25 gedachten over “Een peil op de boog van God”

 1. Opzich een ware boodschap: wat jij niet doet kan een ander doen. Maarja, als iets moet gebeuren, moet het wel door iemand gebeuren. En dat gebeurt dus lang niet altijd. Bij zaken als onrecht kan een bekrachtiging van God helpen. Een God die gebiedt dat je het onrecht moet bestrijden of die mensen roept (zodat ze niet lekker op hun luie reet blijven zitten). En binnen een gelovige context werkt dat ook. Jammer dat die bekrachtig van God soms ook voor de kwade zaak wordt ingezet…

 2. Ester = Golddigger. Ze vond het wel prima daar aan het hof. Het was geen kans voor Ester zoals Henk aangeeft, maar ze is voor het blok gezet geweest door Mordechai.

  Dit verhaal wordt door vrijwel iedereen totaal verkeerd op de kinderbijbel manier uitgelegd. Gemiste kans!

  En dan altijd weer die uitsmijter ‘Gods plan’. Alsof wij ook maar iets daarover zeggen zouden kunnen.

 3. Voorzover ik weet komt God nergens voor in het boek Esther. Beetje vreemd dus om het zo uit te leggen!

 4. Wat leuk om de pijlen in de koker van de goede God te schrijven met ei… Zo krijg je naast NAP ook het GodP 😎😇

 5. De joden die er nog waren wouden niet terug naar hun land.. De ballinschap was afgelopen en een klein groepje was teruggekeerd.. Dat wat er nog was had geen behoefte aan God.. Ze waren alleen bang hun leven te verliezen.. Alle joden zoals Stoorvogel zegt klopt dus niet.. Weer een fijn geromantiseerd verhaalwat perfect past in het musketierwereldje.. Of zijn hun meer fan van de MAN mordechai…

 6. En psalm 127 geeft duidelijk aan dat ZONEN de pijlen zijn. Vrouwen zijn hooguit Olijfbomen ofzo.


  3 Zie, zonen zijn een erfdeel des HEREN,
  een beloning is de vrucht van de schoot.
  4 Als pijlen in de hand van een held,
  zo zijn de zonen der jeugd.
  5 Welzalig de man die zijn pijlkoker
  met deze heeft gevuld.

  Had Stoorvogel Esther met een olijfboom, druivetros of een akker vergeleken, prima. Maar een pijl? Nee.

 7. Waren de peilen (sic) van god dan op in de twintigste eeuw? Of zegt dat wat over de deplorabele toestand van de mensheid in die tijd?

 8. @flipsonius: het valt me op in het verhaal van Brautigam dat hij het verhaal in ieder geval ‘wereldser’ maakt dan dat het in de meeste kerken vaak verteld wordt.
  Wat me ook opvalt is dat bijna nooit genoemd wordt dat Haman een afstammeling van Amelek is, de aartsvijand van Israel.
  Het verhaal van de redding door de prachtige Esther wordt te vaak verteld, maar het verhaal van de golddigger Esther die tegen haar wil betrokken raakt in een volksvete zelden.

 9. Ik heb even naar het stuk gekeken op CIP via de link en dan staat er keurig pijlen, en verderop pilen.

  Hebben ze het verbeterd kennelijk 🙂

  Er staat wel een interessante zinsnede in : als jij het niet doet kiest God een andere weg om het volk te redden.

  In die optiek zou het dus niet uitmaken of een mens uiteindelijk in actie komt om zijn medemens te helpen/ redden. God neemt het over als de mens niet in actie komt, is de stelling.

  Dat is nog maar de vraag.
  Als je zo om je heen kijkt in de wereld dan komen er weinig mensen in actie en kan de onrechtvaardigheid gewoon doorgaan.

  Wat zegt dat over God?

  – Hij is er niet, anders had hij wel ingegrepen (dan ben je het eens met de bovenstaande stelling)
  – Hij is er wel en haat de onrechtvaardigheid, maar Hij laat het aan de mens over om zijn medemens te helpen en te redden omdat onrechtvaardigheid een menselijk probleem is dat door de mens zelf opgelost moet worden, tenzij je zelf ervoor kiest om God een rol te laten spelen.

  Zo blijft de verantwoordelijkheid bij de mens en ik denk dat dit zo werkt.

  Anders zou God de vrije wil aantasten en verantwoordelijkheid overnemen waar die niet ligt.

 10. @ardbeg10y
  Ik las pas geleden trouwens dat vrouwen liever met een lelijke rijkaart de koffer in duiken dan met een knappe sloeber. Dus is het vrouw eigen. (natuurlijke selectie) Iets wat normaal doodnormaal is wordt minder benoemt. Ik bedoel, iedereen weet dat een schildpad traag is dat hoef je niemand te vertellen.

