The Passion komt naar Wassenaar

Nu na Vlissingen ook Middelburg het EO-kruisisingsspektakel The Passion heeft afgewezen vanwege ‘te duur’ (het blijven wel zunige Zeeuwen), is de Zuidhollandse gemeente Wassenaar in het ontstane gat gesprongen. “Wij hebben geld genoeg om Jezus in onze stad te ontvangen,” liet burgemeester Jan Hoekema weten. De EO was bereid Wassenaar tegemoet te komen in enkele specifieke voorwaarden.

Zo wordt Jezus in de Wassenaarse editie van The Passion afgebeeld als vermogend man die leeft van het ‘oud geld’ van zijn ouders. Zijn discipelen zijn stuk voor stuk mensen die het zakelijk helemaal gemaakt hebben, in de top van een ministerie werken of van adel zijn. Het lichtende kruis wordt voor de gelegenheid afgewerkt met bladgoud en diamanten.

Volgens burgemeester Hoekema een logische keus. “Het moet aansluiten bij de beleving van de inwoners van Wassenaar. Een arme Jezus werkt hier niet.” Ook is bedongen dat een uitspraak van Jezus over rijken en het Koninkrijk iets wordt aangepast: ‘Het is gemakkelijker dat een rijke door het oog van een naald dan dat een kameel het Koninkrijk Gods binnengaat.’ De EO spreekt van een logische contextualisatie. “Het publiek merkt het verschil toch niet.”

Over de cast van The Passion wordt hevig gespeculeerd. Voormalig ABN-AMRO bankier Rijkman Groenink zou mogelijk de rol van Jezus kunnen vervullen. Dirk Scheringa is runner-up voor Petrus. Gerrit Zalm zou Pilatus spelen. Koningin Maxima wordt in de wandelgangen genoemd voor de rol van Maria, de moeder van Jezus. Judas wordt gezocht in de kringen van minima en modale spaarders.

14 gedachten over “The Passion komt naar Wassenaar”

 1. Zo wordt Jezus in de Wassenaarse editie van The Passion afgebeeld als vermogend man die leeft van het ‘oud geld’ van zijn ouders. Zijn discipelen zijn stuk voor stuk mensen die het zakelijk helemaal gemaakt hebben

  Mooi, ze willen zijn zoals Jezus, maar oud geld is onbereikbaar voor gewone stervelingen die niet zo geboren zijn. De navolging van christus bestaat er dan uit om nieuw geld te verzamelen. Daarmee heb je nog steeds geen oud geld, maar je komt een eind in die richting…

 2. Toch denk ik dat als Jezus een loterij had gewonnen of veel geld had geërfd, hij die beker aan zich voorbij had laten gaan. Maar das slechts een inschatting naar menselijke natuur. Uiteindelijk was Osama Bin Laden ook schatje rijk en leefde ook vaak sober voor het ‘goede doel’. En als ik dan op deze gedachte kom, besef ik mij dat ik me zou laten kruisigen voor mijn kat Carlos. ( eigenlijk Carlos Ruiz Zafón maar voor die laatste twee namen koopt ie niet zo veel en de dierenarts ook niet)

 3. Leuke die contextualisatie in Wassenaer. Máxima als moeder Maria lijkt me geweldig, zo lang ze haar eigen kindertjes naar thuis laat. Trouwens, kan Máxima eigenlijk wel zingen? Zag haar laatst nog vrolijk meedoen in Nijkerk, bij die protestanten die vonden dat ze 10 jaar bestonden. Samen met Lex zong ze gezang 308 ‘In Christus is noch west noch oost’. Heeft ze vast vooraf thuis geoefend.

 4. Er zijn trouwens stemmen die zeggen dat Jezus niet helemaal onbemiddeld is geweest. Er zijn er ook die (ok, vooral Paul Verhoeven…) zeggen dat hij geen handarbeider was, maar dat Jozef een soort aannemersbedrijf had. Hoe VVD wil je het hebben 😉

 5. @Shin: dat argument ben ik bij sommige “prosperity teachers” ook tegengekomen. Niet onaannemelijk.

  Dat goud, wierook en mirre was een leuk startkapitaal. 🙂

 6. @maf
  Het is natuurlijk wel ff de vraag of hij die geschenken wel echt ontvangen heeft… Uit http://hfalcke.wordpress.com/2014/10/28/the-star-of-bethlehem-a-mystery-almost-resolved/:

  Whether the Magi actually visited and worshiped the young Jesus Christ in Bethlehem falls outside the realm of this scholarly discussion. Statistically such a coincidence seems unlikely, but then, someone born 2000 years ago who still claims more than 2 billion followers today must have experienced some statistically unlikely events anyway. Math does not help here to draw a conclusion.

 7. @Shin: het staat in ieder geval in de Bijbel vermeld. 😉

  Wat Jozef er vervolgens mee heeft gedaan is inderdaad pure speculatie. Voor zover ik weet was hij geen “man naar Gods hart” zoals David, dus wellicht heeft hij het op zondige wijze verbrast. En is er dáárom verrassend weinig over hem vermeld in de Evangeliën. 🙂

 8. @mafchauffeur,

  Jozef was al wat ouder toen hij trouwde en heeft gewoon niet heel lang meer geleefd. Heeft nog net Jezus 12 jaar zien worden.

 9. @mafchauffeur:
  Volgens het evangelie van Thomas over de kindertijd van Jezus had Jozef gewoon een timmerwerkplaats. Maar aangezien Jezus nogal wat kattenkwaad uithaalde (kindertjes dood laten neervallen, leraren de stuipen op het lijf jagen, de sbaath ontheiligen, van ieder school weggestuurd worden) is het startkapitaal waarschijnlijk opgegaan aan schadeclaims van boze ouders en peperdure privescholen 😉

 10. @engel
  Lees jij nooit eens de Privé of de Story naast de kwaliteitskrant waar je op geabonneerd bent? (‘nou, alleen bij de kapper hoor…’) 😉

 11. @flipsonius,

  Ja, moet ik tot mijn spijt bekennen. Maar ik ken daar absoluut geen gezag aan toe en ik ik verdenk jou ervan een Thomas fan te zijn. Dat is natuurlijk geen goed getuigenis voor de wat zwakkeren in het geloof hier. Laten we ons beperken tot Sola Scriptura.

Reacties zijn gesloten.