evangelischen, ketter

Verrassing: Evangelischen zijn ketter

Voor wie weleens per ongeluk een evangelische kerk binnengestruikeld is, kan dit natuurlijk geen verrassing zijn: Evangelischen zijn koploper op het gebied van ketterij. Dat blijkt uit onderzoek van LifeWay Research. Ideeën over God en mens blijken in veel gevallen in de verste verte niet orthodox, zeker als het gaat om verlossing of de Heilige Geest.

In een aantal standaard-antwoorden lijkt het mee te vallen: Veruit de meeste evangelischen geloven in de drie-eenheid en dat Jezus volledig God en volledig mens is. Maar bijna een kwart meent dat de Vader goddelijker is dan Jezus en zestien procent meent dat Jezus Gods eerste schepsel is. De tweede wordt beschouwd als de dwaalleer van het Arianisme.

Nog erger is het met de Heilige Geest: De helft van de evangelischen gelooft dat de Heilige Geest een kracht is en niet een persoon, terwijl tweederde gelooft dat mensen eerst God moeten zoeken, voordat God daarop reageert met genade. Zeker voor een kerkelijke beweging die uit het protestantisme voortkomt, is dat een opvallende uitkomst.

Ligonier Ministries, initiatiefnemer van het onderzoek, noemt de uitkomst een ‘wake-up call,’ aanleiding voor de kerk om de kerk te reinigen van ketterij en om er niet voetstoots vanuit te gaan dat jongeren in de kerk wel vanzelf de orthodoxe ideeën overnemen. De eenvoudige oplossing voor dit probleem blijft echter ongenoemd: Schaf televisiedominees af.

19 gedachten over “Verrassing: Evangelischen zijn ketter”

 1. Oké, verrassend is het niet. Men vindt het in die kringen belangrijker om zelf de Geest te bezitten, als een soort toverkracht, dan dat men zich conformeert aan wat de kerk al eeuwen leert, bv. in de traditie van de RK kerk, of de belijdenissen van de protestanten.

 2. Ik zie het probleem niet zo. Om in de hemel te komen hoe je toch niet alles precies te weten? Het gaat toch om de ervaring en beleving? De rest is ballast. Dat zei Paulus al (ergens).

 3. Ketters of niet, ze zijn wel radicaal. Laten zich niet uit het veld slaan door wat tegenslag. Neem nu bijvoorbeeld de “outreach” van de Gloriestoelers naar Curacao. Vertrek: vanavond.

  Lang naar deze reis uitgekeken, al hele bijzondere dingen meegemaakt. Nu toch wat overschaduwt door het overlijden van mijn schoonmoeder, waardoor mijn liefste lief en maatje niet meekan en dinsdag de weg naar het graf zonder mij moet gaan.
  Maar we zien uit naar de genezingen die zullen plaatsvinden, de zielen die zullen worden gered en God’s Koninkrijk dat gebouwd zal gaan worden.

  (bron: openbaar FB-account)

 4. @flip: dat snap ik wel; Plat vliegt vanavond mee. Een mens kan niet alles tegelijk.

  Verder onthoud ik mij van ongepaste schoonmoedergrappen.

 5. De eenvoudige oplossing voor dit probleem blijft echter ongenoemd: Schaf televisiedominees af.

  Eeeehm…. Niet alleen op televisie.

  Meet Dr. Helen Trowbridge.

  Inleiding preek vanaf 5:52

  Muzikaal intermezzo vanaf 16:00:

  Lord, whatever you’re doing in this season,
  DON’T DO IT WITHOUT ME
  DON’T DO IT WITHOUT ME
  (bis)
  Lord, if you’re healing, healing in this season,
  DON’T DO IT WITHOUT ME
  DON’T DO IT WITHOUT ME
  Lord, if you’re restoring, restoring in this season,
  DON’T DO IT WITHOUT ME
  DON’T DO IT WITHOUT ME
  Lord, whatever you’re doing in this season,
  DON’T DO IT WITHOUT ME
  DON’T DO IT WITHOUT ME
  (bis)
  Lord, if you’re healing, healing in this season,
  DON’T DO IT WITHOUT ME
  DON’T DO IT WITHOUT ME
  Lord, if you’re restoring, restoring in this season,
  DON’T DO IT WITHOUT ME
  DON’T DO IT WITHOUT ME
  Lord. Whatever. You’re. Doing In this season.
  Don’t do it without me (don’t do it),
  Don’t do it without me.

