Verbeter de zondeval – begin bij jezelf!

Christenen zitten vol vooroordelen. En ze luisteren slecht. En dat is jammer, want voor een échte ontmoeting met hoeren, tollenaren, zondaren en andere Rotterdammers is het belangrijk om te luisteren en vragen te stellen. Aldus Ed van Hell, directeur van Stichting Ontmoeting, tijdens een toespraak voor een zaal vol dominees.

Van Hell, die zelf heeft geleerd zijn vooroordelen over hoeren en tollenaren even aan de kant te zetten bij een persoonlijke ontmoeting met Rotterdammers, is zich bewust van de spagaat die dominees vaak moeten maken. Ze leven voortdurend tussen twee werelden. “Aan de ene kant een wereld met hoeren en criminelen. En aan de andere kant de kerk.” En ja, dat is vermoeiend. “Binnen onze eigen gezindte zie ik een vermoeidheid ontstaan als het gaat over de omgang tussen die twee werelden. Hoe komt het dat ik niet met een bus vol mensen uit Rotterdam bij u binnen kan vallen op zondag?”

Tja. Rotterdammers zijn vermoeiend. “De verbinding met de medemens blijft een gebrokenheid.” Maar er is hoop!

Bij Van Hell kwam die hoop met een stuk zelfinzicht. “Toen ik begon binnen Stichting Ontmoeting bespeurde ik bij mijzelf een druk: ik moet het leven van mensen veranderen. Maar later dacht ik: ik ben bezig de zondeval te verbeteren. Ik hoef daar niets aan te verbeteren. Dat gaf mij ontspanning.”

Sindsdien gaat Van Hell een stuk luchtiger om met hoeren en tollenaren Rotterdammers. Hij is zich steeds meer in deze mensen in gaan leven en zodoende werd hij zelfs een keer door een Rotterdammer voor een dakloze crimineel aangezien. “Dit was een enorm compliment. Even was ik geen directeur. Ik mocht gewoon Ed zijn. Als pretenties wegvallen, waaronder het dominee-zijn, vindt er ontmoeting plaats.”

13 gedachten over “Verbeter de zondeval – begin bij jezelf!”

 1. Christenen zitten vol vooroordelen, die uitspraak is een vooroordeel. Bijna alle generalisaties zijn onjuist. Dat weet een directeur ontmoeting natuurlijk. Ik neem de moeite het voor u op te schrijven. Neemt U de moeite om te reageren..?????

 2. Iedereen zit vol vooroordelen. Is menselijk. Bij een christen verwacht men anders. Het vooroordeel kan je een mens niet verwijten, maar bij het christen ligt de lat hoog en is hypocrisie en huichelarij een van de voornaamste valkuilen. Daarom is het juk en de last van het atheïsme een stuk lichter dan dat van Jezus. I.i.g is mij altijd opgevallen dat de kracht van de Heilige Geest wat onderscheiding betreft behoorlijk lijkt tegen te vallen. Tenminste zoals de werking van Hem mij is uitgelegd.

  Dan zeggen christenen dat dat niet waar is, maar dat is toch de naam die ze hebben gemaakt. En hoe komt dat? doordat mensen christenen graag zwart maken? En waarom dat dan?

 3. Inmiddels zullen we hier toch wel helder hebben dat aan atheïsten, agnosten, moslims, hindoes, christenen, evangelikalen en al dergelijke types niets menselijks ontbreekt.

  Het is jammer dat die wederzijdse vooroordelen te vaak leiden tot ongewenste polemiek. Anders zou het nog wel gezellig kunnen zijn.

  Het is als de Privé lezen bij de tandarts…😎

 4. @Afolus
  Ongewenste polemiek is iets wat je niet over het algemeen kan stellen, maar is naar jouw smaak. Ik neem i.i.g aan dat je beseft dat je wat polemiek betreft geen graadmeter bent. En al denk je dat van wel waarom zijn de christenen onder ons niet opgenomen? En hoe voelt dat alle zonde op je te nemen?

