bluf, 7keer7

De zevende richtingwijzer: Stop met bluffen!

Maar ho, deze richtingwijzers, wijzen die niet alle kanten op, dwars tegen elkaar in?

Inderdaad, en daarom: 7,  Stop met bluffen!

We blijken hopeloos in de war en dat is maar goed ook!

Al die ideeen-stelsels waren ooit bedacht om mensen vrij te maken maar ze gingen zelf knellen en toen moesten we daar dus weer los van komen en wat vonden we in de puinhopen? Ruimte! Ruimte voor twijfel, voor overgave, voor vreemde enge ideeën, voor vertrouwen.

Dus stop met bluffen, omhels de verwarring en leer te vertrouwen.

Tijdens onze rondreis vroegen we iedereen telkens dit:  Wat in het christendom wil je achterlaten en wat wil je meenemen? Oftewel: wat hou jij vast.

Er kwamen tig verschillende antwoorden op. Maar de vraag met Het antwoord is uiteindelijk misschien wel deze:

Wie heeft ons al die tijd vastgehouden?

'The ugly duches'
‘The ugly duches’

 

Alle richtingwijzers wijzen een andere kant op en daarom  raken we tijdens het zien van het filmpje  met alle conclusies van 7keer7 hopeloos  in de war.

We moeten als christen sowieso stoppen met bluffen dat we niet in de war zijn en de wijsheid in pacht hebben., als we willen dat het christendom nog toekomst heeft. We moeten de  verwarring omarmen, twijfels de ruimte geven  en leren vertrouwen. Vertrouwen kun je dus leren, door juist de verwarring en de twijfel te omarmen.

Daar zit wat in. Mensen kunnen een vertrouwen intact houden door de twijfels niet toe te laten en eigenlijk is er dan geen basis voor dat vertrouwen omdat het niet op de proef gesteld kan worden.

Dat we verwarring en twijfel moeten omarmen  is een verassend standpunt van 7keer7. Temeer daar er aan het eind van het verhaal sterk gesuggereerd wordt dat God ons ondanks alle verwarring steeds blijft vasthouden.

We mogen blijkbaar wel twijfelen maar niet te lang of te diep want we moeten wel vast blijven houden aan het idee dat God ons vasthoudt.

Wie door een diep dal van twijfel gaat weet dat juist het idee dat God je vasthoudt niet langer als vaststaand feit gezien kan worden.  Op de bodem van die diepe twijfel is het niet eenvoudig om je alsnog over te geven en weer te leren vertrouwen, want je bent niet voor niets gaan twijfelen.

28 gedachten over “De zevende richtingwijzer: Stop met bluffen!”

 1. Achteraf bezien heb ik het misschien wat verwarrend opgesteld.
  7 keer 7 maakt bij mij de indruk dat ze niet uit eigen ervaring weten wat grote twijfel is omdat ze vrij makkelijk suggererebn dat GOd je wel vast zal houden.

  Die stelling , dat God je ten alle tijden vasthoudt zegt mij dat je
  – nooit echt diep heb getwijfeld
  OF
  -zelf vastzit in een makkelijk beeld van God waarin je ervan uit gaat dat het “allemaal wel goed zit tussen jou en God” (alle moeilijke hoofdstukken uit de bijbel negerend waarin duidelijk bleek dat het tussen God en Zijn volk regelmatig niet goed zat, met grote gevolgen voor het volk.

 2. @Rob

  Je stelt het allemaal heel zeker hoe God volgens jou in elkaar zit.
  Twijfel jij niet aan het Gods beeld wat je hebt?

 3. @DsDre

  Een god die je altijd vasthoudt is een godsbeeld v 7 keer 7

  Daarvan is het ene feit dat een makkelijk godsbeeld in iedre geval geen bijbels godsbeeld is 🙂
  Di3e4 constatering heeft niks met mijn godsbeeld te maken, zo’n constatering kan elke heiden maken. Meestal is die moeilijke bijbel met al die moord en doodslag een argument om niet veel met het christendom op te hebben.

  Als je vasthoudt ana het idee dat een god alles vasthoudt, dan is dat een makkelijker toekomstbeeld in kerkelijk opzicht, maar is niet echt een standpunt waarmee je een heiden over de streep trekt om toekomst in de kerk te zien, het is een beetje een loos argument, waar christenen zichzelf mee zoet houden.

 4. @Rob

  Ik spreek heel vaak heidenen en ben er zelf één geweest, maar het argument moord en doodslag in de Bijbel wordt nauwelijks gebruikt.
  Wel de wetenschap heeft bewezen dat, maar die wordt veel minder, hypocriet gedrag blijft stabiel en gewoon geen idee, niet voor mij veel minder.

  Maar een eerlijk antwoord over hoe zeker van je van jouw godsbeeld ben krijg ik niet.

 5. Ik heb zelf ook ooit gedacht dat ik, ondanks al mijn twijfels, nooit zou gaan twijfelen aan het uitgangspunt dat God bestaat. Toch gebeurde dat wel. Ik vind het best scherp opgemerkt dat er blijkbaar een soort van overtuiging is die niet betwijfeld mag worden. Het zou 7keer7 sieren om aan te geven wat die overtuiging precies inhoudt (oftewel: wat zijn de onbetwijfelbare basisaannames en waarom zijn die onbetwijfelbaar?)

