gevaarlijke kleren, refo-discriminatie

Refo in Utrecht bespuugd door hervormden

De Utrechtse theologiestudente Maartje Veneman-Heiligman is zondag na een kerkdienst bedreigd en bespuugd door twee progressieve hervormde mannen. Ze droeg een grijsblauw vest en een vale lange rok om haar verbondenheid met de vervolgde reformatorische christenen tot uitdrukking te brengen.

“Ze schreeuwden tegen mij verschrikkelijke dingen, zoals: ‘Jullie zijn allemaal homofoob’ en ‘jullie zijn een schande voor de mensheid’,” vertelt de studente ontdaan tegenover de Dwaze Schare. “Ik was zo ontzettend bang, het is de eerste keer dat ik dit meemaak.” Ze wist aan haar bedreigers te ontkomen toen ze door een druk park ging lopen. De studente is van plan om dinsdag aangifte te doen.

Onvoorstelbaar
“Onvoorstelbaar dat iemand voor het dragen van een rok wordt uitgescholden en bedreigd,” reageert Gerard Deurling, woordvoerder van Break down the Walls, een organisatie voor oecumene. “Dit toont aan dat de verschillen tussen kerken ook in Nederland enorm leven.” Hij benadrukt dat het dragen van vale lange rokken geen “statement tegen progressieve christenen is, maar een teken van verbondenheid met mede-refo’s in heel de wereld.” Volgens Deurling is dit incident geen aanleiding om dergelijke vesten en rokken in de kast te laten. “Deze kleren kunnen helpen om gesprekken op gang te brengen. Maar ga ermee niet op de Amsterdamse grachtengordel (een wijk met veel progressieve christenen en seculieren) lopen. Dat zou provocerend zijn.”

Behalve reformatorische christenen vervolgen hervormden ook orthodoxe moslims en VVD’ers.

26 gedachten over “Refo in Utrecht bespuugd door hervormden”

 1. Als er te weinig rokken meer gedragen worden, is de wederkomst nabij.
  T zijn de kurkjes waar deze wereld op blijft dobberen.

 2. @Roomsmeisje

  Voor een blogger als jij verwacht ik toch iets meer duiding van ‘flauw’ aangaande het artikel.

 3. @Bokkepoot

  Ik las net dat ze niet reageert op de anonieme, kortom ze komt het volgende vertellen: “Gut och gut wat flauw!”. Niet om iets te inhoudelijks te vertellen. Maar voornamelijk om te vertellen dat ze deze site zinloos vind. Het is de moeite, waarschijnlijk een (toekomstig) huismoeder die de zinloze blogs afgaat.

  Ook staat ze voor de orthodoxie van de katholieke kerk en tegen de vrijzinnigheid. Hoe wil je dat doen? Een vrijzinnig katholiek orthodox maken… pfff wat legt die de lat hoog voor zichzelf.

 4. @DH:

  “Ik was zo ontzettend bang, het is de eerste keer dat ik die meemaak.”

  die=dit. 😉

 5. @Ardbag
  Guilty. (schaamsmiley) Tenminste, vooringenomen verveelde huismoeders. Ik probeerde het te ontkennen maar het is er wel een beetje.

  Misschien wel opvoeding. Mijn moeder (een hardwerkende vrouw) had er een beetje de schurft aan. Van die vrouwtjes die boekjes. die ik aan hun kinderen leende, weer terug aan mijn moeder gaven omdat ze occult waren en dat soort dingen. Volgens haar hadden die vrouwtjes tijd teveel, dat ze met zulke onzin bezig waren.

 6. @Wilfred
  Doe ik zo mijn best om een vrijwel volledig artikel van een andere site te kopiĂ«ren, krijg ik het nog voor elkaar om er tikfouten in te laten sluipen 😩

 7. @DH: Nou ja, heb je er in ieder geval nog iets van jezelf aan toegevoegd. 😉

 8. @DH

  Ik weet niet of het mij lukt, maar ik ben al een tijdje bezig met een stukje over wat geloof volgens mij is. Je weet wel, naar aanleiding van dat je stelde dat ik niet weet wat geloven is. Maar ik moet zeggen dat ik wat tik- en spellingfouten iets te creatief ben. Vooralsnog voel ik mij er nog te k*t over om het in te zenden.

 9. @Derk,

  Roomsmeisje is niet jong en ook geen geen meisje. Nog wel een heel klein beetje rooms. Google maar eens op die naam.

 10. @Engel

  ?: http://roomsmeisje.blogspot.nl/p/over.html
  Een 23 jaar jong meisje die journalistiek volgt. (Kan nog steeds een huismoeder zijn) Maar goed, i.i.g iemand die op een site die hij of zij niet waardeert het volgende vermeld: “Gut och gut wat flauw!” en iedere keer niet veel anders. Ook heb ik een reactie van haar gelezen over de waardeloosheid van deze site. Ze blijft (inhoudsloos) terug komen. Ik dacht altijd dat als je een blog bijhoud voor idealen en ook nog is journalistiek studeert, je bezig houdt met relevante zaken.

 11. Zoest met z trouwens. En Harderwijk heeft geen universiteit (meer), dus dan is studeren wat lastig.

 12. @engel ….en het staat ook vermeld op de link van Derk, nl. “Geesteskind van”.

  Overigens is het inderdaad een erg flauw bericht. Iedereen weet dat theologiestudenten niet (meer) naar de kerk gaan. 🙂

 13. @Engel
  Ooooow… nu begrijp ik het beter. Kijk, als ik dat eerder had geweten… Voor een groentje als mij is het altijd tof om mensen met meer levens ervaring te lezen. Dan vind ik het alleen maar jammer dat ie zo halsstarrig inhoudsloos komt reageren. Inderdaad uit een soort van verbittering. Of die terecht is weet ik niet, maar wie weet wat de man voor ellendige discussie’s heeft mee gemaakt. En waarschijnlijk ook nog een babyboomer die hebben nog het meest last van de generatiekloof.

 14. @Derk
  Ik ben benieuwd. Qua spelfouten is geen probleem, die haalt de Grote Boze Eindredactie er wel uit 🙂

  @Maf
  Och, wat stom! Hoe heb ik dat duidelijke feit over het hoofd kunnen zien! 😩

 15. @mafchauffeur,

  Dat is dan het verschil tussen lezen en begrijpen.

  Ik heb nog nooit iets positiefs van of over theologiestudenten gehoord. Afschaffen die studie. Daar krijg je alleen maar de geest van religie van.

Reacties zijn gesloten.