Dromen zijn bedrog en eerlijk duurt het langst…

Ook in Nederland komen goddelijke dromen over het algemeen niet uit. Voor de tweede keer in een jaar viel een droom die “absoluut van God” kwam in duigen.

Het Noord-Hollands Kerstspektakel is opnieuw afgelast.

Zuster Manuela Ambrosino en haar Stichting Forza Events uit Heerhugowaard organiseerden ooit een paar typisch gristelijke evenementjes in de regio rond Alkmaar. De opening van een nieuw clubgebouw voor de jeugd en nog zo wat.

Toen iedereen enthousiast bleek over de van God gegeven talenten van Ambrosino gebeurde het: een droom werd geboren. God zei het zelf.

Onder het motto: bij God is alles mogelijk werd de droom ook steeds groter.

Hoe kunnen we in het kille Noord-Holland, ja misschien zelfs in heel Nederland, duizenden mensen bereiken met het kostbare kerst-evangelie? Waar kunnen we zoveel mensen ontvangen en herbergen?

In een gewone kerk kunnen over het algemeen “maar” zeshonderd tot duizend bezoekers worden ontvangen. Nee, het was vanaf het begin duidelijk, God wilde meer geven en doen..

Een stadion, want daar kunnen wel meer dan tienduizend mensen in.

“Hand in hand met Jezus” gingen ze op pad.

Onderhandelingen met het AZ-stadion in Alkmaar, het opstellen van een programma, liefst met grote namen, het vaststellen van een acceptabele toegangsprijs, goede PR en reclame en vergunningen.

Zomaar een opsomming van zaken die geregeld moeten worden.

Er wordt een prachtig ogende website en dito Facebook-pagina opgezet.

De regionale media lijken het evenement in 2013 te omarmen.

Het programma liegt er niet om: een kerstfair in de middag en tijdens het avondprogramma sterren als Nick en Simon, de Zandtovenaar en een black gospelkoor. Kosten noch moeiten lijken te worden gespaard.

Het moet een interreligieus spektakel worden. Hoge vertegenwoordigers van PKN, RK en VPE hebben hun medewerking toegezegd. Paus Franciscus wilde komen maar zijn agenda zat vol, daarom had bisschop Punt zijn agenda leeggemaakt.

Want goddelijke dromen zijn tegenwoordig hoge uitzondering, daar wil je bij zijn..

Zelfs de burgemeester van Alkmaar zou een kerstwens uitspreken.

Noord-Holland kan zich opmaken voor een prachtige kerstshow in de regionale voetbaltempel van Alkmaar. Ongeveer dertienduizend bezoekers kunnen verwelkomd worden en worden ook verwacht..! Een droom is een droom nietwaar, zeker als deze rechtstreeks van God komt.

Ook een droom met een serieus budget trouwens.

Dertienduizend tickets van gemiddeld vijftiend euro per stuk en ook nog een paar zakelijke sponsors. De begroting beloopt gemakkelijk tweehonderdvijftigduizend (250.000) euro of meer…

De initiatiefnemer werd vorig jaar ontvangen in het programma Café Tinto op de relizender Family 7 en dit jaar was zelfs Jan van den Bosch haar gastheer tijdens de wekelijkse uitzending van Hour of Power.

Ambrosino was duidelijk; zij wilde duizenden mensen bereiken met het evangelie.

Nick en Simon, de Zandtovenaar en bisschop Punt waren slechts middelen om een groot doel te bereiken.

David de Vos, bekend met het toespreken van duizenden zelfs tienduizenden in heel Afrika; die David de Vos zou tien tot vijftien minuten spreektijd krijgen tijdens het Noord-Hollands Kerstspektakel. Om Noord-Hollanders voor eens en voor altijd voor de keuze te stellen. Nu is het de welaangename tijd. Het moest een kerst worden om nooit te vergeten. Zelfs als er maar één mens tot geloof zou komen..

Hoe anders werd het.

In 2013 werd het Spektakel afgeblazen omdat de Gemeente Alkmaar de noodzakelijke vergunningen te laat zou hebben afgegeven, waardoor de organisatie te grote risico’s zou lopen. Direct beloofde Ambrosino en Forza dat het evenement in 2014 zou worden georganiseerd en dat de verkochte tickets geldig zouden blijven voor 2014.

De echte reden was dat slechts achttienhonderd tickets waren verkocht.

