Aparte bijbeluitgave voor huisdieren

Bijbels zijn nog teveel gericht op een menselijk publiek, vindt Uitgeverij Jongbloed. De uitgever en drukker van vele bijbels maakte vandaag bekend een aantal nieuwe edities van de Herziene Statenvertaling te gaan uitbrengen: aparte Bijbels voor kat en hond.

‘In onze doelgroep wordt nog hardop voorgelezen uit de Bijbel, liefst na het avondeten. Veel van deze gezinnen hebben ook huisdieren, die zeker na het eten vaak aandachtig meeluisteren.

Gebleken is dat katten en honden heel verschillend reageren op bepaalde passages, zo gaan honden meestal janken en likkebaarden als de Here Jezus zegt: “Laat eerst de kinderen verzadigd worden, want het is niet behoorlijk het brood van de kinderen te nemen en naar de hondjes te werpen” (Mc 7:27). Ook is opgevallen dat veel katten rechtop gaan zitten en hun oren spitsen, met een wat vreemde blik in hun ogen als verteld wordt over de Satan, die rondgaat als een briesende leeuw.’

De uitgeverij benadrukt dat het niet om een nieuwe vertaling gaat, hooguit worden bepaalde passages, die misverstanden kunnen oproepen, van extra verklarende uitleg voorzien. ‘Het gaat erom dat er door de Schriftlezing geen valse verwachtingen ontstaan bij de onderscheiden doelgroepen’ aldus de uitgever.

Op de vraag of er ook aparte edities voor paarden, ezels, lammeren en intergalactische superbacteriën gepland zijn, wil de uitgever niet vooruitlopen. Maar aangezien deze dieren doorgaans in de stal, de wei of in outer space verblijven, acht de woordvoerder dit onwaarschijnlijk.

17 gedachten over “Aparte bijbeluitgave voor huisdieren”

 1. Wellicht nog een vissenversie. Na het voorlezen van de belevenissen van Jona loop je toch iets minder gerust langs het aquarium.

 2. Na alle huisdiergenezingen een logische stap. Gezien het grote aantal poezen- en hondenfoto’s en -filmpjes die op Facebook worden gedeeld ook commercieel interessant, mits op verschillende plekken tussen Leviticus, de Psalmen en Paulus’ brieven huisdierfoto’s worden opgenomen.

 3. Vooral die hondenbijbel wordt een uitkomst. Verdorven beesten die hoognodig Bijbelse waarden moeten worden bijgebracht.

 4. @mafchauffeur
  Ik zie voor honden nog wel mogelijkheden, die zijn snel geneigd tot berouw en inkeer (al zijn ze dat vijf minuten later alweer vergeten). Maar katten zijn zoals dat heet ‘een boos en overspelig geslacht’. Zelfs die grote vis van Jona is niet veilig:

 5. Moeten we aan slangen ook de bijbel voorlezen?
  Of aan zwijnen? Geen paarlen voor de zwijnen werpen staat er geschreven.
  En aan bacteriën of virussen? Dat zijn tenslotte levende organismen.
  Waar ligt de grens?

 6. Het lijkt me nou dubbel verstandig om voor het eten te bidden, voor het dier dat op je bord ligt, of zou je bij de slachter moeten gaan bidden voor behoudenis? Ingewikkeld.

 7. @mafchauffeur
  LOL, prachtige video van hond 🙂
  Idd briljant getimed door onze redactie, dat was vast zo bedoeld..
  @Rob
  zo zie je maar wat een gewetensvragen zo’n simpel berichtje kan oproepen. Het is een enkele heilige wel eens gelukt om een leeuw of wolf te bekeren, maar ik vrees dat bij de meeste dieren zelfs de gloriestoel geen uitkomst biedt.

 8. Ik zie een tafereel van een kat die aandachtig luistert naar “Heb uw vijanden lief” en een devote muis, doe zijn ogen ten hemel slaat na het “En bid voor wie u vervolgen”.

  Is de bijbel sponsored by Whiskas trouwens?

 9. Ik zie voor honden nog wel mogelijkheden, die zijn snel geneigd tot berouw en inkeer (al zijn ze dat vijf minuten later alweer vergeten). Maar katten zijn zoals dat heet ‘een boos en overspelig geslacht’.

 10. Ik heb ook zo’n poes. Onze poes heb ik nooit verdacht van enige christelijk neiging, toch weet onze poes precies wanneer het zondag is. Want op zondag gaan baas & bazin naar de kerk en dan is poes enige tijd oppaspoes, op ons huis. En zoals alle dieren, wenst ook onze poes beloond te worden voor goed gedrag. Voor onze poes is zondag lekkere hapjesdag, een stukje kip, een stukje vis, een brokje kaas, heerlijk. Het Vierde Gebod voor poezen luidt: Zes dagen zult gij jagen op alles wat vlucht of vliegt, maar op de zevende dag zult gij lekkere hapjes eten. Zondagsheiliging voor katten, manna voor poezen.

  Maar hiermee houdt het Bijbelbesef van onze poes ook op. Mozes en Jezus zijn niet aan katten besteed. Deze katers spreken in het geheel niet tot de verbeelding van mijn poes. Mijn poes heeft daar ook geen probleem mee, want: waarom zou jij je zorgen maken over dingen die je toch niet begrijpt, over dingen die jouw verstand te boven gaan?

  Eigenlijk is mijn poes een heel tevreden gelovige. ‘Niet uitgaan boven hetgeen geschreven staat’, dat is mijn poes op het lijf geschreven. En ook al is ons dat niet geopenbaard en maakt mijn poes zich daar volstrekt geen zorgen over, ik geloof vast dat er een poezenhemel bestaat. Misschien kom ik mijn poes later ooit nog weer eens tegen …

 11. @ flipsonius:
  Poezen moeten we in ere houden. Protestantse poezen kun je ook niet betichten van paapse wartaal. Zulke poezen kun je altijd vertrouwen. Kom daar maar eens om bij paapse poezen die Romeins mauwen.

Reacties zijn gesloten.