  Dan iets met een stoel (19:00, clue op 1:04:33)
  Preek vanaf 19:16

  Climax vanaf 1:13:55
  GIVE ME MY PULLING POWER BACK IN THE NAME OF JESUS!!!
  (een minuutje later verhoord)

  Cold reading vanaf 1:15:00

  Zegenbede op 1:25:40

  Amen.

 6. De grote vraag is natuurlijk hoe je bepaalt wat een ketterij is. Als we dan moeten afgaan op de grote concilies uit het eerste millennium, dan kunnen we toch vaststellen dat daar geen evangelischen aanwezig waren en dat de evangelischen daarom ook niet zomaar gehouden zijn aan die uitkomsten.

  En dat evangelischen er soms andere denkbeelden op nahouden als protestanten is ook logisch, anders hadden ze net zo goed protestant kunnen blijven.

 7. @bram,

  Evangelischen zijn toch protestant? Ze zijn niet reformatorisch, maar dat is wat anders.

 8. Ik vind het trouwens schandalig dat de evangelischen niet uitgenodigd waren op die eerste concilies.

 9. @engel
  het belangrijkste was dat de Heilige Geest aanwezig was. Het was tenslotte geen partijcongres van het CDA of zo. Met groene, gele en blauwe briefjes en zo

 10. @engel: Toch wist een enkeling zich er toch tussen te wurmen.

  Dodenopwekker Nicolaas van Myra, bijvoorbeeld.

 11. Ik vind het trouwens schandalig dat de evangelischen niet uitgenodigd waren op die eerste concilies.

  Ik denk dat onze kerkvaders er in die tijd al rekening mee hielden dat de volgelingen van de vervloekte ketterij (volwassendoop etc) van de evangelischen er vanuit de toekomst met hun geest bij zouden zijn. Daarmee hebben de evangelischen ook een nesting in de grote concillies.

  God is immers ook niet aan plaats noch tijd gebonden?

 12. Dat ketters gedachtegoed op een warm onthaal in evangelische kringen kan rekenen, dat wist ik al. Ik heb geleerd dat drie ketterij in evangelische kring favoriet zijn, namelijk deze:

  1. Evangelischen stellen de mens met z’n vroomheid centraal. O, kijk mij toch eens vroom zijn.
  2. Evangelischen houden erg veel van overwinningstheologie: het rijk van Gods is gekomen en daardoor zijn kruisdragen en lijden geen relevante factoren meer. Paradise now, roepen ze in koor!
  3. Evangelischen zijn dol op remonstranten die aan de mens een vrije wil toeschrijven en die dat ook parmantig belijden: IK heb gekozen voor Jezus. Alsof er God in de hemel zou bestaan die mensen uitverkiest.

  Dit zijn volgens mij de belangrijkste ketterijen die je aan allerlei evangelische groepen kunt toeschrijven. Ik wil niet betuttelend of denigrerend overkomen hoor, maar ik denk soms wel eens dat een beetje coaching vanuit niet-charismatische kerken de evangelischen zou kunnen verrijken, want:

  1. Hebben we niet heel vrome mensen aan de schandpaal genageld wegens kindermisbruik?
  2. Kijken jullie geen televisie, waar de lijdensweg van onze wereld in extenso wordt uitgemeten? En is sinds Pinksteren niet heel onze wereld Gods wereld?
  3. Enige bescheidenheid zou evangelischen sieren. Sinds de Tweede Wereldoorlog hadden jullie toch moeten weten dat die Vrije Wil van jullie eindigt in Auschwitz.

 13. Trust and faith in Jesus de ene keer hou ik er van: http://youtu.be/XDqXLuQxRZs de andere keer zoals bij Ronald heb ik zo iets van:, tjah, maar het is niet echt een situatie die noopt tot geloven. Zeker omtrent het weer heb ik altijd zoiets van: moet ik nu God iedere keer bedanken als het mee zit?

  Beetje stoer doen op Curaçao terwijl er nogal wat te doen is qua ebola.

Reacties zijn gesloten.