Maar een droom is een droom, dus werd opnieuw alles uit de kast gehaald.

13 december 2014 zou het Kerstspektakel doorgaan.

Contracten getekend, vergunningen in orde en dan op opnieuw veel te weinig belangstelling. Dus gisteren kwam het bericht dat het Kerstspektakel moest worden afgelast tot teleurstelling van de organisatie.

Een droom werd een nachtmerrie zou je kunnen zeggen.

Wat kun je hier nu van leren:

 • Afficheer een evangelisatiebijeenkomst niet als een concert van Nick en Simon.
 • Vertel ook tegen je prominenten dat een onvervalste “altar call” wordt gedaan om bezoekers tot Jezus te leiden.
 • Doe gedegen marktonderzoek. Dus voordat je reclame maakt onderzoek of er markt is voor dertienduizend verkochte kaartjes op een koude winteravond.
 • Geef nooit een ander de schuld als iets dat je zelf te groot zag niet lukt: Een vergunningverlener niet, de wegblijvende ticketkopers niet en zeker God niet. Die kunnen er allemaal niets aan doen als een droom een waanidee blijkt te zijn.
 • Gewoon weer Ere zij God zingen tijdens de volgepropte kerstnachtdiensten in doodgewone kerkgebouwen. Meer dan genoeg spektakel. En dan het kerstdiner.

25 gedachten over “Dromen zijn bedrog en eerlijk duurt het langst…”

 1. In 2013 werd het Spektakel afgeblazen omdat de Gemeente Alkmaar de noodzakelijke vergunningen te laat zou hebben afgegeven, waardoor de organisatie te grote risico’s zou lopen.

  De echte reden was dat slechts achttienhonderd tickets waren verkocht.

  Iemand zit hier te jokken. Jij soms, @afolus? 😉

  Alkmaar, 6 december 2013. Het Noord-Hollands Kerstspektakel in het AFAS Stadion gaat niet door. Dat maakte de organisatie woensdag bekend op haar website: ‘Er waren al duizenden kaartjes verkocht, de exposanten voor de winterfair waren aangetrokken en de artiesten geboekt. Door externe factoren is het niet mogelijk het evenement door te laten gaan.’ De organisatie van het Noord-Hollands Kerstspektakel gaat alles in het werk stellen om het evenement door te schuiven naar december 2014, eveneens in het AFAS Stadion.
  De mensen die wel al een kaartje hebben gekocht krijgen de keuze om of het kaartje te behouden voor het Kerstspektakel in 2014 of hun geld terug te krijgen.

  http://www.alkmaarcentraal.nl/nieuws/diversen/5538-noord-hollands-kerstspektakel-in-afas-stadion-afgelast

  Achtienhonderd, dat is geen “duizenden”.

  Of wacht, toch wel: 1800 afgerond = 2000 = 2 x 1000 = meervoud van duizend = duizenden.

  Niets gezegd.

 2. Ah fijn, het Noord Hollands dagblad is eveneens alert.

  er zijn ’slechts’ drieduizend kaarten verkocht.

  Drieduizend verkochte kaarten bleek te weinig
  ,,Om het evenement door te laten gaan hadden we minstens het dubbele aantal moeten omzetten’’, zegt Rudy Ambrosino uit Velsen, namens de stichting Forza Experience, die zetelt in Heerhugowaard.

  ,,We snappen het niet’’, zegt Ambrosino eerlijk.

  De optie om alles toch door te laten gaan (omdat artiesten vaak hun volledige gage willen ontvangen bij afzegging op zo’n korte termijn) is overwogen. Net als het ’losknippen’ van de kerstmarkt, zodat die in ieder geval zou kunnen doorgaan. ,,We hebben ons laten adviseren om alles af te gelasten’’, zegt Ambrosino

  Een verstandige adviseur. Volgende keer vooraf advies inwinnen.

  http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/alkmaar/article27247472.ece/Kerstspektakel-in-AZ-stadion-weer-afgelast?lref=SL_4

 3. Ach ja. Dream as if you’ll liver forever. Live as if you’ll die today. Een slogan die atheïst en christen kunnen delen.

 4. Kerst gaat helemaal nooit meer door. Jezus komt met terugwerkende kracht niet als kind naar deze aarde want de risico’s zijn te groot.

