ongezond, schizofrenie

Eigen schuld, dikke bult. Met je schizofrenie

Een ziedende lezer in de mailbox. Niet op de redactie van de Dwaze Schare, benadrukt hij, nee, op David Sörensen (niet dat daar reden voor is, voor boosheid op de redactie van de Dwaze Schare). Nu kennen we David Sörensen als een plezierige en aimabele bedelaar evangelist (die soms best verstandige dingen zegt) en bij ons weten ligt de man samen met zijn vrouw Renate op het strand van Florida te genieten van zijn tweejarige winterslaap. Toch maar even kijken wat er aan de hand is.

De schrijver voelt een intense boosheid in zich opkomen, schrijft hij in een bericht waar de woede vanaf spat: een boosheid niet om David en Renate, maar om de intense domheid waarmee onze Heer de beiden heeft toebedeeld. Eigenlijk is onze briefschrijver dus boos op God (en dus niet op de Dwaze Schare, waar zoals gezegd geen enkele reden voor is). De kolkende drift ontstaat door een bericht van Renate, waarin zij reclame maakt voor haar liefde betuigt voor het geweldige pseudopsychologische boek Gaps van Dr Natasha. Tenminste, daar lijkt het op. De loftrompet wordt ook langdurig uitgesproken over een boek van Marilyn Diamond, maar de titel daarvan blijft ongenoemd.

Terug naar de schrijver: hij is dus boos op God omdat de beste almachtige en alwetende alleenheerser van het ganse universum het echtpaar toebedeeld heeft met een ongekend zelfvertrouwen in hun kennis van de menselijke psyche en een werkelijk ongekend kleine kennis van diezelfde menselijke psyche. Minder genuanceerde mensen zouden de uitspraken in de Facebookpost waarschijnlijk idioot noemen. De kinderen zouden volgens Renate last hebben van dyslexie en oogproblemen door het vegetarische eten van Renate tijdens de zwangerschap en het risico op nog ernstiger stoornissen lag al die tijd op de loer. Dat komt allemaal door te weinig vis-vetzuren, te weinig vetten en teveel suiker en koolhydraten. Het is allemaal bewezen in een boekje van een hele bekende pseudo-psychologe!

Allemaal moeten we volgens mevrouw Zeurensen meer eiwitten gaan eten, maar dan wel levende eiwitten, want dode eiwitten zijn dood! Hoe dan ook moet je de darmen in goede conditie houden, want alle mogelijk problemen zijn de oorzaak van slecht functionerende darmen: allergieën, huidproblemen, hooikoorts, eczeem, dyslexie, autisme, schizofrenie en auto-immuunziekte. Geen satire, dit.

Beroerde namen zoals Shira en Shurdo worden ook veroorzaakt door te weinig eiwitten en teveel deining in de darmen, volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Ik had het wetenschappelijke tijdschrift van publicatie uitgeleend aan broeder Frank Ouweneel, hij zegt nu dat hij het kwijt is. Maar het is echt waar!

Onze briefschrijver weet het allemaal wat kernachtiger uit te drukken:

…voeding kan natuurlijk nooit de oorzaak zijn van psychische aandoeningen, dan zou je ook kunnen stellen dat het eten van een Big Mac automutilatie bevordert of dat het eten van een broodje kebab schizofrenie veroorzaakt. Als we deze stelling volgen en het als waarheid aannemen, zijn psychiatrische patiënten dus feitelijk ziek geworden door hun eetgewoontes en hebben ze er dus zelf voor gekozen.

“Er is natuurlijk wel een grens die je moet trekken,” zegt de woedende auteur terecht en dat zullen we dan ook maar doen. De Zeurtjes hebben volkomen idiote denkbeelden en leven in een droomwereld. Zo, dat is eruit.

