job potscherf

Potscherf

Job krabt met een potscherf in zijn zweren, Jozua gebruikt potten om brandende toortsen te verbergen. Niet gek natuurlijk dat die stukken gebakken klei bron zijn van uiterst interessante informatie over alles in de Bijbel, behalve de maagdelijke geboorte want daar kwamen geen aardewerken potten aan te pas.

Gelukkig is er voor de echte wetenschappelijke informatie het Tijdschrift voor kleiproducten die niet meer in de handel zijn, ofwel: Craft and science: International perspectives on archaeological ceramics. Gratis te downloaden en een aanrader voor de specialisten. Vooral de artikelen 14 t/m 16, over aardewerk in respectievelijk Syrië, Assyrië en Judea in bijbelse tijden zijn voor de bijbelvreters onder ons van onschatbare waarde. Net als de potscherven waar het over gaat.

3 gedachten over “Potscherf”

  1. @Dutch Hermit

    Zou je misschien meer kunnen vertellen over wat die potscherven met je doen en met je overtuiging? Dat boekje ging mij vervelen (ik ben ook geen bijbel vreter dus:https://www.google.nl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=potscherven+bewijzen+bijbel+is+waar!&tbm=nws (beide artikelen gelezen)

    Uiteraard vraag ik dat omdat ik nog wacht op een duidelijk en heldere uitleg over jouw opvatting van de achterlijkheid van het atheïsme,

  2. @Derk
    Niet zoveel. Om van archeologie geschiedenis te maken, heb je altijd een verhaal (narratief noemen de historici het geloof ik) nodig en het vormen van een dergelijk narratief op basis van scherven en andere (niet-tekstuele) vondsten is altijd een hachelijke onderneming. Zoals ook met die zegels die laatst gevonden zijn, die volgens sommigen bewijzen dat de koninkrijken van David en Salomo serieuze koninkrijken waren en niet een soort van veredelde roversholen. Ongetwijfeld waren het serieuze koninkrijken, maar zegels op zich zeggen normaal gesproken niets anders dan dat er 1. in die contreien wel handel werd gedreven en 2. gebruik gemaakt werd van brieven of van overeenkomsten die op schrift werden gesteld. Er zijn veel meer gegevens nodig om iets zinnigs te kunnen zeggen over de aard van het bestuur in die tijd.

  3. Interessante stukken, trouwens. Ja, archeologie in Israël is een wespennest. In andere landen ook wel, maar in Israël extra, hoewel de Israëlische regering veel meer dan de regeringen van omringende landen waarde hecht aan archeologie.

Reacties zijn gesloten.