde soort test kunt maken die helemaal niet uitgaat van gelovigheid. Tenslotte heeft een deel van de vragen daar ook in deze test niet mee te maken.

 10. Het is een leuke test. Ik kwam tot de volgende resultaten:
  1. Charlotte Brontë
  2. Johann Sebastian Bach
  3. Immanuel Kant.

  Ik heb nooit geweten dat ik zoveel ideeën deel met Charlotte Brontë en Immanuel Kant. Hoewel ik Charlotte Brontë niet echt ken, heb ik altijd gedacht dat zij een Engelse variant van Betje Wolff was. Deze 18e eeuwse dame herinner ik jij het beste van haar ‘Onveranderlyke Santhorstsche geloofsbelydenis’, een manifest dat vandaag de dag nog volmondig door Remonstranten onderschreven wordt.
  Immanuel Kant heb ik nooit tot de goddelozen gerekend, maar tot de zoekers. Vandaag zijn er in onze samenleving vele zoekers die niets vinden en dat eigenlijk ook niet willen. Het verschil tussen vele van die hedendaagse zoekers en Immanuel Kant is dat Kant weldegelijk op zoek was naar echte antwoorden.

  De bijdrage van Ettje vond ik in zoverre leuk, dat zij (?) mij op het spoor bracht van Hans Dieter Hüsch. Ik had nog nooit van die man gehoord. Ik vind die man echt grappig. Maar voor de Dwaze Schare vond ik zijn ‘Religiöse Mitteilung’ veel grappiger. Hierin deelt hij mee dat God Zijn lidmaatschap van de kerk heeft opgezegd, gevolgd door een mededeling van het bevoegde kerkbestuur dat ze daar eigenlijk wel blij mee zijn. Ik vind dat buitengewoon grappig. Ik zie het helemaal voor me: Arjan Plaisier en Karin van den Broeke die een dergelijke mededeling op de website van PKN zouden plaatsen. Of dat Wim Eijk dit als pastorale boodschap aan de weinig Rooms-katholieken die nog in deze opstandige protestantse natie zijn overgebleven, zou meedelen, uiteraard gevolgd door de mededeling dat de Heilige Maagd via de Paus te kennen heeft gegeven graag ontdoopt te willen worden. Hedendaagse gelovigen vragen zich wanhopig af, hoe ze de postmoderne mens bij de kerk betrokken kunnen houden, terwijl Hans Dieter Hüsch de vraag omdraait en zich afvraagt wat God eigenlijk nog in de kerk te zoeken heeft. En of God misschien niet gelijk heeft wanneer Hij zijn lidmaatschap opzegt.

  Enjoy: https://www.youtube.com/watch?v=_ScI3Zh5iT0

 11. @flipsonius; jij hebt vast de verkeerde enquete ingevuld!
  @Henry Coyette; daar had ik express niet voor gekozen!

 12. @ Ettje: het woordje ‘express’ begrijp ik niet. Hoezo ‘express’?

 13. @ Derk: een beetje een rare reactie. Wat is er mis met Duits? Helemaal niks volgens mij. Ja, dat de Duitse bevolking in de jaren 1933 tot 1945 massaal in de greep van een ideologie is geraakt, dat maakt hen toch niet tot de eeuwige paria die nooit kan genezen van de huidvraat waaraan hij ooit heeft geleden? Ieder mens kan in de greep van een of andere ideologie geraken. Dat overkomt hedendaagse Nederlanders ook. Alleen begrijpen ze dat zelf niet.

  Het tweede rare is jouw veronderstelling dat Luther deel zou zijn mijn identiteit. Dat is (a) een onbewezen stelling en (b) een onjuiste stelling. Ik ben God dankbaar voor de hervormers, maar daarom ben ik niet hun blinde navolger. Als dat zo zou zijn, dan zou ik christendom reduceren tot een ideologie.

 14. @Henry Coyette

  Ik zeg maar niks over de gekkigheid van jouw Godwins. Maar Luther zit er nou eenmaal in. Bij jouw iets erger als bij mij want ik ben geen protestant meer. Maar dat je iemand aanhangt die er nazi gedachten op nahield dat is een zekerheid anders was je geen protestant. Misschien toch iets om in gedachten te nemen voor dat je je weer aan het Godwinnen slaat.

  “Ik ben God dankbaar voor de hervormers, maar daarom ben ik niet hun blinde navolger. Als dat zo zou zijn, dan zou ik christendom reduceren tot een ideologie.”

  Ik ben Adolf Hitler dankbaar voor de sociale voorzieningen die uit zijn koker komen.

 15. @Henry Coyette; Als grootmoeder van deze DS wilde ik ze dit besparen. Te schokkend!

  @Derk en @HC; Willen jullie hier mee stoppen?! Er staat geschreven: Houd, voorzover het van u afhangt, vrede met alle mensen.

 16. @ Ettje
  Natuurlijk, je kun ook voor grote mensen ‘Slaap kindje, slaap’ gaan zingen, maar ik zou dit gezang toch beperken tot de kinderkamer met kind.

  @Derk: Inderdaad, daar ben ik de Duitsers dankbaar voor. Tevens ben ik hun dankbaar voor de invoering van de Midden-Europese tijd, de vennootschapsbelasting, de kinderbijslag, het ziekenfonds en het zwemdiploma. En als Fries ben ik de Duitsers natuurlijk oneindig dankbaar voor het feit dat ze Vlieland en Terschelling bij Friesland gevoegd hebben.

