zendeling at work, solomonseilanden

De 6 beste redenen om niet naar de kerk te gaan

Als de vrolijkste internetkerk van Nederland vindt de Dwaze Schare de kerkgang zeer belangrijk. Nu de kerkelijke plicht zelfs online kan worden vervuld, is er eigenlijk helemaal geen excuus meer mogelijk. Toch, geloven wij, zijn er legitieme redenen om niet naar de kerk te gaan. We hebben ze speciaal voor u op een rijtje gezet:

1. U woont op een onbewoond eiland. Waar twee of drie vergaderd zijn in mijn naam, daar ben ik in uw midden, zegt de Bijbel. Dat is een minimumvereiste voor een kerk en u kunt daar in uw eentje niet aan voldoen. We raden u echter aan om naar het dichtstbijzijnde bewoonde eiland te roeien en minimaal een van de bewoners te bekeren.

2. U heeft geen armen en benen. Het is lastig om naar een kerk te gaan zonder benen en zonder armen is een online kerk ook ingewikkeld. We raden u aan om een stemgestuurde computer aan te schaffen, waarmee u toch aan uw heilige plicht kunt voldoen.

3. Er is geen enkele kerk bij u in de buurt. Helaas, deze smoes is niet goed genoeg. U wordt geacht direct een van uw buren te bekeren en zo een kerk te beginnen.

4. U bent atheïst. We kunnen natuurlijk moeilijk van een atheïst verwachten dat hij of zij naar de kerk gaat. En u heeft het als atheïst al moeilijk genoeg, niet alleen is uw leven zinloos, maar u zal ook branden in de hel. Doei!

5. Alle kerken in de nabijheid verkondigen dwaalleer. Dwaalleraren maken, zoals algemeen bekend, meer kapot dan u lief is. Gelukkig heeft u uzelf rein en puur gehouden. U zal de lauwerkrans ontvangen.

6. U bent dood. Ja, zo streng willen wij niet zijn. Over het algemeen is overlijden reden voor een laatste kerkgang en meer willen wij ook echt niet van u verwachten. Als u dan die laatste keer naar de kerk gaat, drukken we u op het hart vooral naar een ware kerk te gaan. U kunt het tenslotte nooit meer overdoen.

Nu u alle goede redenen gehad hebt om niet naar de kerk te gaan, rest alleen nog de vraag: Naar welke De Ware Kerk bent u gisteren geweest?

6 gedachten over “De 6 beste redenen om niet naar de kerk te gaan”

 1. ‘Alle kerken in de nabijheid verkondigen dwaalleer’ komt wel dicht in de buurt 🙂 Heb ik nog een tijdje meegemaakt, dan moet je de hele biblebelt overrijden (!) om bij de enige ware kanseltijger uit te komen die het zuivere evangelie predikt. Een soort GPP Burggraaf.

 2. Sinds Nick Vujicic is reden nummer 2 verworden tot een laffe smoes. 😉

 3. Voor mij een combinatie van 4 en 5. Maar ja, dat kerken in mijn buurt een dwaalleer verkondigen is natuurlijk een subjectieve inschatting, grotendeels beïnvloed door punt 4 😉

 4. Overigens kun je je afvragen of dit inderdaad de 6 beste redenen zijn. Ik denk dat de meest voorkomende (en daarom in ieder geval empirisch gezien vrij sterke reden) is dat mensen geen christen zijn. Dat wordt deels ondervangen in punt 4, maar zoals schrijver dezes artikel erg goed weet, is slechts een kleine minderheid van de niet-christenen ook daadwerkelijk atheïstisch.

 5. Reden 7: ik ben op fekansie!

  “Maar Hij neemt nooit vakantie, Pijp! Wees daar maar dankbaar voor. Waarom zou jij dan de dienst aan Hem stopzetten voor een paar weken? Is niet de vakantie juist een periode van geestelijk opladen?”

  😳
  *mompelt iets over uitslapen”

Reacties zijn gesloten.