DIDD legt missionair misbruik bloot

Nederlandse zendelingen die in het buitenland kinderen misbruikt hebben, komen daar gemakkelijk mee weg. EO’s Dit is de dag deed onderzoek.

Ik denk dat Deetman zoveel haast had, dat men de missionarissen min of meer vergeten is. Als je nu kijkt naar hoeveel misbruik er in Nederland heeft plaatsgevonden en als je kijkt naar hoeveel missionarissen er zijn uitgezonden dan kun je op je vingers natellen dat er ook iets gebeurd moet zijn. Dat is slordig.

Stijn Fens, tegen Dit is de Dag

Het actualiteitenprogramma van de EO ontdekte tientallen voorbeelden van paters en priesters die schuldig bevonden werden aan misbruik, maar daarmee weg kwamen. Vaak werden zij gewoon naar een ander land overgeplaatst of werden maatregelen beloofd, maar niet getroffen. De precieze grote van het probleem kent Dit is de dag ook niet, cijfers ontbreken. Wel weet het programma dat het probleem onderbelicht is. Slachtoffers worden van het kastje naar de muur gestuurd, in hun eigen land vinden zij geen gehoor en de commissie Deetman neemt de klachten niet in behandeling omdat ze in een ander land plaatsvonden.

De EO-ers slaagden erin om verschillende beschuldigde missionarissen te spreken. Allemaal katholiek en de vraag blijft dan ook welke beerput open gegaan zou zijn als men naar protestants misbruik gekeken zou hebben. Bekijk de reportage van afgelopen zaterdag hier terug.

13 gedachten over “DIDD legt missionair misbruik bloot”

 1. Bijzonder dat de EO dit wel uitzendt, en terecht, laat daar geen misverstand over ontstaan, maar een uitzending over van der Steen, en een kindertehuis onder zijn supervisie, waarvan de ‘vader’ verdacht wordt van hetzelfde ligt nog steeds op de plank, of is inmiddels vernietigd!

 2. @Ettje: Het is altijd makkelijker andermans problemen te belichten dan de problemen in je eigen achterban. Aan de andere kant kun je dat denk ik niet vergelijken. Met name de omvang van het misbruik door katholieke geestelijken ligt denk ik door die enorme netwerken via kloosterorden en scholen gevoeglijk hoger dan onder protestanten. Misschien procentueel niet, maar in aantallen wel. Dat rechtvaardigt het verschil in aandacht wel.

  Ik vond het ontzettend stuitend om te zien hoeveel moeite mensen buiten Nederland moeten doen om in hun klacht gehoord te worden, tot aan de inzet van advocaten toe. Om dan vervolgens te ontdekken dat allerlei personen nog gewoon elders met kinderen werken. Diep triest. Het laat zien dat de verinnerlijking van het leed nog lang niet tot de bestuurderslaag in de katholieke kerk is doorgedrongen, wat de paus daarover ook mag opmerken. Terecht dus dat daar opnieuw aandacht voor gevraagd wordt.

 3. Het aantal protestante kindertehuizen is toch ook niet gering, meen ik. Maar ik heb daar zo geen cijfers over paraat.

  Overigens komt misbruik ook ‘gewoon’ voor onder protestanten, en die stoppen dat tenminste niet in de doofpot, maar beginnen een gebedsactie:
  http://www.nd.nl/artikelen/2011/april/07/gebedsactie-voor-verdacht-zendingspaar-suriname

  Die echter niet het gehoopte succes had: 6 jaar brommen.
  http://obsession-magazine.nl/?p=15363

  Zowel de veroordeelden als het OM zijn trouwens in hoger beroep gegaan.
  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/13585?utm_source=www.hetnieuws.in&utm_medium=embed&utm_content=

 4. @Wilfred; Natuurlijk is dit allemaal walgelijk en stuitend! En natuurlijk moet hier iets aan- en mee gedaan worden! Maar ’t voelde bij mij toch een beetje naar: de vos die de passie preekt! ūüė¶

 5. Iemand enig idee hoeveel Katholieke kindertehuizen er zijn (geweest) en hoeveel Protestantse?

 6. Zouden er geen misstanden hebben plaatsgevonden in zendingsprojecten van gristelijke snit…?
  Gelo

 7. @afolus; Is Rooms Katholiek niet gristelijk dan? ūüôā En ja, ook in protestantse huizen zullen vast misstanden voorkomen en voorgekomen zijn! Daar twijfel ik niet aan.

 8. He bah @Etje, nou klopt m’n aansluiting niet meer.
  Kon je die nou niet 1 minuutje later plaatsen?

 9. @Bokkepoot; Had je nou niet √©√©n minuutje eerder je aansluiting kunnen maken? Gelukkig waren de bijbelschrijvers wijzer en wisten die al dat ook mensen van gristelijke snit, mensen zijn….

 10. @Ettje: Je kent ondertussen het onderscheid tussen ‘gristelijk’ en ‘christelijk’ toch wel? Toch? ūüėČ

Reacties zijn gesloten.