Protestantse zendelingen brengen welvaart en democratie

coin-60532_1280Bijna ten onder gegaan in alle aandacht voor de vliegrampen, maar CIP.nl is alert.

“Als je wilt weten hoe goed het nu met een land gaat in Azië, Afrika of Latijns-Amerika, dan moet je kijken naar hoeveel protestantse zendelingen er honderd jaar geleden waren.”  Nederlanders scoren slecht, want teveel koopman. Socioloog Robert Woodberry kreeg na 14 jaar strijden eindelijk erkenning van de wetenschappelijke gemeenschap – en 2 jaar later van de christelijke media. Hier zijn artikel.

 

4 gedachten over “Protestantse zendelingen brengen welvaart en democratie”

 1. Interessante kwestie. Natuurlijk is het artikel wel vanuit een typisch ‘Tot heil des volks’ perspectief geschreven, maar een sterke aanwijzing voor een dergelijk verband verbaasd me niet zoveel.

  Maar bij reacties op het artikel gaat het al mis: “Veegt het atheisme met een ferme ruk van tafel.” Uit een dergelijk verband kun je natuurlijk nog helemaal niet afleiden of het christendom meer of minder waar is, alleen dat blijkbaar een positieve uitwerking heeft gehad (als je de westers humanitaire democratische en kapitalistische? waarden hoogacht) en een grote invloed heeft gehad bij allerlei grote ontwikkelingen.

  Soms verbaas ik me nog wel eens dat bij het theïsme atheïsme debat zoveel nadruk ligt op welk wereldbeeld het meeste voor elkaar heeft gekregen, of moreel het meest hoogstaand zou zijn. Vanuit gelovig perspectief begrijp ik het nog wel (God = goed, dus al het goede wijst op God), maar vanuit atheïsme minder. Dus ik begrijp ook niet dat atheïsten een dergelijk verband niet graag zouden willen erkennen als er wel sterke aanwijzingen voor zijn.

 2. “Veegt het atheisme met een ferme ruk van tafel.”

  Moet je als docent Algemene Technieken ook een beetje logisch kunnen redeneren? #durftevragen

  Dus ik begrijp ook niet dat atheïsten een dergelijk verband niet graag zouden willen erkennen als er wel sterke aanwijzingen voor zijn.

  Dat heb ik ook. Maar misschien ligt het antwoord in je zin ervoor?

  Vanuit gelovig perspectief begrijp ik het nog wel

  Een soort van ingebakken (wederzijdse?) allergie voor het ‘zie-je-nou-wel’ syndroom?

  Maar eerlijk is het natuurlijk niet. Als het zo is dat het christendom garant staat voor een hoger moraal, een betere welvaart en een socialere samenleving, dan is dat dus zo.

  Hooguit is het eerlijk, als je het idee hebt dat er een ‘agenda’ achter een bepaalde wetenschappelijke conclusie, dat je er dan een andere agenda wetenschappelijk conclusie tegenover zet.

  Maar iets alleen maar negeren of ontkennen maakt je eigen positie natuurlijk niet geloofwaardiger.

 3. @bokkepoot
  ‘Its all about spinning’
  En de genuanceerde waarheid delft het onderspit 😦 Rikkert zong er ook al over, evenals de profeten 😉

 4. @gansanders

  En de genuanceerde waarheid delft het onderspit 😦

  Helemaal niet. Want jij hebt dit toch door? Dan hou je je blijkbaar al meer bezig met de ‘genuanceerde waarheid’ dan die atheïstische wetenschapper.

Reacties zijn gesloten.