Initiation into the Mysteries of the Ancient World

Christenpaganisme

Beïnvloedden de oude Romeinse, Griekse en Egyptische mythen het vroege christendom? Dat is een vraag waar je hele boeken mee kan vullen. Rudolph Steiner, knotsgekke uitvinder van de antroposofie, deed dat bijvoorbeeld, met als conclusie dat het christendom in werkelijkheid een mysteriegodsdienst is met wortels in het oude paganisme van de mediterane landen, voornamelijk Griekenland. Voor de wetenschappelijke benadering moet je echter bij Jan Bremmer zijn, die erin slaagt een boek te schrijven waarvan de bijlagen de dikte ervan nog even verdubbelen.

Het goede nieuws voor de diehard godsdiensthistorici die boeken van Bart Ehrman cs nog voor lunch verslinden, is dat de lieve mensen van De Gruyter dit boek in zijn geheel gratis online hebben gezet, in epub-formaat en dus gemakkelijk te lezen op de e-reader. Dat scheelt weer een halve meter in je toch al rijk gevulde boekenkast. In zijn boek betoogt Bremmer onder meer dat de reden dat de boeken van Steiner enige geloofwaardigheid hadden, is dat zijn lezerspubliek nog veel minder verstand van het onderwerp had dan hij zelf. Zo koos hij als basis voor zijn theorie een mysterie-ontwerper uit de eerste eeuw die juist de traditionele mysterieën verwierp. En:

Net als veel van zijn voorgangers besteedde Steiner veel aandacht aan de Egyptische mysterieën, waarvan we gezien hebben (hoofdstuk 1) dat deze nooit bestaan hebben, maar nog gedurfder -maar net zo min overtuigend- benadrukte hij allerlei paralellen tussen christendom en boeddhisme.

Alle reden dus om dit geweldige boek te lezen. Voor wie geen e-reader heeft: Adobe Editions doet het prima op de laptop.

7 gedachten over “Christenpaganisme”

 1. Er zitten ook veel nieuwe (?) heidense elementen in het huidige christendom. Als mensen bidden dat bepaalde invloeden uit ruimtes moeten verdwijnen of als ze zeggen dat er duivelse machten in voorwerpen of plaatsen zitten dan zijn ze onbijbels bezig. Het animisme ondergraaft het simpele geloof.

 2. Hmmm, ik vreesde even het ergste, maar 165 pagina’s is nog te overzien. Ik maak wel bezwaar tegen de kwalificatie ‘knotsgek’ voor Rudolf Steiner. De man was gewoon een racistische griezel en crypto-fascist, die een zelfontworpen heilsleer verkocht als (pseudo)wetenschap. Maar goed, dat is een ander onderwerp.
  Maar goed, was is nu jou conclusie? Is het wat?

 3. @flipsonius: het meest stuitende van die hele Steiner beweging is het tomeloze gekoketteer met wetenschap.

  Ik overweeg een actie op te zetten met een exorcist om bij de praktijk voor integrale geneeskunde en de rudolph steiner school wat geesten te verdrijven. Vervolgens de kinderen die op de school hebben gezeten een extra rekencursus aan te bieden.

 4. @Ardbeg en Flip: lol 🙂

  @DH: Mensen zouden er beter aan doen de invloed van de Enochitische geschriften op het vroege christendom te bestuderen. 😉

  Maar wel een interesant boek. Ga er zeker een hoofdstuk uit lezen!

 5. @shin
  Aan het woord ‘vrij’ kunnen verschillende invloeden worden gegeven. Denk aan ‘vrijgemaakt’. Een kind op de Vrije school is in elk geval gevrijwaard van Kwade Kosmische Krachten, en wordt aan strenge geestelijke tucht onderworpen. Dat mist jouw kind dan wel weer!

Reacties zijn gesloten.