TRIN 2014: under construction and… coaching

Vorige week op de Dwaze Schare een onthullend artikel over de saneringsnoodzaak van TRIN en de houding van de (voormalig?) CEO die anderen het gewone werk laat opknappen om zelf bezig te kunnen zijn met het doen van “het ding van God.”

We kennen Mattheus als een enthousiaste kerel die inmiddels twee boeken heeft geschreven: Durf  te dromen en Durf te leven. Hij is een overtuigd gelovige die in zijn boeken schrijft dat er een “doorbraak” zal volgen “als je in God gelooft voor het onmogelijke en denkt vanuit zijn koninkrijk.”

Dat dat niet altijd zo gemakkelijk is als het lijkt, bewijzen de financiële jaarverslagen over de afgelopen drie jaar. In financiële zin moeten de doorbraken dus nog komen en dat is opzienbarend als je bedenkt dat TRIN in het verleden duidelijk gerekend werd tot de christelijke clubs die welvaart in het bijbelse spoorboekje hadden staan. De inkomsten van TRIN zijn echter niet gegroeid maar sterk teruggelopen, de kosten minder en dus is sprake van jaarlijkse tekorten. En inmiddels een fors negatief eigen vermogen. Het is nu pompen of verzuipen, om in de zeevaarttermen van Mattheus van der Steen te blijven..

In het jaarverslag 2013 maakt de CEO van TRIN, Mattheus van der Steen gewag van de aanstelling en inzegening van twee nieuwe medewerkers in de rol van operationeel- en financieel directeur. Een move die volgens hem nodig is om “verdere groei” van TRIN mogelijk te maken.

Wie zijn deze twee nieuwe leiders die het halfgezonken schip van Captain Matthew weer vlot moeten trekken? In de woorden van Mattheus van der Steen: ‘een doorbraak moeten bewerkstelligen.’ In elk geval zijn ze voortvarend van start gegaan: de jaarrekeningen 2011, 2012 en 2013 zijn in vliegende vaart opgesteld en gepubliceerd.

Het internet biedt uitzicht op deze beide mannen.

Een schets aan de hand van hun eigen internetsites en FB profiel.

Ruben de Jong, operationeel directeur

Van Ruben is een profiel te vinden op de website van Vision for Life. Sinds januari 2014 is hij betrokken bij dit initiatief. Een van de collega-coaches/trainers binnen dat bedrijf is Kimberleigh Pasterkamp,  jawel een schoondochter van…

Op de website meldt Ruben dit jaar van start te zullen gaan met een Vision for Church-programma waarin leiders van kerken en gemeenten worden toegerust en getraind. Tot nu toe zijn er drie programma’s gedraaid in Gouda.

In zijn introductie vertelt hij over zichzelf onder andere dat hij een eigen bedrijf heeft opgezet met de naam Your Style Training&Advies en dat hij parttime als directeur betrokken is bij een christelijke stichting (TRIN dus) die grote campagnes en congressen organiseert in binnen- en buitenland.

Ruben vertelt over zijn bedrijf dat het tot doel heeft communicatie met anderen inzichtelijk te maken en te versterken. Hij gebruikt daarbij een 7LL model (7 Life Languages model) dat intermenselijke communicatie inzichtelijk maakt én bewerkt dat er in de toekomst meer begrip is voor eigen en andermans communiceren. Daardoor wordt de vreugde en effectiviteit verhoogd, aldus Ruben op zijn website.

Rene Zoetebier, financieel directeur

Van Rene is een profiel te vinden op zijn bedrijfswebsite. Hij is al tien jaar zelfstandig ondernemer en heeft in die jaren een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt.

Waar hij in het verleden vooral werd ingezet op de financiële processen in een bedrijf staat hij nu ook steeds meer naast de ondernemer en wel als coach.

De uitdaging voor Rene is om de ondernemer vanuit de eigen passie voor hun zaak de juiste stappen te laten zetten naar een goed ondernemerschap. Rene werkt het liefst met ZZP-ers en kleine ondernemingen.