 6. Dat komt denk ik door de protestants evangelische achtergrond van de organisatoren. Het persoonlijk geloof is hier allesbepalend. Binnen katholieke wereld mogen anderen voor je bidden, ook na je dood voor je zielenheil en moge anderen voor je geloven.

 7. @rob

  Je zult dit vast niet geloven uit mijn mond, maar ik vind dit de meest warrige en nikszeggende richtingaanwijzer die er bij zit. Ik snap er letterlijk geen reet van.

  “Al onze richtingaanwijzers gaan dwars tegen elkaar in.”
  “Stop maar met bluffen: we zijn in de war en dat is ok.”
  “Al die ideeën gaan zelf ook weer knellen.”
  “Daar maken we ons van los, en dan heb je ruimte voor twijfel en vertrouwen. En voor gekke ideeën.”
  “Omhels de verwarring.”
  “Maar de belangrijkste vraag: wie heeft ons vastgehouden al die tijd?”

  Eh… sorry? 😕


  Maar misschien moet ik het morgen gewoon nog een keer lezen. 🙂

 8. @dsdre

  Wel de wetenschap heeft bewezen dat, maar die wordt veel minder, hypocriet gedrag blijft stabiel en gewoon geen idee, niet voor mij veel minder.

  Misschien moet ik ook dit nog maar eens een keer lezen morgen. 😛

 9. @Bokkepoot

  Al onze richtingaanwijzers gaan dwars tegen elkaar in.”
  “Stop maar met bluffen: we zijn in de war en dat is ok.”
  “Al die ideeën gaan zelf ook weer knellen.”
  “Daar maken we ons van los, en dan heb je ruimte voor twijfel en vertrouwen. En voor gekke ideeën.”
  “Omhels de verwarring.”
  “Maar de belangrijkste vraag: wie heeft ons vastgehouden al die tijd?”

  Eh… sorry? 😕

  Dat is de letterlijke tekst uit het filmpje 🙂
  En daarna vat ik het samen Hier:

  Alle richtingwijzers wijzen een andere kant op en daarom raken we tijdens het zien van het filmpje met alle conclusies van 7keer7 hopeloos in de war.

  We moeten als christen sowieso stoppen met bluffen dat we niet in de war zijn en de wijsheid in pacht hebben., als we willen dat het christendom nog toekomst heeft. We moeten de verwarring omarmen, twijfels de ruimte geven en leren vertrouwen. Vertrouwen kun je dus leren, door juist de verwarring en de twijfel te omarmen.

  En dan mijn mening:
  Hier:

  Dat we verwarring en twijfel moeten omarmen is een verassend standpunt van 7keer7. Temeer daar er aan het eind van het verhaal sterk gesuggereerd wordt dat God ons ondanks alle verwarring steeds blijft vasthouden.

  We mogen blijkbaar wel twijfelen maar niet te lang of te diep want we moeten wel vast blijven houden aan het idee dat God ons vasthoudt.

  Wie door een diep dal van twijfel gaat weet dat juist het idee dat God je vasthoudt niet langer als vaststaand feit gezien kan worden. Op de bodem van die diepe twijfel is het niet eenvoudig om je alsnog over te geven en weer te leren vertrouwen, want je bent niet voor niets gaan twijfelen.

  En de tekening is een verwijzing naar alle personen in je leven waar je aan gehecht bent, die jij vasthoudt en die jou vasthoudt en dat kan er nogal schattig uitzien , maar in werkelijkheid nogal knellen, bijvoorbeeld.

  Ik had die overganbg naar mijn eigen mening er denk ik duidelijker in moeten zetten.
  Nou lijkt het of het gebral van 7 keer 7 mijn mening is .

 10. @Wilfred

  Ik heb zelf ook ooit gedacht dat ik, ondanks al mijn twijfels, nooit zou gaan twijfelen aan het uitgangspunt dat God bestaat. Toch gebeurde dat wel. Ik vind het best scherp opgemerkt dat er blijkbaar een soort van overtuiging is die niet betwijfeld mag worden. Het zou 7keer7 sieren om aan te geven wat die overtuiging precies inhoudt (oftewel: wat zijn de onbetwijfelbare basisaannames en waarom zijn die onbetwijfelbaar?)

  7 keer 7 is hiermee overduidelijk incrowd die best wil snuiven aan andersdenkenden maar niet echt hun positie in kan voelen.
  Wel leuk geprobeerd, dat wel.

  Het zou 7 keer 7 sieren als ze eens kwamen reageren.
  Ik schrijf mooie samenvattingen en maak gratis reclame, maar reactie ho maar 😦

 11. @rob

  Rob, lieverd, ik hád het over de tekst uit het filmpje. Aan jouw uitleg was ik nog geeneens toegekomen. 😉

 12. @Bokkepoot
  Oww op die manier 🙂
  Je moet dei verwarring die 7keer7 op je los laat gewoon omhelzen 🙂

 13. @Wilfred.

