Utopia-gelovigen zijn vermakelijk én goed voor de kijkcijfers..

Een betere wereld begint bij de televisie. Het SBS6-programma Utopia dat op werkdagen wordt uitgezonden tussen 19:30 en 20:00 uru gaat nog een jaar door. Op werkdagen kan heel Nederland blijven meegenieten van de strapatsen van vijftien mensen die elk hun eigen ideale wereld (Utopia) willen neerzetten.

Het is regelmatig tenenkrommend om te zien hoe moeilijk het voor de deelnemers is om beheerst, overwogen en verstandig met elkaar om te gaan. Er staan camera’s in nagenoeg alle hoeken en gaten van een omheind gebied waar men in zekere zin zelfvoorzienend moet proberen de ideale samenleving te bouwen. Zo ongeveer alles wordt gezien en gefilmd.

Utopianen die samen badderen, koeien melken, tongzoenen, tieren, schelden en elkaar de les lezen.

Het is net de gewone wereld maar dan in een poppenhuisachtige omgeving.

Samenwerken, doelen stellen én ze verwezenlijken, het zit er allemaal niet echt in. Als het er op aan komt zijn de bewoners van Utopia tamelijk eigengereid, egocentrisch en bepaald niet gefocust op een betere wereld.

Er wordt overigens ook veel gehuild, geroddeld en geknuffeld. Dat laatste lijkt op het gedrag zoals je dat ziet in groepen met chimpansees en bavianen. Na ruzie en kabaal wordt troost gezocht bij elkaar en wordt de leider “afgezoend” om te tonen dat ze bij elkaar horen en eigenlijk geen ruzie wilden…

Maandelijks wordt in Utopia voor verversing van de groep gezorgd door het wegsturen van een deelnemer; de eliminatieronde noemt men dat.

Bekende deelnemers die geëlimineerd werden zijn bijvoorbeeld de luie koeienverzorger Ruud die zijn tijd vooral besteedde met flauwe grappen. De rondborstige Robin die een fotoshoot met het blad Playboy wilde organiseren. En Rienk de vriendelijke dakloze zwerver die vaak al bijbellezend in slaap viel en verliefd werd op de wat mij betreft leukste en meest authentieke deelnemer van Utopia: Nicoline.

Aan het programma hebben tot nu toe twee gelovige gristenen meegedaan: de al genoemde Rienk en een zekere Andrea die zichzelf presenteerde als een soort orakel, die andere deelnemers opwekkings- en zondagsschoolliedjes leerde maar bij een beetje prikken, plagen en jennen een vals kreng bleek te zijn.

Ook Rienk heeft zijn mede-Utopianen meer dan eens hel en verdoemenis gewenst, soms zelfs met de bijbel in de hand.

De redactie van Utopia heeft ontdekt dat gelovigen van het kaliber Rienk en Andrea zorgen voor vermaak en dus kijkcijfers. Het programma trekt dagelijks tussen de 500.000 en 900.000 kijkers en dan is sprake van een behoorlijke hit, zeker voor SBS6.

Niet zo verwonderlijk dus dat men op zoek is naar potentiële nieuwe deelnemers met een gelovige achtergrond. In een mail die de Dwaze Schare onlangs mocht ontvangen, schrijft men:

Een ideale samenleving is in onze ogen en in die van de bewoners niet compleet zonder een gelovige medebewoner. Daarnaast is dit een geweldige wijze om het woord van God te verkondigen. Wij willen inventariseren of u bent geinteresseerd om deel te nemen aan het programma of wellicht kent u iemand? Hopelijk kunt u ons op weg helpen. 

Het is duidelijk dat gristenen nodig zijn om Utopia nieuwe glans te geven en bij de redactie van Utopia kent men het jargon dat nodig is om gristenen over de streep te trekken, immers

 “het is een geweldige wijze om het woord van God te        verkondigen”.

Wie zich bij het Utopisch circus wil voegen kan zich melden bij de redactie van de Dwaze Schare (dwazeschare [at] gmail [dot] com) zodat we je de contactgegevens van Utopia kunnen geven.

Wie durft…? Zij die geloven haasten zich wel…..

18 gedachten over “Utopia-gelovigen zijn vermakelijk én goed voor de kijkcijfers..”

 1. @Derk & Engel
  Wie gaat dan stukjes schrijven? Zoals het nu is blijft de site van de Dwaze Schare dan zes van de zeven dagen leeg 😦

 2. @afolus
  Ga weg achter mij, Satan! Terwijl de duivel volgens Apostel David allerlei vrouwen op mijn pad stuurt om mij te verleiden, wil jij er ondertussen nog eentje op mijn pad brengen! Schande!

 3. @DH
  Deze vrouw is wel bevattelijk voor woorden van spiritualiteit en ander vaag geneuzel. Er is echt wat van zo’n relatie te maken, zeg maar…
  Op blote voeten lopen helpt…

 4. @DH
  Je verzamelt daar denk ik wel genoeg materiaal voor 12 stukjes per week. En het is goede reclame voor de DS – een gouden kans ;-). Je moet alleen wel een forse borg betalen aan de fa. Mol om te voorkomen dat je voortijdig ontsnapt. Msar met een beetje crowdfunding is dat wel op te lossen!

 5. Ze willen de boel opschudden in Utopia. Dan kunnen we het beste Rob sturen.

  Of Ronald Plat. Sorensen liever niet, die zou toch maar de hele dag in bed liggen.

 6. Als de gristenen Renate afvaardigen is het zeker dat Utopia nog voor de komende kerstdagen eindigt vanwege acute en ongeneeslijke gehoorklachten…😎
  Zelfs de Gloriestoel biedt hiervoor geen uitkomst meer.
  Sjabba..!

 7. @flipsonius
  Ik vrees inderdaad dat als ik toe zou stemmen om mee te doen als jullie de borgsom bijeenbrengen, die borgsom er in een vloek en een zucht is. Nee, liever niet.

 8. @Wilfred
  Nee natuurlijk niet.
  Je moet mijn reactie zien in combinatie met die van @flipsonius die verwacht dat door deelname van @DH wekelijks 12 stukjes voor deze site mogelijk worden…
  Moet ik nu zeggen: “Zo spreekt Flipsonius”..?😇

 9. Het is gelukt!!
  In Utopia 2015 is een prachtige gelovige ex-biseksuele vrouw ingetreden.

  Een jonge vrouw die binnen 10 minuten na binnenkomst alle overgebleven Utopianen tot fronsen bracht door haar getuigenis gristen te zijn en kracht van god te hebben ontvangen om haar lesbische gevoelens te onderdrukken.

  Haar empathische gebed met een authentieke lesbische Utopiaan leidde niet tot warmte, vuurgevoelens of genezing van homoseksualiteit maar werd wel gewaardeerd.

  Glorie, wat een zalig amusement!

Reacties zijn gesloten.