In het Facebook-profiel van Rene is te zien dat hij eind vorig jaar en in maart dit jaar met TRIN en Mattheus van der Steen is meegereisd naar Myanmar/Birma.

Het profiel wordt vooral gevuld met aankondigingen van bijeenkomsten van House of Heroes, de kerkelijke gemeenschap in Harderwijk die min of meer is voortgekomen uit TRIN.

Ook is te zien dat Rene’s echtgenote Paulina Zoetebier, een verdienstelijke gospelzangeres, erg op hem gesteld is en ze zichzelf met Rene beschouwt als een “unbreakable team born to be a blessing for the nations”.

Als ik de hierboven verzamelde informatie met enige distantie bezie dan moet ik het bestuur van TRIN een compliment maken.

Nog voor het echt te laat is twee jonge gasten aanstellen die:

–       verstand hebben van communicatie
–       denken vanuit modellen
–       processen kunnen beïnvloeden
–       het Engels georiënteerde jargon kennen
–       gewend zijn professioneel te handelen
–       intelligent genoeg zijn om de CEO eventueel bij te sturen,  af te                remmen en daar waar nodig de mond te snoeren…

Ik vind het eigenlijk wel moedig en verstandig.

De tijd zal moeten leren of de move op tijd was.

Toch zitten er nog wel een paar kwetsbare kantjes aan de directeursbenoemingen van lui die eigenlijk hun boterham verdienen als consultant en coach. Want dat zijn zowel Ruben als Rene.

Als een consultant zijn adviezen zelf  “voor het echie” moet implementeren in een door hem geadviseerd bedrijf dan gaat het niet zelden mis. Zeker als de CEO de communicatieve vaardigheden heeft zoals die van Mattheus van der Steen, een man die satan de schuld geeft als men het met hem oneens is of hij kritiek te verduren heeft. Mogelijk kunnen de beide directiebroeders putten uit de beide door Mattheus uitgebrachte bestsellers, die ook geschreven zijn als coachend voor de achterban.

We zullen maar zeggen: er is hoop…

Hopelijk wordt die hoop  voor de kindertjes die zorg behoeven in het Project Held werkelijkheid.

25 gedachten over “TRIN 2014: under construction and… coaching”

 1. Nog voor het echt te laat is twee jonge gasten aanstellen die:

  – verstand hebben van communicatie
  – denken vanuit modellen
  – processen kunnen beïnvloeden
  – het Engels georiënteerde jargon kennen
  – gewend zijn professioneel te handelen
  – intelligent genoeg zijn om de CEO eventueel bij te sturen, af te remmen en daar waar nodig de mond te snoeren…

  Ik zit meer te denken aan een tandem, bestaande uit een ervaren rot en een jonge enthousiaste pro.

  @afolus en @Dutch Hermit dus.

  Solliciteren!

 2. @engel: beide kandidaten zijn zeer wel in staat om gedurende een lange periode op een houtje te bijten. Ze zullen zonder meer het verschil kunnen maken.

  En met een beetje mazzel hoeven ze geen geheimhoudingsverklaring te tekenen waardoor transparantie eveneens gewaarborgd is. 🙂

 3. De artikelen over TRIN op de Dwaze Schare hebben interessante maar nog onbevestigde berichten over ophanden zijnde ontwikkelingen bij TRIN in mijn mailbox doen verschijnen.
  Ik ben op zoek naar nadere bevestiging maar de eerste indruk is dat er doorbraken zijn te verwachten…

 4. @mafchauffeur
  Vanavond leg ik een Gideonsvelletje uit.
  Morgenavond weer…
  We zullen zien of het zoeken naar bevestiging ook “in onze dagen” nog op een dergelijke manier werkt.

