Cijfers!

Afgelopen week kwam het CBS weer met cijfers over hoe religieus de Nederlanders zijn en hoe het zit met de kerkgang in de Nederlandse gemeenten en onder de verschillende denominaties.

4115c1

Het bovenstaande plaatje geeft de kerkgang weer in alle gemeenten. De bible belt (of refostrook) is duidelijk zichtbaar. Een van de conclusies van de studie is dan ook dat protestanten (en dan vooral de meer orthodoxe vormen daarvan) de trouwste kerkgangers zijn en vooral de katholieken veel minder naar de kerk gaan.

Opvallend?

Eigenlijk is dat een vreemde ontwikkeling. Immers, als we inhoudelijk naar het protestantisme en katholicisme gaan kijken, dan zouden we precies het omgekeerde verwachten.

Het protestantisme is namelijk een nogal individueel geloof. Zeker bij de meer orthodox protestanten uit de refostrook ligt de nadruk heel erg op je persoonlijke bekering. Het idee dat je wel in de kerk kan zitten, maar dat dat niet betekent dat je ook behouden bent.

In contrast daarmee is het katholicisme juist veel collectiever. De nadruk ligt niet op je individuele geloof of je relatie met god, maar op het deelnemen aan de collectieve rituelen en sacramenten. Daarmee zou je verwachten dat katholieken juist meer dan protestanten gemotiveerd zijn om ook daadwerkelijk de mis te bezoeken. Blijkbaar is de cultuur inmiddels zover omgeslagen dat katholieken gezellig samen niet naar de kerk gaan.

8 gedachten over “Cijfers!”

 1. Blijkbaar is de cultuur inmiddels zover omgeslagen dat katholieken gezellig samen níet naar de kerk gaan….

  Maar over het algemeen wel katholiek blijven…

  Een volgende keer vraag ik de goede god of hij mij wil concipiëren in een katholieke baarmoeder. Veel gezelliger in die kerk.
  Af en toe een zonde, een biecht, een aflaat, vergeving én je kunt weer verder.

  Tegenwoordig ook best een leuke paus….

 2. @afolus:

  Af en toe een zonde, een biecht, een aflaat, vergeving én je kunt weer verder.

  Dat krijg je in een firetunnel ook aangeboden hoor. 😉

  Plus een veel hippere paus. 🙂

 3. Mijn persoonlijke katholieke ervaring was eerst met z’n allen naar de kerk, daarna plein oversteken en met z’n allen aan het belgisch bier.

  Dat was groots. Ik was bijna gevallen in de klauwen van de antichrist (zoals in mijn opvoeding meegegeven was).

 4. Hebben jullie hetzelfde plaatje van vorig jaar ook? Dan kan ik namelijk zien of de kerkgang in de gemeente waar ik tegenwoordig dominee ben, is toegenomen. En of de kerkgang in de gemeente waar ik geen dominee meer ben, is afgenomen. Het zou toch wat zijn als die hele bibelbeltkleur zou verschuiven door mijn toedoen? Als dat zou gebeuren lijkt dat toch op het aanbreken van het koninkrijk…..

  Bovenstaande is onzin natuurlijk. Kerkgang word veel te belangrijk gevonden. Het gaat en draait om humaniteit. Kerk en kerkgang is geen doel, maar middel.

  Is die humaniteit ook meetbaar?

 5. @meneer Aart

  Bovenstaande is onzin natuurlijk. Kerkgang word veel te belangrijk gevonden. Het gaat en draait om humaniteit. Kerk en kerkgang is geen doel, maar middel.

  Is die humaniteit ook meetbaar?

  Wat een protestantse opvatting 😉

  Meten van humaniteit kan natuurlijk, het CBS meet bijvoorbeeld ook het vertrouwen van mensen. Net zo kun je mensen naar bepaalde opvattingen vragen. Grote probleem is natuurlijk aan welke criteria je moet voldoen om humaan te mogen heten.

  Hebben jullie hetzelfde plaatje van vorig jaar ook?

  Die data staat niet op statline, maar kan opgevraagd worden bij het CBS. Over welke gemeenten hebben we het?

  Kleine kanttekening is overigens dat de huidige cijfers gaan over 2013 (is dus al vorig jaar) en de cijfers daarvoor dateren uit 2010. Dus als jouw overstap van recente datum is, dan kan het CBS hier verder niet helpen en is het wachten tot in 2017 eindelijk de cijfers over 2016 bekend worden gemaakt.

 6. @meneer Aart
  Wat hoop je nou met betrekking tot je nieuwe en je oude kerk….?

 7. Meneer Aart heeft natuurlijk ergens wel een punt. Kerkgang zegt niet veel. Ook bij Winkelgang is de tendens dalende. Bezoek aan theaters en concertzalen neemt ook af. Betekent niet direct dat er minder wordt gewinkeld en dat Nederlanders langzaam maar zeker veranderen in cultuurbarbaren.
  Daar draait het niet om. Het is slechts een indicatie van verschuivend gedrag. Wat pas zorgelijk is, is als er een dalende omzet is in de gehele sector, want dan betekent het wellicht dat er een behoefteverschuiving optreedt ipv een gedragsverschuiving ;-).

Reacties zijn gesloten.