27 gedachten over “Eigen schuld, dikke bult. Met je schizofrenie”

 1. Hoog opgeleid houdt niet in reeel of zelfs intelligent. Als dat zo was waren alle advocaten artsen etc. etc. goed. En ook dat valt tegen. Niet dat ik als onopgeleide zo slim ben. Maar ik ben dommere hoogopgeleiden tegengekomen. Tevens zijn er voorbeelden van mensen met down hun Uni behaalde.

  O nog even on-topic: thja.. Sörensen beetje raar allemaal. Waarschijnlijk omdat ze christelijk zijn hier vermeld. Maar de kroon spant ie bij langer na niet. Gewoon een random gebedsgekkie met een wat dat betreft random achterban.. En een gevaar is hij ook niet. Hoogstens een lokker voor mensen die een gevaar zijn voor zichzelf. Misschien maar beter ook dat die juist naar hem trekken. Er zijn paragnosten/pastoors/gebedsgenezers etc. die het uitzuigen en mindfucken veel beter onder de knie hebben. Wie zich boos laat maken om deze man en vrouw met hun gedachten is aan te raden de tv aan te zetten mits geen journaal, Opgelicht en alles in die trant. Zo iemand kan weleens een gevaar voor zichzelf worden.

 2. @Derk Ik ben het eens met je punt over opleiding, heb ik ook vaak gezien. Ik had intelligent moeten schrijven. Ik ken aardig wat intelligente mensen die een antroposofische levenshouding na streven of blind varen op homeopathie. Wat mij betreft zijn de laatste Zeurensen oprispingen mbt voeding ook helemaal niet vreemd. Toch erger ik me er heel erg aan. Maar ja, dat heb ik natuurlijk ook alleen maar nodig om mijn volmaakte zelf te bevestigen 🙂

 3. ” Maar ja, dat heb ik natuurlijk ook alleen maar nodig om mijn volmaakte zelf te bevestigen :-)”

  Nee, ik denk dat die frustratie meer te maken heeft met veranderdrang. Acceptatie is de sleutel! (-:

 4. Wat een dwaalwegen allemaal! Volgens dr. Arthur Agatston – een cardioloog, dus hij kan het weten – komt het allemaal door de gluten! Hij heeft al veel patiënten spectaculair zien opknappen, slechts enkele weken nadat ze zijn south beach diet / gluten solution hadden gevolgd. En wat u nog niet wist: John F. Kennedy was een heel zieke man, maar ze konden nooit wat bij hem vinden in het ziekenhuis, en dat kwam natuurlijk ook door de gluten. Vandaar de Cubacrisis en de Vietnamoorlog. Google het zelf maar uit!

 5. @Wlfred
  Ongetwijfeld. En Jack Ruby, en Lyndon B. Johnson, en Martin Luther King. Die gluten leiden nog tot de ondergang van Gods own country.

 6. John F. Kennedy was toch door de Warren commissie vermoord? Waarin Gerald Ford zat, die later president werd. Een Republikeins complot dus.

 7. Ojee. Een noodkreet uit Wilp.

  Ken je dat gevoel, dat je wakker wordt en ineens iets heel duidelijk beseft, wat je voorheen nog niet helder voor ogen stond? Je wordt dan niet alleen fysiek wakker, het is alsof het licht ineens aan gaat in je hoofd. Dat kan soms heel ontnuchterend zijn.

  Wel, die ervaring heb ik opeens vandaag… En het is niet zo leuk.

  Toen ik wakker werd, drong het ineens glashelder tot me door: ik kan Shine helaas niet gebruiken voor het doel waarvoor ik hem gekocht heb.

  De afgelopen twee dagen heb ik diverse telefoongesprekken en emailconversaties gevoerd met paardenkenners, over het berijden van Shine. Het advies was unaniem: Shine is een jong paard en jonge paarden mogen niet zwaar belast worden. Maximaal tweemaal per week berijden en dan niet langer dan een uur. Bovendien moet het vooral stap zijn en dus minimaal draf en galop.