  Wie “medearbeider” wil zijn, tips kunnen naar:
  dwazeschare apenstaartje gmail punt com

 5. De coaching werpt z’n vruchten af? Altijd mooi om God’s zegen en voorspoed te ervaren.

 6. Vanochtend zag ik Nick Vucovic bij Hour of Power. Als TRIN op korte termijn een doorbraak wil bereiken heb ik een suggestie voor ze…

  Nodig Ronald Plat én Vucovic uit in de Amsterdam Arena en laat zien wat je zegt dat je kunt!

  Geen gemier met weggenomen hoofdpijntjes of rugklachten. Geen gedoe over een aangegroeid linkerbeen.

  Nee, nu een doorbraak met full service.

  Trouwens die Vucovic maakt duidelijk dat hij zonder armen en benen een heel eind komt. Daar zouden Plat en consorten ook lering uit kunnen trekken!!

 7. @Afolus
  Ik zal maar niet vertellen wat ik van die uitzending vind en de manier van hoe hij zichzelf tentoonstelt als voorbeeld.(in evangelische setting) Als cynicus ben je niks tegenover een christelijke gehandicapte. En om veel over me heen te krijgen voor iets wat slechts mijn smaak niet heeft, is voor mij teveel gevraagd. Ik hou de circusapen en de looftrompetten maar in de kast en gaat verder tot de orde van de dag. Druk druk druk.

 8. bedankt. ik word graag op de hoogte gehouden van TRIN. Mensen die zo hoog van de toren blazen en dan van de toren donderen, dat heeft toch iets leuks.

  Dat negatieve vermogen van de stichting, daar hebben we vast een oplossing voor. Op zekere dag besluiten de heren dat een nieuwe naam beter bekt, en wonderlijk, de stichting TRIN gaat zachtjes failliet.

  De trein dendert vast wel voort. He noem jezelf TREIN – Touch Reach EN (?) Impact Nations

 9. We weten van Ronald Koeman dat sommige treinen maar 1 keer langskomen, daar moet je dan wel op springen. 😉

 10. Gggristenwijsheid: het zijn dan wel boeddhisten die moslims afmaken maar dat heeft niks met religie te maken.

 11. Zoals het Twitterschaap vandaag ook al opmerkte, verscheen gisteren een bericht dat de bevolking van Myanmar plotseling ca. 1 miljoen mensen kleiner is dan een poosje terug.
  Zou sprake zijn van een partiële opname?
  Zijn alle bezoekers van de Gospel Music Festivals thuisgehaald?

  Wat er ook van zij, de zegeningen zijn talrijk!
  Immers door deze move is het gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking virtueel significant toegenomen en kan dus reëel meer worden afgestaan voor het goede doel!

  Daar ruist langs de wolken…

 12. In aansluiting op de opmerking van @Derk: morgen om 14.00 uur op NPO 2 een documentaire over de relatie tussen moslims en boeddhisten in Myanmar.

 13. @Wilfred
  Goed dat er aandacht is voor de Royinga! We horen, zien en lezen zoveel over geloofsvervolgende moslims dat we vergeten dat ze ook weleens slachtoffer zijn daarvan. Heb je zin om een recensie te schrijven van de docu? Of, als je daar geen tijd voor hebt, er een kort stukje aan te wijden?

 14. @DH: Mmm. Moet ik even over nadenken. Ik ga het niet live kijken en ben dan pas in de loop van volgende week in staat er iets over te schrijven. Als dat geen bezwaar is, wil er wel serieus over nadenken.

 15. @Wilfred
  Ok, ik kom erop terug. Heb zelf vanmiddag geen tijd en de rest van de week is helaas al volgepland, vrees ik. Misschien dat ik iemand anders kan vinden, anders hoor je later van me terug.

 16. @mafchauffeur
  Ach, het gaat slechts om de rechtspersoon…
  Die zal, gelet op de veel te late deponering van cijfers, ongetwijfeld met een negatief resultaat en dito eigen vermogen worstelen.
  Liquideren en afsluiten. Daar kraait geen haan meer naar…

Reacties zijn gesloten.