 5. “Gewoon weer Ere zij God zingen tijdens de volgepropte kerstnachtdiensten in doodgewone kerkgebouwen.” Mits een goede organist.

  Ik ging altijd naar de grote kerk in dordt. altijd goede organist. Dit jaar ga ik naar de oud-katholieken. Hopen dat het wat is. Er is iig ruimte voor vrijzinnigheid en geen elektrische gitaren (neem ik aan). #Elektrischegitarenhorennietineenkerst(nacht)dienstvindikdanpersoonlijkvindhetsmakeloosennasty

 6. @Derk: Whaaa! niet het EzG. Laat 19e eeuws gedrocht uit den tijd van de opkomende burgerij, opkomende verzuiling, reveil (‘gij zult geloven op mijn manier’). Anti-vrijzinniger kan haast niet.

  Maar de goede organist, daar kan ik me in vinden.

 7. Het duo Nick&Simon is door de annulering van het spektakel een ultieme kans ontnomen om met het ware geloof in aanraking te komen..

 8. @afolus: dus voorlopig gaan Nick & Simon door op hun heilloze pad.

  Ook is het zo dat een liedje op het eerste gezicht niet slecht lijkt, maar als je na gaat denken over de tekst het dan in strijd is met Gods wil of met de Bijbel.
  Het bekende Nederlandse duo Nick en Simon zingt in hun nummer Rosanne: ‘Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn, elke keer weer een ander, en mij doet het pijn’.
  Eigenlijk wordt hier dus gezongen over vreemdgaan. Vreemdgaan is niet iets christelijks, en gaat dus ook in de strijd met Gods wil.
  Toch moet ik bekennen dat ik als christen, en zeker nog heel veel christenen met mij, dit nummer uit volle borst meezong. Simpelweg omdat je niet nadenkt bij de teksten van nummers.

  Teksten van popnummer moedigen vooral om te gaan genieten van alles wat volgens de christelijke principes niet goed is. Denk aan ontrouw, feesten, lust, drank enz.
  Al deze dingen wil de duivel met onze levens. Vaak zijn we dit ons niet bewust.

  http://muziekenreligie.wordpress.com/deelvragen/wat-zijn-de-gevaren-van-seculiere-muziek/

  Het is niet anders.

 9. @Ardbeg

  Een kerstdienst met orgel en/of zilver werk heeft mijn smaak. Ik zeg dat ik niet naar een dienst ga waar opwekking wordt gezongen. Opwekking is sowieso nasty maar met de kerst… Laat het kerstdiner dan maar even zitten.

 10. @derk: met opwekking houd ik het konijn niet binnen. Veel opwekking gaat uit van een levende persoonlijk God gevormd naar ons mensbeeld (en niet omgekeerd).

 11. @Ardbeg10y

  Qua houding vind ik het mooier om te stellen dat wij naar Gods beeld zijn gemaakt. Maar ik weet bijna zeker dat wij een Godsbeeld hebben gemaakt. Dat denk ik omdat God, in het oude testament en toch ook wel een paar fragmenten in het nieuwe testament, zich best wel menselijk gedraagt qua emotie en wat Hij aan gevolg geeft op wat Hij zonde vind/vond, van wat wij nu in deze tijd toch anders zien. Het lukte daar God amper om te relativeren en volwassener dan de mens te zijn. Tevens zie je dat God (net als sinterklaas) met de tijd en mens mee evalueert. God is tegenwoordig een stuk soepeler (de christelijke in Nederland dan)dan pakweg 50 jaar geleden. Ik denk ook nog wel 20 jaar trouwens. Tevens zie je dat christenen zich vaker aanpassen aan het atheïsme (om het bereikbaar te maken) dan andersom. Wat 50 jaar geleden andersom was.

  Dus als dat klopt wat jij zegt over opwekking heeft het in zichzelf wel een punt.

 12. @mafchauffeur
  Van dezelfde website:

  Toch zijn er ook teksten die op het eerste gezicht niet Satanisch lijken te zijn, maar toch een verborgen Satanistische boodschap bevatten. Een bekend voorbeeld hiervan is Stairway to Heaven van Led Zepplin.

  O gruwel! en dat te bedenken dat leadzanger Robert Plant (met die superstrakke pants) tegenwoordig samenwerkt met christelijke artiesten als Julie en Buddy Miller en Alison Krauss? Kan iemand ze even ijlings waarschuwen voor dit gevaar??