 17. @Ettje

  Er is geen oorlog gaande. Ik ben hier trouwens nooit echt boos of zo.Ik neem een belediging op forums niet heel serieus. Als ik zo ver ben negeer ik meestal, ben ik weg. Deze week ga ik trouwens weg… nog twee nachten en dan ben ik voor een half jaar weg. Ik weet het, ik weet het er valt een gat. Maar goed, jullie krijgen er een extra scherpe Derk voor terug… voor zo lang dat duurt… Doei iedereen!
  p.s niet te veel reacties plaatsen (dan sta ik volgend jaar nog steeds op nummer 1) https://youtu.be/D_wf04JC8dQ

 18. @Derk; Kan het niet laten! Waar je ook naartoe gaat en wat je ook gaat doen…

  Ga met God en Hij zal met je zijn,
  jou nabij op al je wegen
  met zijn raad en troost en zegen.
  Ga met God en Hij zal met je zijn.

  Ga met God en Hij zal met je zijn,
  bij gevaar, in bange tijden,
  over jou zijn vleugels spreiden.
  Ga met God en Hij zal met je zijn.

  Ga met God en Hij zal met je zijn,
  in zijn liefde je bewaren,
  in de dood je leven sparen.
  Ga met God en Hij zal met je zijn.

  Ga met God en Hij zal met je zijn,
  tot wij weer elkaar ontmoeten,
  in zijn naam elkaar begroeten.
  Ga met God en Hij zal met je zijn.

 19. @Ettje

  Als God mee wil, dan mag dat. Maar dan moet Hij niet de hele tijd zitten miepen met Lucifer, want ik heb mijn concentratie nodig.

 20. @Derk

  Wat ga je doen? 🙂
  … voor zover me dat een flikker aangaat natuurlijk…

 21. @Bokkepoot

  Ik ga in stevige therapie. Heb ik nodig.

  @Wilfred

  Een half jaar is zo voorbij. Ik vertrouw je er op dat je dat waar wij mening delen met verve het toetsenbord hanteerd en zeker weten zonde spelfouten….

  Ik ga spullen pakken.

 22. @Derk
  Dacht ik al. Ben zelf ooit (met de nadruk op ‘ooit’) twee en een half jaar in therapie geweest (waarvan de eerste twee jaar intern) en het is uiteindelijk nog best redelijk goed gekomen. Dus er is hoop. 😛

  Maar echt: heel veel sterke en succes. Zet ‘m op. En wellicht tot later.

 23. @Derk
  sterkte man, ik hoop dat je er echt wat aan hebt
  Hopelijk bestaan we nog als jij weer terug bent, ik kan je bijdragen altijd erg waarderen

  Een oog naar voren op de weg
  En een naar binnen op je hart
  Rustig lopen…..
  😉

 24. @Bokkepoot

  Thnks man. 2 jaar intern…. Daar wordt ik stilletjes van. Maar ik denk dat dat tegenwoordig niet meer mogelijk is.

  @Flipsonius

  Bedankt!

  “Hopelijk bestaan we nog als jij weer terug bent…” Dat is ook nog een mogelijkheid… 😦

 25. @Derk

  Maar ik denk dat dat tegenwoordig niet meer mogelijk is.

  Ik praat over ’95-’97. Heb net de website van de desbetreffende instelling bekeken, ze doen tegenwoordig nog steeds aan langere jaartrajecten maar ik denk meer individueel toegespitst en ook wat minder gesloten.

  Destijds kreeg je standaard drie maanden intake in volledige afzondering van de buitenwereld, dan maximaal anderhalf jaar therapie (ook dagbesteding op het terrein en alleen van het terrein af met begeleiding of onder strikte voorwaarden, na enkele maanden een weekend naar huis, enz.), en daarna nog zes maanden resocialisatie waarin je een baan hebt en weer je eigen netwerk opbouwt maar wel intern woont.

  Moet er nu niet meer aan denken maar ben twintig jaar later nog steeds reteblij dat ik het toen gedaan heb. 🙂

 26. @Bokkepoot

  Ze opperde bij mij een interne behandeling en ik wou niet akkoord gaan als ik niet wist hoe lang het zou duren. Toen vertelden ze mij dat de overheid niet zo happig meer is op interne opnames en dat een gemiddelde opname gemiddeld genomen een halfjaar duurt en dat ik uiteindelijk zelf voor het zeggen heb. Ik weet zeker dat ik mijn kat niet langer dan een half jaar achterlaat (klinkt pathetisch maar ik ben nu eenmaal van mening dat als je een dier neemt je verantwoordelijk bent. Therapeutisch gezien lijkt mij dat ook wel gezond)Tevens ben ik wel een typetje dat zou kunnen hospitaliseren. Lijkt mij een naar gevoel, je (sociaal)afhankelijk voelen van instellingen.

 27. @Derk

  Oh, maar daar ben ik het allemaal wel mee eens. De vorm waarin e.e.a. toen gegoten was zou ik nu ook niemand zomaar aanraden. Maar voor mij was een rondje intensieve hersenspoeling precies wat ik nodig had: volledig afbreken en alles weer van de grond af opbouwen.

  Aanvankelijk dachten ze me ook niet te kunnen helpen, omdat ik zelf niet eens in staat was om een fatsoenlijke hulpvraag te formuleren. Wist ik veel. Het leven was kut en de maatschappij gestoord. Ik moest niks meer van het sociale leven weten en ik had geen idee dat ik zélf misschien ook een probleem zou kunnen hebben…

  Nu – twintig jaar later – kan ik me er werkelijk niets meer bij voorstellen, maar ik weet dat ze een behoorlijk zware dobber aan me gehad hebben. 🙂

  Maar als je eenmaal een beetje weet wie je bent, wat je problemen zijn en waar je aan wilt werken, dan raad ik je inderdaad aan vooral zelf de touwtjes in handen te nemen en te houden, bij zowel hulpvraag als therapie zo concreet mogelijk te blijven en daarbij vooral de sociale betrekkingen met je kat niet los te laten. 😉

Reacties zijn gesloten.