 5. @Bokkepoot
  Vermakelijk 🙂

  Buitenkerkelijken,de hoeren en tollenaars worden wel heel makkelijk in 1 adem genoemd.
  Alsof de meeste buitenkerkelijken in deze 2 categorien in te delen zijn 🙂

  De stap van kerkelijken naar buitenkerkelijken om deze “medemens” te ontmoeten is daarom h.e.l.e.m.a.a.l niet makkelijk.(die hoeren en tollenaars zijn een ver van hun bedshow)

  Het is goed dat een dominee daar een stichting voor opricht en daar goed over nadenkt 😉

  Zogenaamd onder het mom van de genade, de laagdrempeligheid en medemenselijkheid een dijk van een barriere opwerpen tussen de kerkelijken en de buitenkerkelijken.

  Dat is knap, ontzettend vooringenomen en manipulatief.

 6. Kijk hierzo:

  Van Hell sprak over de omgang tussen twee werelden. “Aan de ene kant een wereld met hoeren en criminelen. En aan de andere kant de kerk. Binnen onze eigen gezindte zie ik een vermoeidheid ontstaan als het gaat over de omgang tussen die twee werelden.

 7. @Frans / @Derk / @Afolus / @Rob
  Even een gezamenlijk antwoord. 🙂

  Ik ken de hele beste man niet maar puur afgaand op mijn eerste indruk denk ik dat dominee Van Hell een uiterst vriendelijke man is die zeer begaan is met de wereld om hem heen.

  In zijn gedrevenheid en vanuit zijn wereld als dominee zijnde drukt hij zich misschien wat onhandig uit met een onbedoeld grappige contradictie in wat hij zegt. Ik moest er om glimlachen en die glimlach heb ik geprobeerd in een artikeltje te vangen.

 8. @Bokkepoot
  Dat denk ik ook. Alleen ik denk niet dat het probleem is dat een christen bevooroordeeld is maar dat ze de lat te hoog leggen.en daarbij denken dat ze het (kunnen) bereiken ook. Daarom zeg ik juist: omarm je bevooroordeeldheid. Dan ben je er in ieder geval van op de hoogte en is er meer ruimte om jezelf daarin te herstellen. (Als dat nodig is.)

 9. @Derk
  Mee eens.

  Ik denk eigenlijk dat dat ‘omarm je bevooroordeeldheid’ het verschil maakt. Ik zou me kunnen voorstellen dat Van Hell juist zo’n type persoon is die dat wel kan. Die dus vanuit zijn culturele en kerkelijke achtergrond wat wereldvreemde trekjes heeft maar daar prima overheen kan stappen. Anders wordt je ook geen directeur van zo’n stichting lijkt me. Volgens mij is hier eerder sprake van ‘tale Kanaäns’ dan dat mijnheer écht denkt dat ‘daar buiten’ alleen maar ‘hoeren en tollenaren’ rondlopen. Het is ook gewoon een beetje die cultuur om in de termen te spreken, vooral op zondag.

  Pas als iemands ideeën niet meer te corrigeren of aan te vullen zijn, en daarbij de wereld wordt ingedeeld tussen ‘wij goed’ en ‘zij slecht’, dan ontstaat er een probleem. Maar die indruk heb ik hier niet.

 10. @Bokkepoot:

  Hoe komt het dat ik niet met een bus vol mensen uit Rotterdam bij u binnen kan vallen op zondag?

  Ik denk dat burgemeester Van der Laan wel antwoord kan geven op die vraag. 🙂

 11. Zulke verhalen doen mij altijd denken aan een liedje van Joop Visser/Jaap Fischer, waarin hij zingt:

  Dominee, ik ben een zondaar,
  ach, ik heb zoveel kwaad gedaan.
  Maar toch ben ik elke zondag
  trouw bij U ter kerk gegaan.

  ‘K wierp mijn gaven vol erbarmen
  in het zakje voor de armen,
  steeds een cent en nooit een knoop.
  Is er dan voor mij nog hoop?

  Door de week
  door de week
  deed ik menig boze streek.
  Maar nooit op zon- en feestdagen.

  Waarna de dominee galmt:
  In het vuur
  in het vuur
  zult gij branden uur na uur.
  Maar niet op zon- en feestdagen.

Reacties zijn gesloten.