 13. @Flipsonius
  “Toch zijn er ook teksten die op het eerste gezicht niet Satanisch lijken te zijn, maar toch een verborgen Satanistische boodschap bevatten. Een bekend voorbeeld hiervan is Stairway to Heaven van Led Zepplin.”

  Wie dit schrijft (en al dat andere ook) is zo in de jaren 90 blijven hangen. Menig christen laat zich dit al lang niet meer vertellen.

  zo trouwens effe checken of st. Naar House nog bestaat. Ik kon het altijd wel waarderen een lekker appeltje bij de bus na een stevig uitdrogende avond.

 14. De Stichting Forza die het Kerstspektakel organiseerde heeft gisteren haar faillissement aangevraagd. De penningmeester van de stichting snapt er niets van. Als 6000 kaartjes verkocht zouden zijn dan waren ze uit de kosten. De 3000 personen die wel een kaartje kochten zijn hun geld nu wel kwijt.

  Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.
  Sjabba.

 15. Bram zei eens tegen me op een bepaald soort gelovig blog dat ik toch wel van het leven moest genieten. Er is veel valse vroomheid waar ik mezelf ook veel aan schuldig heb gemaakt. Gisteren kwam ik de vraag tegen van een christen of het verkeerd was te genieten van het leven en een leven vol lijden niet beter was. Nu waren de antwoorden er grotendeels over eens dat je wel vreugdevol mocht zijn. Maar mocht je ook blij zijn? De antwoorden liepen uiteen. Ik begrijp dat niet meer. Blij zijn is toch iets goeds? Waarom maken christenen het zichzelf moeilijker dan wat God aan heeft gegeven? De geboden in het Ot en NT zijn al te moeilijk om altijd te houden. Je maakt in weze scheidingen tussen werel en Kerk die niet bestaan. Duidt het niet op een soort perfectionisme dat vrome zielen gemakkelijk plaagt? En ontstaat daaruit niet makkelijk een valse hoogmoed?
  Gelukkig was er nog een priester die er wat verstandigs over zei.

 16. Gristenen zijn net mensen…

  Het Noord-Hollands Kerstspektakel werd afgeblazen en de organiserende stichting liet zich failliet verklaren.
  Uit het verslag van de curator blijkt dat een schuld is ontstaan van €160.000 en dat de bestuurders van de stichting zo naïef waren dat ze uit privé vermogen ook nog eens €23.000 in de put hebben gestopt.

  Dom, dom, dom…

  Wat nog dommer is, is te jokken, want onze moeders leerden ons vroeger toch al dat je dat toch vooral niet moest doen…
  Het kwam altijd uit, zeiden ze..

  Zo ook het aantal verkochte kaartjes.
  Volgens de organisatie waren dat er toch al gauw 3000, terwijl de curator blijft steken op veel minder dan de helft.

  Kijk, op die manier laat het kerstkind het wel uit zijn hoofd om een wonder te doen..

  Eerlijk duurt het langst.

 17. Uit het faillisementsverslag:

  De editie 2014 is niet doorgegaan omdat, nadat eerst de sponsors weg bleven, de kaartverkoop niet op gang kwam en stokte rond 1200 stuks

  Gemeld wordt dat de bestuurders geen verklaring hebben voor de tegenvallende kaartverkoop.

  Wel een beetje vreemd dat de curator nergens de Heer noemt als mede-verantwoordelijke. 🙂

 18. De bestuurders: “er is een jaarrekening 2013 opgemaakt”
  Het accountantskantoor: “er is geen jaarrekening 2013 opgemaakt”

  Het meest treurige is misschien wel het op de eigen faillissementsaanvraag vermelden van een laptop van 500 euro als bezit van de stichting. En later melden dat dit een foutje was, want privé-laptop.

  Zo zie je maar: voortaan een professional als Afolus inhuren als je een profetische droom wilt laten uitkomen in de boze buitenwereld. 😉

 19. De bij oprichting op 9 augustus 2013 aangestelde penningmeester is op 1 november 2013 vervangen door de visionaire echtgenote van de voorzitter van de stichting. Opmerkelijk.

  De curator:

  Achtergrond zou zijn dat mevrouw niet langer passend vond dat zij het meeste uitvoerende werk deed maar formeel geen enkele zeggenschap had.

  Kerkgeschiedenis in een notendop. 😉

Reacties zijn gesloten.