verzuilingssoldaat, vrijgemaakt gereformeerd

Verzuilingssoldaat

Nunspeet – Hoe zou je je voelen als je na meer dan veertig jaar vanuit de rimboe terugkeert in het rijke en moderne Nederland van nu. Niemand kan daar beter antwoord op geven dan Peter van der Hek. Gisterochtend liep hij pardoes het industrieterrein in Elspeet op. Hij wist niet wat hij zag.

Peter van der Hek verliet in 1967 zijn rijtjeshuis, kuste zijn vrouw en zeven kinderen ten afscheid en vertrok met een compagnie de jungle in om daar een vrijgemaakt-gereformeerde school op te richten. Hij wist niet dat de Verzuiling al in 1968 werd afgeschaft. Eén voor één overleden de overige initiatiefnemers en de inboorlingen bleken niet geïnteresseerd in een vrijgemaakt-gereformeerde school. Eenzaam en teleurgesteld ging Van der Hek op zoek naar een andere compagnie om zich bij aan te sluiten. Zo wandelde hij toevallig Elspeet binnen.

“Dat geloof ik niet!” riep Peter van der Hek ontzet toen de inwoners van Elspeet hem probeerden uit te leggen dat de Verzuiling inmiddels verleden tijd is. Die oorlog is inmiddels afgelopen. Uiteindelijk moest burgemeester Dick van Hemmen van Nunspeet hem uitleggen dat de Verzuiling nu echt voorbij is.

Peter van der Hek is naar het ziekenhuis gebracht voor fysiologisch onderzoek. Het is nog niet bekend of hij familie heeft. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid lopen er op De Veluwe mogelijk nog enkele tientallen rond die niet weten dat de Verzuiling voorbij is.

Foto: Burgemeester Dick van Hemmen (r.) legt Van der Hek uit dat hij nu eindelijk naar huis kan.

Eén gedachte over “Verzuilingssoldaat”

  1. Hoezo, voorbij? De Vrijgemaakten en Nederlands Gereformeerden hebben zich dan wel, begin dit jaar, verloofd, om in 2016 tot een huwelijk te komen, maar even zo goed blijft de interne verzuiling gewoon doorgaan! Ik vrees zelfs dat er tussen nu en 2016 nog wel wat, zichzelf de ware vrijgemaakten noemende, kerkjes bij zullen komen!
    De burgervader van Elspeet, die dus een vader behoort te zijn van al z’n kinderen, is dus slecht geïnformeerd!

Reacties zijn gesloten.