De come-back van Johannes de Heer

De zangbundel van Johannes de Heer is weer helemaal hip. En op 4 oktober 2014 kunt u in Aalsmeer getuige zijn van een onvergetelijk presentatieconcert! Een feest van herkenning, genieten van de prachtige stem van Joke Buis, een superband, meezingen uit volle borst, een heerlijke sfeer en het Leger des Heils-koper dat zal schallen!

Een voorproefje.

De avond start om 20:00 om iedereen in de gelegenheid te stellen om voorafgaand aan het concert de jaarlijkse herdenking van de Bijlmerramp bij te wonen – om 17:45.

23 gedachten over “De come-back van Johannes de Heer”

  1. Melodieën en teksten klinken nu tamelijk eenvoudig en “prehistorisch”.
    De teksten uit de bundel van JdH laten weinig aan de eigen verbeelding over..
    Ik heb ze overigens vroeger uit volle borst meegezongen.
    Joke Buis heeft wel een prachtige stem!

  2. Mmmm, ook al zijn ze in een nieuw jasje gestoken, mijn voorkeur heeft het nog niet! Maar ’t kan natuurlijk ook het nieuwe jasje zijn dat me niet trekt! Wat dat betreft ben ik soms een raadsel voor mezelf! Want van sommige oude liederen in het nieuwe liedboek ben ik dan weer wel gecharmeerd! 🙂

  3. @afolus: gelieve niet de prehistorie te bezoedelen met JdH. JdH is een reliek uit de voortzetting van de 19e eeuw. Daar hadden veel mensen last van in de eerste helft van de 20e eeuw. Nogsteeds hebben mensen daar last van, zij zingen op hele noten.

  4. @ardbeg10y
    Eerlijk gezegd heb ik nog nooit een JdH lied gehoord of gezongen op hele noten. Dat gebeurt alleen met psalmen..

  5. Gemengde gevoelens hierbij. Heerlijk product van zijn tijd en context. Niet weg te denken van de maranatha beweging in Nederland met het Brandpunt in Doorn als hoofdkwartier. Menige tekst is geschreven op melodieën die ook gebruikt zijn voor volksliedjes, zoals ‘Aan de oever van de Rotte’.

    De inhoud is vaak aardig te vatten in: Verzoening (niemand kan het precies uitleggen of aantonen, maar toch is dit hetgeen om het meest dankbaar voor te zijn in het leven), geborgenheid/vertrouwen (in deze boze wereld), verwachting wederkomst (Kom ons snel halen!). Dat gecombineerd met de soms meest vreemde metaforen. Of met de drieslag van het Zoeklicht: Verzoening, vervulling, verwachting.

    Als je er een tijdje buiten staat komt het allemaal nogal piëtistisch over, alsof het uit een andere wereld komt. Maar voor mensen die er echt mee leven kan het een hele steun zijn, sterker nog: het is hun ‘al in al’.

    Afolus schreef:

    De teksten uit de bundel van JdH laten weinig aan de eigen verbeelding over..

    Mwa, ik heb toch aardig wat verbeeldingskracht nodig bij teksten als:
    “Daar ruist langs de wolken een lief’lijke Naam” 😉

    Hier nog even een originele uitvoering, uiteraard met het harmonium:

  6. @Ettje
    Ja prachtig!
    “Ginds in een steeg, vol ellende en nood,
    Vond men een knaap aan den rand van den dood.
    Toen men vroeg, hoe ’t met zijn ziel was gesteld;”

    Ik zou in dat geval toch maar beter een ambulance bellen. 😉

    Weet niet zeker of het een JdH lied is (je hebt ook nog fantastische bundel Glorieklokken 😉 ) maar deze werd tijdens evangelisatie bij het leger des Heils gezongen, totdat iemand zich afvroeg of dat niet dubieus is (zelf wel sieraden dragend) 🙂

    Ik ben tevreden, eenvoudig te leven,
    geen goud of zilver, is mij toevertrouwd.
    (…)
    In nood geborgen, in zware verzoeking,
    vind ik een rustplaats, zoals Jacob een steen.

    Hier een uitvoering met een hoog hom-pa-pa gehalte:

    Ken jij ook nog leuke mondegreens of ‘mamma appelsaps’ in de JdH liederen? Ik kan me er nu plotseling niet zoveel meer herinneren, maar de teksten lenen zich vaak er goed voor, was altijd een leuke bezigheid tijdens de dienst 😉

    JdH 197
    Dit is mijn vreugde, alto te zijn/
    Dit is mijn vreugde, ’n alto te rij’n

    Deze uit opwekking (opweking 58)
    gelijk Mij de Vader zond, )2x
    zend Ik Cocu. )

  7. Er ruist langs de wolken, een boer op zijn fiets. Hij trapte, hij trapte de ket van de fiets…

    En nog weer later, uit het liedboek, toen de populariteit van het lied: eens als de bazuinen klinken op z’n hoogtepunt was, zongen we: eens als de ajuinen stinken…

