anonieme christenen

Anonieme Christenen

*Advertorial*

Anonieme Christenen. Iedereen heeft er weleens van gehoord en u heeft er vrijwel zeker weleens eens ontmoet, al wist u het niet. Misschien bent u er zelf ook wel één! In dat geval heb ik goed nieuws voor u: In uw woonplaats Utrecht, Amsterdam of Leeuwarden start ook een gespreksgroep voor christenen of mensen die zich afvragen of zij misschien christen zijn. Misschien dus wel voor u!

Hoe ziet een avond eruit?
De avond begint ontspannen met een kopje koffie of thee. Na een korte inleiding vertelt u als bezoekers iets over hoe u met christendom om gaat, welke rol christendom in uw dagelijkse routine heeft en of u eventueel ook zonder christendom zou kunnen. Het helpt echt om jezelf te uiten! Enkele meer ervaren deelnemers van de Anonieme Christenen zullen vertellen hoe zij van hun christendom afgekomen zijn of hoe zij hebben leren dealen met eventuele blijvende afhankelijkheid van christendom. De avonden zijn gebaseerd op de welbekende twaalf stappen:

-Ik erken dat ik machteloos sta tegenover christendom en dat ik de controle over mijn leven heb verloren
-Ik geloof dat er GEEN macht is groter dan mijzelf die mij weer gezond kan maken
-Ik besluit mijn overgave aan God terug te trekken en God niet langer te ervaren
-Ik zet mijn tekortkomingen op een rij
-Ik vertel aan anderen wat mijn tekortkomingen zijn (maar beschouw dit vooral niet als biechten!)
-Ik ben bereid om zonder God, maar met anderen, aan mijn gebreken te werken
-Ik vraag aan God anderen in de groep om me te helpen mijn gebreken te overwinnen
-Ik maak een lijst met namen van alle mensen die ik heb benadeeld en ben bereid om het met hen weer goed te maken
-Ik ga daadwerkelijk contact zoeken met deze mensen en probeer het goed te maken, behalve als ik hen of anderen daarmee kwets
-Ik maak er een gewoonte van om kritisch te zijn naar mezelf en erken onmiddellijk de fouten die ik maak
-Ik probeer het contact met God, zoals ik hem ervaar, of met de groep te verdiepen en vraag God of de groep om mij te inspireren en de kracht te geven op deze weg door te gaan
-Ik probeer om datgene wat ik geleerd heb aan andere christenen door te geven en probeer voortaan volgens deze stappen te leven

Natuurlijk zijn deze stappen niet allemaal eenvoudig en misschien blijkt de worsteling met het christendom wel blijvend. Een aantal beslissingen kan je vooraf nemen die helpen met je strijd: Verbrand je Bijbels, verdwijn stilletjes bij de kerk, verwijder het visje van je auto en geef je kleding met ‘Jesus ❤ U’ aan het Leger des Heils.

Disclaimer: AC helpt niet in alle gevallen voldoende om volledig van het christendom af te komen. In overleg met een arts wordt soms gekozen voor het alternatief van medicinaal christendom, verkrijgbaar bij de apotheek.

*Advertorial*

2 gedachten over “Anonieme Christenen”

Reacties zijn gesloten.