tablet, middeleeuwen, erik kwakkel

iPad in de middeleeuwen

Het schijnt dat ik tientallen miljoenen toegeschoven krijg voor deze sluikreclame voor een zeker computerbedrijf, maar hun welbekende iPad is in werkelijkheid lang niet zo innovatief als we graag willen geloven. Sterker, als je het design wegdenkt, is heel die tablet nogal middeleeuws te noemen.

Een app om je horoscoop te checken? Hadden ze in de middeleeuwen al. Een rekenmachine? De volvelle is misschien wel de meest elegante analoge computer ooit. Handig om allerlei ingewikkelde berekeningen te maken en bijvoorbeeld de precieze datum van Pasen te berekenen. En inderdaad, die volvelle gebruikte je met je multifunctionele analoge ereader, zodat je de kennis en de rekenmachine altijd bij elkaar hebt.

Niet minder ingenieus is de middeleeuwse zonnewijzer met smartcover, ook ingebouwd in de middeleeuwse iPad. Door het boek in de zon te leggen en een stylus rechtop te zetten, kon je de juiste tijd vinden. Ook de stylus vind je bij veel tablets en pda’s (wie kent ze nog?) terug. Details over de middeleeuwse tablets bij Erik Kwakkel, die op medievalbooks.nl blogt over boeken in de middeleeuwen. En dat is een stuk spannender dan het klinkt.

3 gedachten over “iPad in de middeleeuwen”

  1. Ken je klassiekers, Dutch Hermitage. Was het niet de Prediker die al schreef:”Alles wat er gisteren was, zal er morgen weer zijn. Alles wat eerder gedaan is, zal later weer gedaan worden. Er gebeurt niets nieuws in het leven. Soms zegt ieman: “Kijk, iets nieuws!” Maar ook dat was er allang. Het is er altijd al geweest.
    Zo is het met de iPad! Maar ook met al het geschrijf hier over het wel of niet bestaan van God. Het is allemaal al eerder gedaan! ūüôā

Reacties zijn gesloten.