Statistieken

“There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.” Maar aan de andere kant, “statistieken liegen niet”. Dus voor wat het waard is hierbij toch nog de onvermijdelijke terugblik nu 2014 helemaal voorbij is. Het afgelopen jaar was het jaar dat Goedgelovig is gestopt, maar ook het jaar waarin de Dwaze Schare van start is gegaan. Op 12 mei, precies 50 dagen nadat Goedgelovig ermee ophield, werd de website geopend. Omdat de vaste reageerders van Goedgelovig nog lang niet uitgepraat waren en een nieuwe weide zochten om hun discussies te voeren.

In de rest van het jaar zijn er 210 berichten gepubliceerd en 7837 reacties geschreven (spam niet meegerekend). Dat is gemiddeld bijna 40 reacties per bericht. Bij een conservatieve schatting van 50 woorden per reactie zou dat 40.000 woorden zijn en een boek van bijna 500 bladzijden op A4-formaat opleveren. Het moderatieteam heeft vooralsnog één reactie wegens ongepast verwijderd.

De meest populaire berichten waren:

 1. Op de rand van een scheermes
 2. Première van een luchtballon
 3. Het laatste taboe
 4. Gergem doet boete
 5. Opgewekt etterbakje
 6. Waarheid met een snufje zout
 7. David Sörensen bijna thuisgehaald
 8. De allereerste Adam
 9. Wij willen GEEN KERK
 10. EO gooit handdoek in de ring

Op veel populaire artikelen werd ook flink gereageerd en gediscussieerd. Toch ziet die top-10 er net ietsjes anders uit:

 1. Op de rand van een scheermes
 2. Opgewekt etterbakje
 3. Hans Busstra moet zijn verleden een plek geven
 4. Moraal en god?
 5. Waarheid met een snufje zout
 6. Première van een luchtballon
 7. Het laatste taboe
 8. Hans-Georg Gadamer – Waarheid en methode
 9. Sörensen gaat een beetje groen
 10. De allereerste Adam

En dan is natuurlijk vooral spannend wie de grootste reageerders waren in 2014. Hier laten de statistieken van WordPress ons een beetje in de steek. Alle vaste auteurs worden namelijk niet meegenomen in het jaaroverzicht. Van de overige reageerders was dit de top-5:

 1. Derk
 2. Ettje
 3. Jac
 4. engel
 5. ardbeg10y

Tja, op basis van de 1.000 laatste reacties (waarbij ook de vaste auteurs zijn meegenomen) ziet de top-5 er net even anders uit:

 1. Bokkepoot
 2. Derk
 3. mafchauffeur
 4. gansanders
 5. Wilfred

Sommige lezers zullen uit het voorgaande concluderen dat het taboeloos geloofsgesprek nog springlevend is, anderen vragen zich waarschijnlijk af of sommige mensen niet teveel vrije tijd hebben. Beide hebben vermoedelijk gelijk. Of betekent het simpelweg hoe minder taboes, hoe meer woorden? Hoe dan ook, de Dwaze Schare kan prima op eigen benen staan en wil  voor alle schaapjes een weide vormen. Zowel online als offline. Amen.

12 gedachten over “Statistieken”

 1. Ik ben wel geïnteresseerd in het boek over de reacties. Kunnen jullie dat binnenkort eens uitgeven? Ik raak meestal de draad kwijt tijdens het lezen en ik heb gemerkt dat markeerstift op een computerscherm zinloos is. (Ik heb drie schermen moeten weggooien).

 2. Jeej! Derk, misschien we de minst geliefde van de site, laat zich niet kennen (maar vaak juist wel) en stoot door naar de kop positie.

  Maar verder geen dank voor het in leven houden van de site.

 3. @Derk: Je naam is nu definitief gevestigd en als Bokkepoot een sabbaticaltje neemt, gaat die eerste plek er echt voor je in zitten! 😉

 4. @Wilfred

  Ik betwijfel het aangezien Bokkepoot een van de weinige is die op mij reageert. Maar goed, voor inhoudelijke erkenning heb ik mijn andere forum over een andere onderwerpen. Mijn hoop gaat er naar uit dat dit jaar het forum wordt bepaald door christenen die van God houden en inhoudelijk en steekhoudend het voordeel van Gods bestaan kunnen duiden. Iets wat verder gaat als dat je in hem gelooft je gelukkiger zou zijn. Waarschijnlijk een statement gebaseerd op statistieken… Anyway er staat voor mij ook een sabbatical aan te komen. Met een mogelijkheid om misschien in het weekend te reageren.

  Het zou goed zijn als Pittig er weer bij zou komen. Wat meer licht op het theologische debat zou de inhoud hier behoorlijk kunnen opschroeven. Dat 2015 meer in teken mag staan van het Bestaan en Zijn van God i.p.v feiten. Want met feiten en empirisch bewijs heb je blijkbaar nog geen God.

 5. Laat mijn kerkenraad het asjeblieft niet ontdekken! Anders geloven ze nooit meer dat ik het al druk genoeg heb! 😦

 6. @Derk: Daar heb je wel een punt, al wil ik soms zelf ook wel op je reageren. Maar ik ben het soms gewoon te veel met je eens. Dat hoeft niet altijd gezegd te worden. 😉

 7. @Wilfred

  Dat klopt dan ook wel weer. Herkenbaar probleem. Heb ik regelmatig in het gesrek hier.

  @Flipsonius

  Klopt. Ik denk ook dat Bokkepoot kan multitasken als Jezus. Daarom denk ik ook dat ie een geldige rede heeft.

 8. @Derk

  Ik denk ook dat Bokkepoot kan multitasken als Jezus.

  Ik denk het niet. 😉

Reacties zijn gesloten.