De Toonbroden van de Oost Europa Zending

Sponsorkindertjes, een gouden concept. Dat weet Compassion, dat weet World Vision, dat wist Foster Parents Plan. En dat weet ook de Oost Europa Zending, een organisatie die maar liefst tien ANBI-stichtingen beheert. Waaronder het Kinder Sponsor Plan (KSP).

Niks aan de hand dus. Totdat een nietsvermoedende donateur signalen ontvangt dat het sponsorgezin al maanden geen geld heeft ontvangen. En maar eens gaat bellen. En dan blijkt de organisatie in financieel zwaar weer te zitten. En blijken giften, bestemd voor sponsorkinderen, te zijn aangemerkt als “Toonbroden” die je in geval van nood zelf mag nuttigen.

KSP eeuwigheid

Onmiskenbaar een christelijke organisatie: het achteroverdrukken achttien maanden lang achterhouden van geld van sponsorkindertjes wordt met een bijbeltekst goedgepraat? Nee nee, dat is te cynisch. Dat was vast niet zo bedoeld. En ze zullen het (voor dit ene sponsorkindje, mind you) alsnog overmaken. Zo. De kou weer uit de lucht.

Even kijken naar de financiën dan? Dat valt niet mee. Hoewel de jaarrekening 2012 vanaf 1 januari 2014 en die over 2013 sinds 1 juli 2014 op de website van iedere ANBI moet staan, -het per mail opvragen telt niet- meldt de website van OostEuropa Zending voor haar 10 stichtingen:

STICHTING VRIENDEN VAN OOSTEUROPA ZENDING: Binnenkort beschikbaar.

STICHTING OOSTEUROPA ZENDING: Binnenkort hopen wij de cijfers te publiceren.

STICHTING ASIAN CARE: Een financieel jaarverslag is opvraagbaar bij de stichting.  Een summier verslag verschijnt binnenkort

STICHTING LANDELIJK PLATFORM HULP AAN TSJERNOBYLKINDEREN: Een jaarrekening kan worden aangevraagd door een email naar de stichting te sturen.

STICHTING KINDER SPONSOR PLAN: De jaarrekening wordt opgemaakt door een professioneel boekhoudkantoor. Algemeen: In het KSP wordt jaarlijks tussen de 500.000 en 600.000 Euro door donateurs bijeengebracht en ingezet voor de doeleinden. Specifiekere informatie volgt nog.

STICHTING EASTERN EUROPEAN OUTREACH INTERNATIONAL: Info jaar 2012 komt spoedig beschikbaar.

STICHTING VRIENDEN VAN MOJ BLIZNJI INTERNATIONAAL: Slapende stichting

STICHTING AFRICAN CARE: De jaarrekening wordt opgemaakt door een professioneel boekhoudkantoor. Algemeen: In het KSP wordt jaarlijks tussen de 20.000 en 40.000 Euro door donateurs bijeengebracht en ingezet voor de doeleinden. Specifiekere informatie volgt nog.

STICHTING CHILDREN’S RELIEF: De jaarrekening wordt opgemaakt door een professioneel boekhoudkantoor.  Algemeen: In Children’s Relief worden jaarlijks ca 300.000 Euro bijeengebracht door donateurs en vrijwilligers en ingezet voor de doeleinden.  Specifiekere informatie volgt nog.

STICHTING SHUVA ISRAEL NEDERLAND: De support vanuit de Nederlandse achterban van de Stichting is zeer gering nog en betrof sinds de oprichting tm 2012 gemiddeld 8000 Euro p jaar.  Er ontwikkelt zich vriendenrelaties met andere NL christenen die hun support rechtstreeks naar Israël sturen. Specifieke overzichten volgen spoedig

 

Voor de sponsorfamilie die 18 maanden geen geld heeft gekregen lijkt het, voor het moment, nu geregeld. De manier waarop wordt omgegaan met de al in 2013 uitgebreid aangekondigde ANBI-regels over de online publicatieplicht vind ik uiterst verontrustend. Met alleen goede bedoelingen kom je er echt niet.

9 gedachten over “De Toonbroden van de Oost Europa Zending”

 1. Goede bedoelingen is wel een goede basis voor een betrouwbare en integere en transparante organisatie.

  Ik geef ze het voordeel van de twijfel.

 2. Voordeel van twijfel die na 18 maanden de zaken niet op orde heeft??

  Het komt op mij over als een wirwar van zgn. goede doelen. De uiteenlopende werkgebieden lijken een gebrek aan focus bloot te leggen.

  De reactie over de “toonbroden” maakt duidelijk dat men eerst aan zichzelf denkt en lang daarna aan de kinderen die aan hen zijn toevertrouwd.

  Terugtrekken die sponsoring!!

 3. De Oost Europa zit duidelijk in financiële problemen. Ze proberen nu geld te lenen van hun sponsors met de (vermeende)overwaarde van hun pand als onderpand. Zouden de sponsors niet door hebben dat als de oez zover in de problemen komt dat ze failliet gaan ze naar hun centen kunnen fluiten! zie: http://www.oosteuropazending.com/cms/index.php?id=431
  Je zou in het algemeen kunnen stellen dat als je polsstok kleiner is geworden je ook minder ver kan springen, jammer maar het is niet anders.

 4. “Deze zomer 2014 is duidelijk geworden dat alleen een totale evangelie inzet nog licht kan brengen in de duisternis die de aarde bedekt.”

  Ik ben benieuwd welke gevolgen dit inzicht heeft gehad voor degene die dit inzicht zelf heeft gehad. De toonbroden opeten lijkt me slechts geoorloofd als de directeur geen eten meer heeft. Dat hij bezig is met winterbanden zegt me nog niet veel, is dat voor een vrachtauto die naar Oost-Europa gaat, of uit naaste liefde voor zijn buurman?

 5. De laatste nieuwsbrief van Children’s Relief, één van de stichtingen van Oost Europa Zending, is in retroperspectief erg pijnlijk. Onder het kopje ‘Wanhoop en hoop’:

  In Slobozia zijn we dit jaar begonnen met een nieuwe groep kinderen waarvan de meesten nog 4 jaar moeten worden. Het zijn fantastische kinderen met mogelijkheden, maar ze hebben veel oefening nodig. [voorbeeld van één kind wordt er uitgebreid uitgelicht, DH]

  Investeren in de kinderen. Dat is onze missie. En zo ziet u dat een onderwijsproject nog veel meer doet dan onderwijs geven.

  Ook u kunt een kind ondersteunen voor winterschoenen: € 15 p.p. Er zijn 42 kinderen [Rekeningnummer]

 6. Ah kijk, hoewel veruit de meeste christelijke ANBI’s hun zaakjes goed voor elkaar hebben, is de Oost-Europa Zending tóch in goed gezelschap. Ook Jan Zijlstra heeft wat moeite met het voldoen aan de ANBI-voorwaarden. Nou ja, sinds 1 juli 2014 keihard in overtreding.

  * Financiële gegevens 2013 volgen in de loop van 2014

  http://www.wingsofhealing.nl/partners/anbi

  Wereldse regelgeving ook altijd.

Reacties zijn gesloten.