kruisvaarders, autonomie limburg

Rutte: Kruisvaardersstaat niet aan de orde

Hervormingen die moeten leiden tot een autonome kruisvaardersstaat die de provincie Limburg omvat, zijn voorlopig van de baan. Dat zei premier Mark Rutte donderdag tijdens de algemene politieke beschouwingen. Woensdag had D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold hier kritische vragen over gesteld, volgens hem staat de bestuurlijke vernieuwing dit kabinet stil en ontbreekt het aan ambitie bij de decentralisatie.

Ronald Plasterk, Minister van Binnenlandse Zaken, lijkt volgens Pechtold wel vleugellam nu ook voor de seculiere superprovincie (Noord- en Zuid-Holland en Utrecht) geen draagvlak gevonden kan worden. D66 is al jarenlang voorstander van Limburg als autonome kruisvaardersstaat, mits dit een volkomen seculiere staat is. Dat past in het streven van D66 om zoveel mogelijk taken van de landelijke overheid naar autonome of semi-autonome lagere overheden over te hevelen, die deze vervolgens volgens de strikte regels van D66 moeten uitvoeren.

Op gebruikelijke wijze pareerde de premier de kritiek door te stellen dat D66 eerder zelf de onderhandelingen erover heeft afgebroken en er zonder steun van D66 geen meerderheid voor in de Eerste Kamer te vinden is. Ook is er volgens Rutte onvoldoende draagvlak onder de bevolking voor de gewenste hervorming: Het voormalig groothertogdom taalt sinds decennia niet meer naar autonomie en zelfs de enkele voorstander wijst een kruisvaardersstaat met scheiding van Kerk en Staat af.

Naast D66 is alleen Geert Wilders’ PVV hartstochtelijk voorstander van een Limburgse kruisvaardersstaat, die zou nodig zijn om de toenemende islamisering een halt toe te roepen.

Eén gedachte over “Rutte: Kruisvaardersstaat niet aan de orde”

  1. Het is maar Wikipedia. De wrakkige Nederlandse versie nota bene. Maar toch.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Kruistocht

    Urbanus begon zijn toespraak met het proberen zijn toehoorders te overtuigen, dat het noodzakelijk was om hun Oosterse christenbroeders te helpen met hun strijd tegen de heidenen. De heidenen waren tot in het hart van de christelijke gebieden doorgedrongen en waar zij zich vestigden werden de christenen slecht behandeld en de aanwezige heiligdommen werden zelfs ontheiligd door de heidenen. Ook legde Urbanus de nadruk op de heiligheid van Jeruzalem en op het leed dat de pelgrims in Jeruzalem moesten ondergaan op weg naar en in het Heilige Land. Hij beriep zich toen op de westerse christenen, arm en rijk beide, om hun oosterse broeders te helpen in hun strijd tegen de onzaligen.

    Tot slot waren er nog maar veertigduizend soldaten die doorgingen naar Jeruzalem. Zij veroverden Jeruzalem op 15 juli 1099 en stichtten er een koninkrijk dat standhield van 1099 tot 1187. De inname van Jeruzalem was één van de grootste slachtingen uit de middeleeuwse geschiedenis. Dit bloedvergieten was in de ogen van de overwinnaars een geheiligde daad in een Heilige Oorlog die God wilde (“Dieu le veult” was hun strijdkreet). De onthoofding van de tegenstander was de boetedoening.

    Het zal wel aan wikipedia liggen, maar de laatste zin levert me nog wel enige hoofdbrekens op. 😦

Reacties zijn gesloten.