  Die adviezen hebben de tijd gehad om even goed tot de grijze massa onder mijn hersenpan door te dringen. Bij het ontwaken vandaag, slaat de waarheid me vervolgens keihard rond de oren:

  Ik heb Shine gekocht om heerlijke halve dagen in de natuur door te brengen… Maar dat is de komende twee jaar nog helemaal niet mogelijk!

  Waarom wil ik per se zulke lange bosritten maken? Omdat ik overwerkt ben door jarenlang intensief computerwerk. Een hoogtechnologische medische scan wees uit dat mijn rechter hersenhelft flink overbelast is. Afgelopen zomer kreeg ik ernstige hartritme stoornissen, en moest met spoed naar het ziekenhuis. Dat kwam onder andere door deze oververmoeidheid en te lage waarden van bepaalde stoffen in mijn lichaam.

  Vroeger ging ik vaak urenlang in de natuur wandelen en fietsen, wat me altijd geweldig verfriste. Ik kwam altijd als een nieuw mens terug thuis. De laatste jaren kreeg ik echter vervelende kniepijn of ontsteking onder mijn voet als ik lange wandelingen maakte. Zelfs de allerbeste orthopedische, op maat gemaakte steunzolen mochten helaas niet baten.

  Met paardrijden had ik daar uiteraard geen last van! Met mijn vorige paardje heb ik dan ook heerlijke ritten gemaakt in de wouden en zandverstuivingen van de Veluwe. Hemel op aarde, echt waar. Onuitsprekelijk geluk vulde mijn hart! Helaas had Passie (zo heette ons Arabiertje) artrose, wat het rijden steeds moeilijker maakte.

  Daarom gingen we op zoek naar een nieuw paardje, waarmee ik tot rust en herstel kon komen in de natuur. Dat vertelden we ook nadrukkelijk aan iedereen bij wie we informeerden voor een paardje: we zoeken een sterk paard om lange buitenritten mee te maken.

  Na lang zoeken kwamen we uiteindelijk steeds terug bij Shine, een droom van een paard, zoals al is gebleken. ‘Heel geschikt voor jullie doel’ werd ons dan ook verzekerd.

  Niet dus…

  Ik heb even geen idee wat ik moet doen.

  Natuurlijk kan ik al ‘wat’ met Shine rijden, dat spreekt voor zich. Maar het idee dat ik deze krachtige spierbundel zal moeten behandelen als een porseleinen beeldje, omdat hij anders beschadigd wordt, zit me bepaald niet lekker.

  Je kunt natuurlijk zeggen dat ik gewoon wat geduld moet hebben. Maar de harde realiteit is dat mijn hersenen niet over twee jaar overbelast zijn, maar nu! NU heb ik een paard nodig waarmee ik de drukte kan ontvluchten, zodat het nodige kan genezen in mijn bovenkamer. Over twee jaar wil ik allang weer op-en-top-fit zijn, mede dankzij de urenlange genezende buitenritten die ik van plan ben te maken.

  Ik kan er natuurlijk een extra paardje bijkopen, die veel ouder is en waarmee ik de komende twee jaar de lange ritten mee kan doen. Maar we zijn blut. De volledige inhoud van ons budget staat nu heerlijk te grazen in de wei.

  Zo is de realiteit…

  Soms wordt je ineens wakker en besef je iets wat je liever niet wilt beseffen:
  ik heb een paard gekocht waarmee ik helemaal niet kan doen, waarvoor ik het paard juist gekocht had.

  Kreun…
  . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Tot zover het drama van David…

  Voor ik dit postte, stortte ik even mijn hart uit bij de hemelse engel waarmee ik getrouwd ben: Renate.

  Dit is haar antwoord op mijn diepbedroefde klaagzang:

  Weet je David, het voordeel van een jong paard hebben, is wel dat je droom uitkomt! Je wil toch zo graag een echte paardenvriend worden? Wel, nu leer je ontzettend veel over paarden, juist omdat Shine zo jong is! Je doet heel veel grondwerk en je vind dat ontzettend leuk.

