duistere middeleeuwen

Middeleeuwen waren duister

Sterrenkundigen weten het zeker: De zon scheen in de Middeleeuwen in Europa zeker elf tot dertien procent minder minuten per dag dan nu. Tenminste, in Europa en Noord-Amerika, aan de andere kant van de evenaar scheen de zon juist meer. Een groep Duitse sterrenkundigen heeft door middel van zogenaamde Big Data de baan van zon en aarde en de draaiing van de laatste berekend vanaf het jaar 1000.

Uit de berekeningen blijkt dat de zon in onze contreien steeds meer minuten per dag is gaan schijnen. Dat deze ontwikkeling invloed heeft gehad op geschiedenis van Europa staat wel vast, zeggen medici én historici in opvallende eensgezindheid. Zo zou de vermindering van het aantal oorlogen te maken hebben met een grotere hoeveelheid vitamine D. Vitamine D zorgt dat mensen een beter humeur hebben. De laatste jaren nuanceren christelijke historici het duistere imago van de Middeleeuwen, naar nu blijkt zonder reden.

11 gedachten over “Middeleeuwen waren duister”

 1. Bijzonder verhaal en het klopt niet, althans niet in “geestelijk” opzicht….😇

  In de middeleeuwen was er tenminste slechts één Heilige Algemene Katholieke kerk. Sinds de zon sterker en langer is gaan schijnen zijn de geestelijke oorlogen niet van de lucht. Hervormd, gereformeerd, oud-gereformeerd, artikel 31 binnen en buiten het verband, christelijk gereformeerd, Nederlands gereformeerd, baptist, pinkster, evangelisch en wat al niet meer. Waarbij voor veel van de genoemde denominaties geldt dat ze vaak nog meerdere malen tot scheiding en/of afsplitsing overgingen.

  En dat bepaald niet vanuit het principe van discipelschap…

  Inmiddels schijnt de zon zo fel dat je zou denken….
  Vrede op aarde maar niet in de kerk…!

 2. Ik m wel goed. Christenen en Atheïsten zitten te discussiëren over de bijdrage aan ellende en verlichting in het verleden. Terwijl wij uiteindelijk, en zeker als groeps(dieren) elkaar die invloed niet kunnen toeschrijven. Meestal gaan de dingen zoals ze gaan en achteraf is het beeld altijd veel scherper dan dat je er midden in leeft. Maar misschien denk ik er teveel bij na.

 3. @afolus In de eerste eeuwen daarentegen was het christendom veel gevarieerder dan tegenwoordig. Vooral nog was dat zo in de eerste anderhalve eeuw, voordat de bisschoppen in Rome serieuzer begonnen met centraliseren van de leer en met verketteren.

 4. @afolus

  In de middeleeuwen was er tenminste slechts één Heilige Algemene Katholieke kerk.

  Maar die kerk was erg ruimhartig in het sanctioneren van oude magische plaatsen en gebruiken. Had een dorp een oude waterput uit de Keltische tijd, waaraan magische krachten werden toegeschreven? Geen nood, er werd gewoon de naam van een katholieke beschermheilige aan toegekend. Probleem opgelost. Zo zijn denk ik ook vele processies voor van alles en nog wat tot stand zijn gekomen. Zo houd je mensen binnenboord.
  En tja, ik denk dat alle middeleeuwse katholieken die het Latijn niet machtig waren wel een beetje ketters waren. Ze kenden de verhalen over Jezus uit de Diatessera, in de volkstaal, en die bevatten allerlei elementen uit vroeg-christelijke geschriften die allang op de Index stonden. En die passiespelen waren waarschijnlijk ook niet zo bijbelgetrouw als moderne protestanten het zouden willen.
  Om nog maar te zwijgen van de echte ketters als de Albigenzen, Waldenzen en de Brethren of the Free Spirit (en nee, dat ging niet om gratis sterke drank….)

 5. @Flip:

  en de Brethren of the Free Spirit (en nee, dat ging niet om gratis sterke drank….)

  Je bent wel consequent in je woordgebruik. 😉

 6. @flipsonius

  Zo zijn denk ik ook vele processies voor van alles en nog wat tot stand zijn gekomen. Zo houd je mensen binnenboord.

  Dat zouden meer mensen/kerken moeten doen…. 😳😷

 7. Toch maar even serieus…
  In de middeleeuwen werden ketters zonder al te veel moeite veroordeeld tot de brandstapel; tegenwoordig kun je in dit deel van de wereld onder bescherming van een grondwet zeggen, vinden en geloven wat je wilt.

  Een uur of zes vliegen naar het oosten ziet de wereld er behoorlijk anders uit… Wat een vreselijke beelden komen daar momenteel vandaan!

  Ernstig en zeer bedreigend.

 8. @Afolus
  Een uur of zes vliegen naar het westen ziet het er ook heel anders uit. Daar krijgen ketters weliswaar een spuitje, maar het zijn er een stuk meer dan in de Middeleeuwen en raciale kenmerken spelen een wel heel kwalijke rol.

Reacties zijn gesloten.