Slaaf voor een dag

Ik ben slaaf voor een dag. Ik ben tegen mensenhandel. Ik ben tegen gedwongen prostitutie. Ik geloof dat alle mensen schepselen van God zijn. We zijn vrij geschapen, we zijn broeders en zusters van elkaar. En als de ene mens de andere mens wil kopen of verkopen, dan spuug je God zélf in Zijn gezicht.

– Frank G. Bosman, cultuurtheoloog.

Je moet maar durven. In het jaar dat de discussie over de ondanks zijn huidskleur het wel goed menende hét slavernijsymbool Zwarte Piet  een voorlopig hoogtepunt bereikte. Een slavenveiling organiseren.

Toch doet een aantal “4e Musketiers” het.  Je mag kiezen of je de Amerikaanse “A21 Campaign” rechtstreeks steunt of dat je een marathonloper-voor-de-Heer steunt, die voor datzelfde doel 42 kilometer (*) loopt in bijvoorbeeld het Heilige Joods-Palestijnse land (complimenten voor de vlag!). Uiteraard na aftrek van kosten, maar de strijkstok bedraagt slechts 5 procent en is dus alleszins redelijk.

(*) en 195 meter

In tegenstelling tot bij de soortgelijke veiling van Serious Request vallen bij deze veiling allerlei koopjes te scoren. Veel slaven staan kort voor het sluiten van de veiling nog op een tientje. En een succesvol voorganger Ron Becker moest het ondanks de speciale aanprijzingen op 21 december zelfs zónder bod doen. slaaf Ron BeckerAnderen doen het beter. Een topper is Henk Stoorvogel, de Hoogste 4e Musketier. Weliswaar een gevalletje ‘matchfixing’ getuige de Biedgeschiedenis, maar toch. Hij moet het echter afleggen tegen de mijn bijna-naamgenoot riksjachauffeur.

Opvallend is ook: de meeste “slaven” komen uit Groningen. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat men daar al tientallen jaren, slaafs en zonder morren, de bodemschatten richting Den Haag pompt. Of zou het te maken hebben met de “fanbase” van de 4e Musketier?

Hoe dan ook, de eerste veiling sluit op Tweede Kerstdag, vrijdag 26 december, om 17:00. Sla je slag.

En cultuurtheoloog Frank Bosman? Op hem is op 8 november een luizige 125 euro geboden. Sindsdien gedurende zes weken niet meer. Grijp ‘m.

6 gedachten over “Slaaf voor een dag”

 1. Jezelf opgeven als slaaf… De tuin doen, een gesprek… Ik snap dat het ludiek en goed is bedoelt. Maar waarom zo’n typisch westers initiatief waarbij ik het gevoel heb van: zo kom je er wel heel makkelijk vanaf als slaaf. Nee, zo koop je zelfs geen schuldgevoel af voor wat het onderwerp aangaande. Enfin ik hoop dat er een hoop centjes gaan rollen daar. Dan is er toch iets aan wat mij aanstaat.

  Volgend jaar regel ik het en wordt de deelnemer geblinddoekt en ontvoert en als de blinddoek wordt afgenomen zit de gijzelaar opeen s tegen over een aantal in zwart leder geklede mannen met de gekste attributen. Geld verdienen voor de slachtoffers is dan volhouden. En ook dat benaderd het onrecht niet. Maar goed, het benaderd het ‘wat slavernij is’ meer dan dit Rotary achtige initiatief. Desalniettemin is het toch beter dan niks en een gezellige avond/dag voor mensen die wat geld kunnen missen en beseffen dat ze het goed hebben.

 2. Mooi te horen Derk dat jij het volgend jaar gaat regelen! In de benen kerel! Ben benieuwd en volg je initiatief met belangstelling. Hoe kunnen wij op de hoogte blijven? Krachtige daden bij pittige woorden voegen – velen kunnen een voorbeeld aan jou nemen. Super.

 3. Als dat zo is bedoel ik het niet meer ironisch. Maar wel lang volhouden he. Minimaal tot aan de ongeschuurde vurenhouten dildo.

 4. De tweede veiling is inmiddels op gang gekomen. En aan de achtergrondfoto’s van de nieuwste slaven te zien zijn er dit weekend flink wat nieuwe slaven geronseld enthousiast gemaakt.

  Een paar aanraders:
  – een workshop zingend opvoeden
  http://www.slaafvooreendag.nl/slaaf/carin-van-essen/
  – incasso
  http://www.slaafvooreendag.nl/slaaf/marco-van-der-zwaag/
  – een borrelavond voor 4 à 5 stellen
  http://www.slaafvooreendag.nl/veiling/tjerendi-hermien-bosgraaf/

Reacties zijn gesloten.