nederland zingt

Nederland Zingt stopt

Kerkdiensten zijn geen taak van de overheid, vindt staatssecretaris Sander Dekker van media en cultuur. Daarom stopt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) per 1 januari met het uitzenden van kerkdiensten en andere religieuze programma’s zoals Nederland Zingt. Sanoma, eigenaar van onder andere SBS6 juicht de beslissing van Dekker toe: “Wie weleens naar The Hour of Power kijkt, weet dat de commerciële omroep dit heel goed zelf kan.”

De belangrijkste reden voor het afschaffen van kerkdiensten op de publieke omroep is volgens de staatssecretaris dat kerkdiensten onvoldoende educatieve waarde hebben.

“Weliswaar eisen we al enkele jaren een helderder identiteit van de verschillende omroepen, maar kerkdiensten zijn ook weer zo rolbevestigend,” schrijft hij in een notitie aan de Tweede Kamer. “Identiteit mag ook weleens een onsje minder.”

Voorbeelden van identiteitsbepalende programma’s met niet teveel identiteit zijn volgens Dekker Spuiten en slikken, Heel Holland bakt en Champions League voetbal. Omroep Ikon, die veel kerkdiensten uitzendt, heeft kritiek op de plannen. “We willen best eens in plaats van een kerkdienst live koken, maar kerkdiensten geheel afschaffen is veel te rigoreus. Voor veel mensen zijn die onderdeel van hun vaste bankslaapritueel,” aldus een woordvoerder.