wereldkaart harper collins

Israël bestaat toch

Na protesten van kerkleiders van de Britse Anglicaanse Kerk besluit uitgeverij Harper Collins toch om Israël opnieuw tot leven te wekken. De uitgever had, tot grote vreugde van Hamas, Israël in een vloeiende sweep van de kaart geveegd.

In nieuwe atlassen, bedoeld voor gebruik in onder meer de Verenigde Arabische Emiraten, breidde Jordanië en Syrië uit tot aan de Middellandse Zee, maar de kaarten toonden wel de Westoever en Gaza. Volgens een woordvoerder zou een kaart met Israël voor de klanten niet acceptabel zijn, maar de Britse bisschoppen vinden die uitleg onvoldoende, aldus Declan Lang, voorzitter van de bisschoppenconferentie:

The publication of this atlas will confirm Israel’s belief that there exists a hostility towards their country from parts of the Arab world. It will not help to build up a spirit of trust leading to peaceful co-existence.

De reacties op Harper Collins’ welgemeende apologie op Facebook zijn in ieder geval welwillend genoeg.

26 gedachten over “Israël bestaat toch”

 1. Volksverlakkerij, kop in het zand steken. ‘We willen het niet zien dus is het er niet’. Typisch middenoosten. Geen humor die lui. Maar in crossover met een andere thread: dogmatisch neutralisme kennen we nog van Chamberlain. We weten wat ervan kwam.

 2. Kijk aan! “De engel” vond het wel een verbetering!
  Wel ja, wat maakt het uit. Veeg ze toch gewoon van de kaart.
  Sterkte met je liefdevolle idee!

 3. @Waterlelie,

  Op een site zoals deze waar het taboeloze gesprek gevoerd mag worden, is elke mening toegestaan. Heeft dus niets met liefdevol (waarschijnlijk bedoelde je liefdeloos) te maken.

 4. @Waterlelie: engel vergeet meestal een 😉 te typen.

  Vermoedelijk expres. 🙂

 5. @ engel
  Oh, wat interessant!
  Laat ik dan jou in alle rust een gewetenloos persoon noemen.

 6. @Waterlelie,

  Ik begrijp niet zo goed waarom alleen jouw mening de enige echte juiste is? Blijkbaar raak ik ook een emotiele snaar bij je.

 7. @mafchauffeur, (of moet ik zeggen mafkees?)

  Probeer nou niet mijn goeddoordachte opmerking te relativeren. Maar je hebt wel gelijk,ik nog nog nooit in mijn leven een smiley gebruikt op taboeloze of satirische sites. Ik ben niet zo van het relativeren.

 8. @Waterlelie,

  JIj hebt liever dat de Palestijnen van de kaart worden geveegd? Helaas gebeurd dat al.

 9. @engel: je gebrek aan 😉 ’s zij je vergeven, maar “Helaas gebeurdt dat al” wordt lastiger.

 10. @mafchauffeur,

  Het is lastig om objectief te blijven bij dit onderwerp. De trend van dit plaatje vind ik wel verontrustend.

 11. Een 50/50 verdeling van het land (zoals voorgesteld door de VN in 1947) zou een goede basis zijn voor een vreedzaam samenleven van alle bewoners in dit gebied.

 12. Als het klopt wat HarperCollins op FB meldt, namelijk

  This product has now been removed from sale in all territories and all remaining stock will be pulped.

  dan wordt het nog een kostbaar collectors’ item. 🙂

  Zou HarperCollins eigenlijk ook atlassen aan Argentinië leveren met daarop de Malvinas? Of aan Servië met een aangepaste weergave van Kosovo? 😉

 13. “Een 50/50 verdeling van het land (zoals voorgesteld door de VN in 1947) zou een goede basis zijn voor een vreedzaam samenleven van alle bewoners in dit gebied.”

  Volgens mij is dat een beetje naïef. Voornamelijk moslims zien geen plaats voor joden op kalifatisch gebied. Niet dat ik denk dat joden wel tolerant zijn of zo. En dat is het probleem. Je kan niet echt niet van beide zeggen dat ze slachtoffers zijn. Het is wederzijdse haat. En het zei dat het perspectief voor beide anders ligt maar religie is de wortel. Religie is het gelijk. En omdat het geweld extreem is en het gevaar groot valt niet meer te beoordelen wat billijk is.

  Joden: God heeft dit land aan ons gegeven

  Palestijnen: Dit land behoort ons toe. En joden zijn kut volgens Mohammed dus helemaal erg dat hun het hebben.

 14. Als je een atlas wil maken die wat langer meegaat en actueel blijft, kan je hele middenoosten beter blanco laten. Of je noemt het ‘onbewoonbaar verklaard’ of liever ‘onverklaarbaar bewoond’.

 15. @flip: ik heb ooit een grote landkaart gekocht uit 1944 en daar was dit op toegepast. Iets van ‘groot duitsland’ (bezette gebieden van duitsland) en ‘palestina’ of west-arabie ofzo.

 16. @engel
  “JIj hebt liever dat de Palestijnen van de kaart worden geveegd? Helaas gebeurd dat al.”

  Onder de satirische, taboeloze uitspraak blijkt nu toch de werkelijkheid naar boven te komen, gevolgd door een flinke beschuldiging.

  Wat je 50/50 verdeling van het land betreft, raad ik je aan beter onderzoek te doen.
  Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Resolutie_181_Algemene_Vergadering_Verenigde_Naties

  “Resolutie 181 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties van 29 november 1947 behandelt het Toekomstig bestuur van Palestina, ook wel bekend als het verdelingsplan.

  Gevolgen:
  De Palestijnse leiders wezen het plan af. Volgens hen was het een niet-wettige inbreuk op het recht van de oorspronkelijke bewoners. De Joodse leiding ging er wel mee akkoord, hoewel zij niet het bezit kregen van Jeruzalem. Na de aanname gingen Arabische Palestijnen de straat op en nam de burgeroorlog, die al aan de gang was, in alle hevigheid toe.”

 17. Maar het blijft één van de meest complexe, slepende, en toch ook fascinerende conflicten ter wereld. Ben blij dat ik de oplossing niet hoef te bedenken 😉

Reacties zijn gesloten.