  8. @Ettje
    Ben je die Hommy en Emmy tegengekomen tijdens een kroegentocht toen je het carnaval in ’s Hertogenbosch/Oeteldonk bezocht…? Sodeju wat een heerlijke teksten. Daar rol je linea recta de hemel mee in…😎😇

  9. @afolus; Niet verder vertellen… ‘Wij’ als vrijgemaakten waren sterren in het verbasteren van ‘heilige’ liederen! ‘k Denk, maar ook dat mag je niet verder vertellen, dat het een manier was om het juk te kunnen dragen… Gelukkig zitten de meeste van die verbasteringen héél ver weggestopt. Slechts sporadisch, zoals bij dit draadje, komt er nog wel eens iets van bovenborrelen, en dan zijn dit nog de nette… De rest is helaas niet voor publicatie geschikt, omdat je nooit weet wie er hier meelezen. Stel je voor dat mijn kinderen, kleinkinderen of later m’n achterkleinkinderen het ontdekken… Ze zouden op slag m’n graf laten ruimen. Of dat m’n PKN baas het ontdekt. Ik zou op staande voet geëxcommuniceerd worden!

  10. @Ettje: Voor dat laatste hoef je niet bang te zijn. Als atheistische dominees hun gang mogen gaan, zul jij heus niet geexcommuniceerd worden voor een verbasterd liedje. 😉

  11. Komaan Ettje je bent hier toch “onder ons” @afolus wat dacht je van de tomatencach-up song: bloedfontein zo schoon en rein. Daar wordt je toch op slag ongesteld van

  12. @TL
    Op slag schiet de wijs van “bloedfontijn” mij door de hersenen…
    Welk een heerlijke glorie.

    @Ettje
    Sorry maar ik heb zitten te schateren bij je tekst over jouw achterkleinkinderen die op slag je graf zouden ruimen bij het bekend worden van je verbasterde psalmteksten.

    Mijn eigen kinderen zongen vroeger het bekende lied “Hij die gelooft, hij die gelohooft, leeft in alle eeuwigheid”.
    Ze dachten daarbij altijd dat Heidi van Peter tot erkentenis der waarheid en bekering was gekomen.
    Heidi gelooft…
    Wat een heerlijke vreugde. 😄😇

  13. @afolus

    Heidi gelooft. Had ik ook! Ik zag dan altijd een vrolijk meisje met rode vlechtjes en een mandje in het rond dansen op één of andere groene heuvel.

    En bij het tweede couplet zag ik mezelf altijd in kleermakerszit naast een troon zitten met een van gekleurde papieren stroken gemaakte kroon op m’n hoofd. 😀

    Maar sowieso, wat een vreemde tekst eigenlijk:

    Hij, die gelooft, hij die gelooft,
    leeft in alle eeuwigheid.
    Hij, die gelooft in de Vader en de Zoon,
    leeft in alle eeuwigheid.

    Kom ik in de hemel, kijk ik in het rond,
    leef in alle eeuwigheid;
    zit bij mijn Heiland, doe op mijn kroon,
    leef in alle eeuwigheid.


    Kan het nog krommer?

  14. @flipsonius
    Vermoedelijk heeft je zusje de kern van het christelijk geloof het beste begrepen….😇

  15. Er is een bescheiden poging tot het in de Top 2000 pluggen van Johannes de Heer.

    In 2007 lukte dat met Hillsong United – tot het moment van diskwalificatie en uitsluiting.

    Zouden ze dat bij Radio 2 met Joke Buis durven te doen? Vast niet.

    En niks polderen, gewoon onderstaande vijf doen.

    De inschrijving voor de top 2000 is weer open http://stemmen.top2000.nl
    Nu kan het naar mijn mening absoluut niet dat Joke daar niet in zou staan,
    Echter heb je natuurlijk heel veel stemmen nodig om daar in te komen en als we dus allemaal willekeurig nummers gaat opgeven neemt de kans dat Joke erin komt dus drastisch af dus we zullen allemaal op dezelfde nummers moeten stemmen om Joke erin te krijgen.
    Je moet 15 nummers uit de lijst kiezen (waar Joke tot mijn verbazing niet tussen stond) maar gelukkig kan je ook 5 keuze nummers opgeven. en mijn persoonlijke voorkeur zou zijn de volgende 5 nummers.
    1 Vrees niet
    2 Welk een vriend is onze Jezus
    3 De stad met paarlen poorten
    4 Zie slechts op hem (Hij die rustig en stil)
    5 Stromen van zegen
    Ik hoor dus graag welke nummers julllie graag erin zouden willen hebben zodat we tot een gezamelijke top 5 kunnen komen die we op kunnen geven (hierin is de stem van Joke zelf natuurlijk het belangrijkste naar mijn mening)
    We moeten wel een beetje snel zijn want je kan maar 1 week je voorkeuren opgeven.

  16. Het was een prachtig concert, en het lied “ginds in een steeg” is allang uit de nieuwere versies verdwenen, alhoewel je ze de kost zal moeten geven.

Reacties zijn gesloten.