 11. @Derk: doet me denken aan een oud-collega die redelijk wat maatschappelijke status (lees: geld) verzameld had en z’n dochter verbood om met een jongen thuis te komen die z’n rijbewijs nog niet had en geen stropdas kon knopen.

  Ergo, vaders zien het liefste hun dochters ook met een rijke vent thuiskomen (en dat gevoel deel ik een soort van (rijkdom is wat mij betreft ook maatschappelijke betrokkenheid, intellectueel, etc…)).

 12. @rob:

  ‘Er staat wel een interessante zinsnede in : als jij het niet doet kiest God een andere weg om het volk te redden.’

  Het valt me op dat in de evangelische scene men bijna maniakaal bezig is met ‘Gods Plan’. Daar heb ik inmiddels een stevige antipathie tegen ontwikkeld. Het is een afschuwelijk.

  Ik vind het bijzonder arrogant om ook maar iets te zeggen over Gods Plan / Gods wil.

 13. @Ardbeg10y

  Juist. Als ik een dochter zou hebben wil ik ook dat ze met een vent trouwt die er voor zorgt dat ze kan koken wat ze lekker vinden.

 14. Gods Plan met je leven… Ja, daar zullen de IsraĂ«litische voorhoedesoldaten vaak over nagedacht hebben.,,

  Maniakaal, de juiste term, Ardbeg10y

 15. Wat is daar maniakaal aan? Ik zeg niet hoe het moet maar hoe het is. Vooralsnog is het zo dat een vrouw eerder huisvrouw is dan een man. Ik denk ook dat als een man zegt: ik wil een beetje bijwerken maar voornamelijk op het huishouden storten weinig kans heeft op de vrouwenmarkt.

  Pauw had een tijdje terug gezegd dat hij meer vrouwen in zijn programma uitnodigt als ze meer gaan betekenen. Iedereen kan zeggen oooohh seksistisch, maar het is gewoon een feit dat vrouwen in de top zeldzaam zijn. Het zou seksistisch zijn als Pauw vrouwen gaat uitnodigen omdat ze vrouw zijn. Toch willen veel vrouwen op die manier aan bod komen.

  Een vrouw kan het in ieder geval beter maken dan de man om weinig diploma’s te hebben en geen baan. Een man heeft wat kostwinnen betreft van nature een grotere verantwoording. Maar ik absoluut niks tegen de uitzonderingen en ook vind ik dat vrouwen even veel rechten heeft als de man.

 16. @Derk:
  In tegenstelling tot wat je schrijft, geef je wel degelijk aan hoe je er over denkt: ‘Als ik een dochter zou hebben wil ik ook dat ze met een vent trouwt die er voor zorgt dat ze kan koken wat ze lekker vinden.’

  Ik vind mijn (zeer) hoogopgeleide vrouw mede door haar intelligentie en opleiding enorm sexy. Daar kook ik graag een paar maaltijden per week voor en werk wat minder 🙂

 17. @Derk

  Het ‘maniakale’ sloeg op deze uitspraak:

  Het valt me op dat in de evangelische scene men bijna maniakaal bezig is met ‘Gods Plan’.

  Maar toch goed dat je nog even je standpunt verduidelijkt dat mannen ervoor moeten zorgen dat hun vrouwen lekker voor ze kunnen koken. 😛

 18. @Ardbeg10y

  Vooralsnog is een verwachting geen wet, misschien hebben we het hooguit over een ongeschreven wet. maar dan moet je mij meer op mijn worden pakken en op die manier voer ik niet graag discussie.
  Mijn punt: Slimme vrouwen zijn ook sexy, maar een slimme vrouw zonder diploma komt slimmer over dan de even slimme man zonder diploma. Een man zonder diploma is gewoon triester dan een vrouw zonder diploma.

  Tevens wordt er moeilijk gedaan over het feit dat vrouwen het om het geld doen. Dan is dat denigrerend. Maar het cliche van oudere mannen met jonge blommen of dat mannen meer naar het uiterlijk kijken Tieten, kont, mag wel gezegd worden. Maar goed net zo goed dat het feit klopt dat een man visueel wat meer in is gesteld, loopt de vrouw wat warmer voor de welgestelde man. Niks mis mee, alles voor het nageslacht. Zo is de natuur.

  Neee ik heb echt respect voor de vrouw en houd ze uit hun slachtofferrol als het gaat om emancipatie.

Reacties zijn gesloten.