  Tja het bericht is niet heel helder.
  Wat zijn de redenen dat mensen in Nederland, door Rob benoemd als heidenen, het christendom niet aanspreekt.
  Volgens haar vanwege de bloedige verhalen in de Bijbel.
  Volgens mij het grootste deel die het gewoon niet aanspreekt, wel andere belangrijkere zaken aan de hoofd heeft en dat aandeel wordt steeds groter.
  Daarnaast een deel die het hypocriete gedrag van Christenen afstotend vind.
  Daarnaast een steeds kleiner deel die meent dat het geloof in tegenstrijd vindt met de uitkomsten van de moderne wetenschap.
  De bloederige verhalen uit de Bijbel hoor ik vrijwel nooit als argument.
  Ik hoop dat het zo duidelijker is.

 14. @DsDre

  IK ben opgegroeid als heiden.
  Voor mij is het en en.

  Ok, die bloederige verhalen zijn denk ik vooral afstotend voor mensen die de bijbel hebben gelezen en zoiets hebben: wat moet ik hier nou weer mee. De mensen die de bijbel lezen zijn voornamelijk christenen, of mensen in een christelijke omgeving.

  Toen ik nog heiden was, was idd vooral de hypocrisie afstotend.

  De bijbel was gelinkt aan die hypocriete groep, en daar was ik niet echt nieuwsgierig naar.
  Kwam bij dat de verhalen die ik uit mijn jeugd heb meegekregen (ik zat op een christelijke school) nou ook niet echt begrijpelijk waren, zoals het offer aan het kruis.
  Dat heb ik altijd een nogal bizar en idioot verhaal gevonden en ik heb er nog moeite mee.

  De drukte van alledag….
  Jaja, daar heb ik ook last van, en ook van het idee in de waajn van de dag te leven, wat alles zeer betrekkelijk maakt en juist die aspecten, die drukte, de moeite en het mooie van het leven geven mij het gevoel dat een geestelijke wereld daarachter ertoe doet, hoe vreemd dat ook klinkt.
  Dat heeft altijd wel in mijn systeem gezeten.

 15. @DsDre: Ik snap je in mij het redelijke alter ego van Bokkepoot ziet, maar ik moet je teleurstellen: ik heb je die vraag niet gesteld. Het zal mijn aanleg voor taal wel zijn, maar ik begreep je aaneenschakeling van anti-motieven wel. 😉

 16. @rob:

  Het zou 7 keer 7 sieren als ze eens kwamen reageren. Ik schrijf mooie samenvattingen en maak gratis reclame, maar reactie ho maar

  Je wordt op je wenken bediend, zie ik. 🙂

 17. @dsdre

  Wat zijn de redenen dat mensen in Nederland, door Rob benoemd als heidenen, het christendom niet aanspreekt.
  Volgens haar vanwege de bloedige verhalen in de Bijbel.
  Volgens mij het grootste deel die het gewoon niet aanspreekt, wel andere belangrijkere zaken aan de hoofd heeft en dat aandeel wordt steeds groter.
  Daarnaast een deel die het hypocriete gedrag van Christenen afstotend vind.
  Daarnaast een steeds kleiner deel die meent dat het geloof in tegenstrijd vindt met de uitkomsten van de moderne wetenschap.
  De bloederige verhalen uit de Bijbel hoor ik vrijwel nooit als argument.
  Ik hoop dat het zo duidelijker is.

  Nou, in elk geval was…

  Wel de wetenschap heeft bewezen dat, maar die wordt veel minder, hypocriet gedrag blijft stabiel en gewoon geen idee, niet voor mij veel minder.

  …. dan weer een heel stuk korter. En veel interessanter om een uitgebreide exegese op los te laten. “Wat staat er nou eigenlijk?”.

  Wat wordt er minder? De wetenschap, het bewijzen of het hypocriete gedrag? En wie heeft waar geen idee over? En wat is niet voor mij? Of is het veel minder voor mij? 😛


  Maar sorry, even serieus:

  Ik hoop dat het zo duidelijker is.

  Jawel. Ik ben het denk ik ook wel met je eens. Sowieso heb ik zelf gek genoeg ook nooit zoveel moeite gehad met die ‘bloedige verhalen’. Ben altijd uitgegaan van Gods interculturele karakter en erop vertrouwd dat als het OT in onze tijd geschreven was, hij eigentijdsere middelen had aangewend om ons duidelijk te maken hoe hij het liever gehad had willen hebben. 🙂

 18. @rob: ik denk dat het lag aan het knippen en plakken uit andermans twitter-timeline.

  Ik zag daar trouwens ook een heel gevaarlijke uitnodiging. Gevaarlijk voor de heren van 7keer7 bedoel ik.

  Voor je het weet duik jij op in zo’n Utrechtse kroeg. 🙂

 19. @Reinier Sonneveld

  Ik zou het echt bijzonder op prijs stellen een lekker lange inhoudelijke reactie van 7 keer 7 te krijgen

Reacties zijn gesloten.