duitse job

Komt Hitler bij God; Job als nazi-propaganda

Mensen lijden om volwassen te worden!
Zo moeten mensen hun betekenis bevatten,
wat hen door de strijd gegeven wordt.
Wie klaagt,
wie laat afweten,
die is het niet waard een mens te heten!

Zo citeert SS-officier Kurt Eggers de aartsengel Michael (p.12) in zijn Das Spiel von Job dem Deutschen. Ein Mysterium, een propagandistisch theaterstuk voor de nazi’s.

In het stuk (Engels) discussieert de duivel met God en aartsengel Michael, waarbij een boze duivel op een zeker moment uitroept (p.13): “Ik zal een mens voor je uitzoeken, drager van uw beeld, hij zal uw hemellicht vervloeken, zodra hij het stof van zorgen eet!” God neemt de uitdaging aan en zegt: Als je iemand wil verzoeken, verzoek dan Job de Duitser. Daar begint het verhaal en tegelijkertijd de lofzang op Job, die symbool staat voor het hele Duitse ras. Niet voor niets wordt Job in het hele verhaal regelmatig alleen met de titel De Duitser aangesproken.

Het tweede bedrijf gaat op dezelfde voet verder: Job wordt niet persoonlijk aangevallen, nee, zoals Eggers de knecht in de mond legt (p. 19):

“De vijand overschreed de grenzen om te moorden en te roven. Heer, het land is in oorlog! Akkers zijn al verwoest en mensen gedood. Heer, het is oorlog! Uw vrouw gebood mij u te halen om uzelf te beschermen en te bewaren.”

Job reageert daarop met een omgekeerde bijbelse spreuk: “laten we dan van het staal van de sikkels en de ploegen bijlen en zwaarden, speren en lansen maken, want het is oorlog in het land.” Met zijn zonen, die de oorlog toejuichen, begint de Duitse Job zijn strijd.

Het hele drama wordt niet alleen doorspekt door duidelijke nazi-propaganda, maar zet meer nog dan dat de strijd op een voetstuk. Het is een Nietzscheaanse evolutie-ideologie. De Duitse Job waarschuwt zijn bange vrouw dat zij sterk moet zijn, want de zwakke wacht verderf (p. 22), en de zonen zingen een lofzang op de krijger die moord en keelt (p. 24). De zonen sterven en Job wordt getroffen door armoe en de pest, maar Job zet door, met de woorden (p. 50):

Als slechts het aanroepen van de naam
van de Heer der heerlijkheid
alle zorgen en alle lijden
van de wereld zou wegvagen,
dan zou verdwijnen
de kracht van mensen.
In het strijdperk
zal de mens
de armoe overwinnen!”

Gezegend de Duitser, zingen de engelen hierna, “gezegend de Duitser die de listen van de vijand overwint, die de weg naar de vrijheid vindt. Gezegend de Duitser die strijdt en oorlog voert, hij zal vrij worden!” Het vierde bedrijf dat hier direct op volgt, is in zijn geheel een lofzang op het Duitsland van de nazi’s (vanaf p. 58):

Des Deutschen Leiden sah ich,
Des Deutschen Kämpfen sah ich,
Des Deutschen Siegen sah ich.
Es sei genug!
Wo ist in meinem Erdenreich
Einer dem Deutschen gleich
An Ertragen und Glauben?

De Duitser heeft het kwaad voor eens en voor altijd overwonnen, claimt aartsengel Michael (p. 59, 60).

In een uiterst interessant essay legt vertaler Scott C. Jones uit wie deze Kurt Eggers is en hoe hij ertoe kwam om het verhaal van Job om te zetten in nazi-propaganda.

5 gedachten over “Komt Hitler bij God; Job als nazi-propaganda”

 1. Hitler kom je overal tegen waar het gedachtengoed superieur-exclusief wordt. En aangezien de meeste religie zichzelf duidt als enige weg zal je daar Hitler ook vaak aantreffen zeker wanneer het sektarisch begint te worden. Hoewel bij de engerts van het moderne satanisme waar je dan wel veel Nietzsche aantreft, tref je hitler nog het minst.

  Bij mezelf tref ik zo nu en dan ook hitleriaanse gedachtes tegen. Ik zou nooit willen dat iemand anders kan bepalen wat iemand denkt of gelooft. Maar als ik het voor het zeggen had ouden religieuzen hard worden aangepakt qua straatevangelie kerken die apparte gedachtes hebben over homosexualiteit zouden gedwongen mensen van het COC moeten ontvangen op hun jongeren clubs, dieren mogen niet meer onverdoofd geslacht worden, geloof is geen rede meer je kinderen niet in te enten. En kerken waar meerdere slachtoffers zijn gevallen rond sexualiteit krijgen een label. En ik kan door en door blijven gaan. Door blijven gaan tot dat ik uiteindelijk besef dat ik hitler probeer te bestrijden met hitler. Ja het zou behoorlijk uit de klauwen lopen.

 2. @Derk

  Door blijven gaan tot dat ik uiteindelijk besef dat ik hitler probeer te bestrijden met hitler.

  Als je het zelf maar op tijd in de gaten krijgt… 😉

 3. En nog belangrijker dat opperHitler God (i.i.g de drie abrahammitische Goden) het door krijgt. Maar Hij is veul te laat en niet op tijd. Zou eigenlijk voor het trubinaal gedaagd moeten worden. Maar goed: Zijn macht Zijn voordeel, zich stilletjes terugtrekken is ook goed. Verder zou ik het niet weten hoe Hij het goed zou kunnen maken, voor Zichzelf is het i.i.g wel goed te erkennen dat Hij een probleem heeft. En als hij dan vervolgens Zijn aandeel onder ogen is gekomen, komt het moeilijkste: zelfvergeving. Maar goed voor Hem dat ie een eeuwigheid heeft.

 4. Het hele drama wordt niet alleen doorspekt door duidelijke nazi-propaganda, maar zet meer nog dan dat de strijd op een voetstuk. Het is een Nietzscheaanse evolutie-ideologie. De Duitse Job waarschuwt zijn bange vrouw dat zij sterk moet zijn, want de zwakke wacht verderf (p. 22), en de zonen zingen een lofzang op de krijger die moord en keelt (p. 24).

  Tja, maar ergens heeft hij zowel Nietzsche als evolutie niet goed begrepen…

Reacties zijn gesloten.