Generatievloek of demonen?

Er zijn regelmatig misverstanden over. Worden iemands problemen veroorzaakt door een generatievloek? Is er sprake van demonische beïnvloeding? Of is het natte vaatdoekje niet dagelijks verschoond? Toegegeven, er is veel goede literatuur over deze onderwerpen en ook op internet is meer dan genoeg te vinden. Maar meestal zijn deze boeken en artikelen doorspekt met veel (soms: heel veel) Bijbelteksten. Dat komt de leesbaarheid niet ten goede. Gelukkig is er nu een helder en Bijbeltekst-vrij betoog beschikbaar op Facebook.

Een aantal citaten:

Een generatievloek kan bijvoorbeeld een vloek van armoede zijn. Door iemand is, soms generaties geleden, een vloek over een familie uitgesproken. Als deze vloek niet op rechtmatige gronden verbroken wordt dan kan hij generaties lang zijn verwoestende werk doen en zal de ene armoedige generatie opgevolgd worden door de andere. Zo kan dat ook met een kwakkelende gezondheid zijn. Of met buitensporig veel miskramen of levenloos geboren kinderen. Soms roepen mensen zelf een vloek over zich af, meestal zonder het te weten. Men kan bijvoorbeeld onnadenkend iets zeggen als ‘hier wordt ik nou toch doodziek van…..’
Kijk niet gek op als je inderdaad ernstig, levensbedreigend, ziek zult worden. Scheppende kracht zit in de macht van onze tong, staat er ergens in de bijbel. Dit geldt ook voor een afbrekende kracht, een negatief uitgesproken woord.

Met een demonische beïnvloeding zit het iets anders dan met een (generatie-)vloek.
De onzichtbare handlangers van de duivel laten zich niet zomaar verdrijven wanneer wij op grond van de bijbel verklaren dat we een nieuwe schepping zijn geworden.

Uit gesprekken tijdens bevrijdingssessies weet ik dat ze laaiend zijn en ook heel bang omdat zij gestraft zullen worden vanwege het mislukken van hun missie. De situatie is zeker niet hopeloos, maar je moet wel even weten hoe hier mee om te gaan om ze de laan uit te sturen.

Hoe kan iemand aan demonen komen? Door zonde! Door het openstellen van de deur waardoor jouw bescherming niet optimaal functioneerde. Of de bescherming van één of meerdere van je voorouders. Als er uit zo’n ‘besmette’ generatie een kind geboren wordt, dan kan een deel van de demonen meeverhuizen naar zo’n nieuw mensje. In feite is iedere onbeleden zonde een openstaande deur voor demonen om binnen te komen. Beruchte ingangen hierin zijn leugens spreken, overspel, stelen etc. Kortom alles wat God ons verboden heeft, om ons te beschermen, is in principe een ingang om een demonische beïnvloeding rechten te geven om bij je binnen te komen.

Door de inwoning van demonen zie je ook dikwijls dat mensen niet los kunnen komen van hun zonden en zij blijven doorgaan met stelen, liegen, overspel plegen, verslavingen, belasting ontduiken, onreinheden plegen etc.

Zo houden vrome geesten hele gezinnen in hun greep, waardoor zij nooit de vrijheid in Christus zullen ervaren. Mensen worden gevangen gehouden in hun religieuze systemen, in hun verplichtingen tienden te betalen, in hun opkijken naar kerkenraadsleden of gemeenteleiding, terwijl juist vrijheid (geen losbandigheid) hun beloofd was.

Misschien is veel van hetgeen hierboven staat nieuw voor je. Misschien wil je er niets van weten en had je het ook liever allemaal niet geweten. Toch is het wel de waarheid.
Het is onze onzichtbare vijand waar we tegen te strijden hebben. En als ik dan toch in een oorlog terecht gekomen ben wil ik ook maar liever wel wat weten over mijn vijanden en zijn listen, dan in onwetendheid te blijven. Dan hoef ik me misschien niet door hen te laten verrassen.

Het complete artikel:

Wat de demonen betreft: kijk vooral uit voor de Worm en de Staande Draak. De Bullebak kom je eigenlijk alleen maar in het Hartcentrum tegen.

O ja, en nog iets: de Joden hebben met hun “Zijn bloed kome over ons en onze kinderen” géén generatievloek over zichzelf uitgeroepen, aldus (hij leeft nog!) William Tapley. Zie 1:40.

13 gedachten over “Generatievloek of demonen?”

 1. Dat er geestelijke wonden die als een vloek ervaren worden meegenomen van generatie op generatie is een feit. Dat geestelijke sausje en het magisch denken dat het door iemand uitgeroepen wordt, of dat je lijf als demonenhotel fungeert (je betaald immers met je ziel)) bevalt mij ook niet helemaal. Als uitleg dan. Maar verder is het helemaal geen gekke gedachten voor iemand die zijn godsgeloof op die manier ervaart. Verder is het wel mooi als voor iemand als hij dat met een placebogebedje kan doorbreken.

 2. In ons gezin werd een ernstig gehandicapt kind geboren.

  Als je dan in alle ellende en verdriet wordt geconfronteerd met types die een bericht uit het hiernamaals hebben ontvangen over zonden uit “vorige geslachten”, dan krijg je de neiging zelf een doodzonde te begaan en deze lui ernstig te mishandelen. Gelukkig beschikte ik over “een vrucht van de geest”: zelfbeheersing.

  We gingen over tot de orde van de dag en…houden van dat gehandicapte kind.

 3. Generatievloeken worden veel gebruikt als verklaring waarom de Geest niet doet wat hij zou moeten doen. Ergens in jouw verleden zijn er onbeleden zondes van bv je overgrootvader, en daarom werkt de Geest niet in je. Zoek zelf maar uit wie van je voorouders wat heeft gedaan, en vraag daar maar vergeving voor.
  M.i. een walgelijk soort magisch denken.

 4. @ruub
  Was dat nu een duivels broodrooster of het begin van een firenight…?
  Het filmpje maakt in elk geval duidelijk dat de duivel (of god) kan schrijven in de Engelse taal. Dat verstaan we hier beter dan Swahili…
  Sjabba…

 5. @Afolus; tegen mij werd gezegd, toen we te horen kregen dat ons kind nog maar kort te leven zou hebben: dat ik moest erkennen dat er een verborgen zonde in m’n leven was! Mij ontbrak het op dat moment aan de vrucht van zelfbeheersing! Is ook nooit meer toegekomen tussen die broeder en mij.

 6. @Ruub
  Dat is nog niets. Ik had eens een tosti-ijzer dat bezeten was door Piet Paulusma. Al mijn tosti’s waren koud en verregend en er stond altijd “Oant moarn” in gekerfd.

 7. @Flip: 🙂 Laat David dat a.u.b. niet zien, want dan zoekt hij weer een nieuwe rage. Als zelfs het groenvoer al bezeten is, waar moeten we het dan nog zoeken?

Reacties zijn gesloten.