  Besef je wel wat dit betekent? Jij zult op den duur een paard hebben waar je ALLES MEE KUNT DOEN! Je zult op zijn rug kunnen staan, als je dat wilt, hahaha!

  Je hebt net boeken gekocht van Monty Roberts (paardenfluisteraar nr 1 wereldwijd) waar je mee aan de slag zult gaan. Wat je daar allemaal niet van zult leren, wauw! Ik word daar helemaal bij van, jij niet?

  Dat zou je allemaal nooit doen als je een oud paard had gekocht. Die zijn zelf al zo ervaren, dat jij niets meer hoeft te leren. Je gaat zitten en rijd weg. Makkelijk zat, maar je wordt er geen paardenman van.

  Bovendien hoef je niet per se twee uur lang te rijden op je paard. Je kunt er ook gerust een halfuur naast wandelen, op de Veluwe! Dat is ook leuk. Dan geniet je gewoon van het buiten-zijn, met je paardje.

  Hier thuis ben je ook lekker lang buiten met je paard, zelfs al rijd je niet de hele tijd. Je gaat poep scheppen, een round pen maken, de omheining herstellen, de paardenbak slepen, een half uurtje grondwerk doen en een halfuur rijden. Zo alles bij elkaar ben je ook een paar uur buiten, voor je het weet!

  Je moet niet kijken naar wat je niet hebt, maar geniet volop van wat je wel hebt!

  Denk niet in problemen, maar in oplossingen…

  Het wordt leuker dan je denkt

  . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Tot zover de heldere lichtstralen van mijn vrouwtje…

  Mijn God, wat ben ik U dankbaar voor Renate!

  De zon lacht ons tegemoet…

  . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Wil je mijn ontdekkingstocht met Shine volgen? Word dan lid van deze gezellige groep:

  https://www.facebook.com/groups/shine.avontuur/

 8. NU heb ik een paard nodig waarmee ik de drukte kan ontvluchten, zodat het nodige kan genezen in mijn bovenkamer.

  Ik geloof inderdaad dat er het nodige genezen moet worden in de bovenkamer. Ik vraag me alleen wel af of dat dan alleen geldt voor het rechter gedeelte. En ook betwijfel ik sterk of een paard hier veel in zal kunnen betekenen.

  Maar verder: heel veel sterkte.

 9. Dit is toch ONGELOOFLIJK :-O Is er dan niemand in de omgeving van deze beste man die hem zo nu en dan een beetje kan bijsturen? Ach ja, een beetje komedie zo aan het begin van de nieuwe week kan geen kwaad 😀

 10. @gansanders: hele verhaal lezen, dan zie je dat hij effectief wordt bijgestuurd door zijn “hemelse engel”. 😉

  Wel vraag ik mij af of hij op de hoogte is van de Gloriestoel. Die kniepijn en voetontstekingen wijzen duidelijk op een beenlengteverschil. Daar helpen zelfs de allerbeste orthopedische, op maat gemaakte steunzolen onvoldoende tegen. 🙂

 11. @gans

  Is er dan niemand in de omgeving van deze beste man die hem zo nu en dan een beetje kan bijsturen?

  Ja DUH, daar had hij nou net dat paard voor gekocht!

 12. Achemejeetje….en niet eens een megacollecte?
  Maar ik vermoed dat als David een halve dag gaat paardrijden, dat hij dan weer een ernstige beschadiging aan zijn rechterbips krijgt, en weer overwerkt raakt. Of anders weer een overspannen heiligbeen.
  Nou ja, speciaal voor hem dan uit ‘the Singing Detective’: “Ezechiel connected dem dry bones…now hear the word of the lord”

 13. ….. allerbeste orthopedische, op maat gemaakte steunzolen….

  Hou op! XD

 14. @Bokkepoot: Ja, jij en gans zullen met die nicknames wel extra gevoelig zijn… 🙂

 15. @Wilfred
  Nou, jij zit anders ook niet echt in de veilige zone, braaf ezeltje van me. 🙂

Reacties zijn gesloten.