Breaking: ook EA-EZA geschokt door ramp MH17

De Evangelische Alliantie en de Evangelische Zendings Alliantie (EA-EZA) hebben vandaag in een persverklaring laten weten ‘ook diep geschokt’ te zijn door de ramp met vlucht MH17. ‘De volstrekt respectloze manier waarop daarna met de lichamen en bezittingen van de overledenen omgegaan is en wordt, vervult ons met walging,’ aldus directeur Jan Wessels.

In heel Nederland is opgelucht gereageerd op de persverklaring.  ‘Beter laat dan nooit,’ liet premier Rutte vanuit het crisiscentrum in Den Haag weten. ‘Het zou voor de nabestaanden onverteerbaar zijn geweest als de EA-EZA niet ook diep geschokt zou zijn geraakt.’

D66-leider Alexander Pechtold vraagt zich in een reactie voor het NOS Journaal af hoe het komt dat de verklaring van de EA-EZA vier dagen op zich liet wachten. ‘Dit is toch wel erg mosterd na de maaltijd.’

Hulpverleners wijzen er op dat de EA-EZA mogelijk last had van post-traumatische stress, waardoor het reactievermogen wellicht is aangetast. Religiedeskundigen menen echter dat de reactie van de EA-EZA eigenlijk best snel is voor een christelijke organisatie. ‘Meestal loopt de kerk zo’n jaar of tien op maatschappelijke ontwikkelingen achter,’ aldus godsdienstsocioloog prof. Hijme Stoffels. ‘Nu maar vier dagen, dat is bewonderenswaardig.’

Maar volgens Wessels is de oorzaak vooral van praktische aard. ‘Vrijdag had ik m’n ADV, daarna was het weekend en gingen we barbecuen, en onze PR-medewerkster werkt alleen op maandag.’

In de persverklaring laat de EA-EZA weten ook te bidden voor de nabestaanden en de regering. ‘In een geseculariseerd land is dat best bijzonder,’ zegt Wessels. ‘Waar vind je dat nog? Niets ten nadele van beertjes en bloemen, maar bidden mag veel meer zichtbaar worden. Vroeger baden vrome joden ook op de hoek van de straat, zodat iedereen het kon zien. Die praktijk willen we terugbrengen. Vandaar deze persverklaring.’

PERSVERKLARING – Diep geschokt door ramp met MH17

20 gedachten over “Breaking: ook EA-EZA geschokt door ramp MH17”

 1. Ik krijg acuut weer hoop dat de EZA er ook nog eens toe komt om de schade van die woekerpolissen die ze zendelingswerkers hebben aangesmeerd aangeraden te vergoeden.

  Bijvoorbeeld uit de ruime provisie-inkomsten en andere kickbacks die zij incasseerden.

  Beter laat dan nooit, tenslotte. 🙂

 2. @maf: In welk opzicht waren die polissen woekerpolissen en welke schade is er ontstaan?

 3. Ik heb de indruk dat hier iets mis gaat bij de Dwaze Schare.

  Volgens Johan heeft de EA een persverklaring afgegeven maar dat lijkt me niet correct weergegeven. De EA heeft op haar eigen website gemeld geschokt te zijn over de ramp in Oekraïne en spreekt haar medeleven uit met de nabestaanden. Ze bidden hen kracht en troost toe.

  Vervolgens melden ze te zullen bidden voor overheden zodat die kunnen doen wat ze moeten doen.

  Dezer dagen is zo’n beetje iedereen in ons land geschokt en geraakt door de gebeurtenissen met het Maleisische toestel.
  Sommige bidden, anderen steken een kaarsje op en weer anderen zijn stil of zetten een reactie op een condoleancewebsite.

  Dergelijke uitingen in deze dagen satirisch wegzetten is wat mij betreft opmerkelijk en niet erg empatisch.

 4. @Johan: hoge overlijdensrisicopremies en dito doorlopende kosten, forse inhouding “eerste kosten” bij de (standaard geadviseerde – maar waarom?) hoge inleg. En in het fiscale jasje van een box 3 vrijgestelde polis – leuk voor binnenlands belastingplichtigen maar volstrekt nutteloos in Verweggistan.

  Echte verzekeringsmannetjes. 😉

  De schade had nog hoger kunnen zijn bij een risicovoller belegging, maar gelukkig had ik niet gekozen voor de eveneens geadviseerde wildere varianten. 🙂

 5. @afolus: Als de EA dit bericht alleen op haar eigen website had gezet, was het een gepaste, bescheiden blijk van meeleven geweest. Maar het is verstuurd naar nationale media onder de kop PERSVERKLARING. In die vorm kreeg ik het van iemand doorgestuurd.

  Juist omdat deze ramp iedereen in Nederland enorm bezighoudt vind ik het nogal pathetisch en het tegenovergestelde van empathie om dit soort politiek-correcte persverklaringen uit te vaardigen. Een persverklaring geef je alleen als iemand van je organisatie in dat vliegtuig zat. Denk aan die AIDS-onderzoekers. Anders roept het juist het beeld op dat je ook even zelf media-aandacht wilt hebben en je van je goede kant wilt laten zien. Daarnaast is het ook nog eens slecht getimed.

  Vanuit journalistiek oogpunt (nieuws is wat afwijkt van het gewone) is het ook totaal niet interessant voor de rest van Nederland. Het zou pas nieuws zijn als de EA NIET geschokt was en NIET zou bidden. Hoe zou het zijn als de Dwaze Schare een persverklaring zou laten uitgaan dat de hele redactie en alle reageerders geschokt zijn?

  Maar goed, beleving kan verschillen, en de eindredactie van deze site kan haar eigen afweging maken.

  @maf: Kun je daar niet eens een stukkie over schrijven? Dat lijkt me nou echt interessant. 🙂 Doen ze dat zo nog steeds?

 6. @Afolus
  Johan mailde mij toen hij het stuk online zette met de vraag of ik het even wilde bekijken en het, als ik het niet geschikt vond, te verwijderen. Ik heb het kort na plaatsing bekeken en laten staan. Wat Johan hierboven uitlegt, is ook mijn overweging. Waar ik me nog mee bezig heb gehouden is de vraag: Is het te vroeg?
  De Speld had eerder vandaag al een artikel met de titel: “Kabinet organiseert herdenking voor omgekomen handelsbelangen,” net zo goed als deze kaart het een helder maatschappelijk probleem aan. Je ziet dat in beide gevallen de aandacht zich niet richt op de vliegtuigramp of op de slachtoffers (dan zou ik het artikel zeker niet goedgekeurd hebben!), maar op de reacties erop. Niet dat ik wil zeggen dat als De Speld er niets over geplaatst zou hebben, dat ik dan ook de boot afgehouden zou hebben, maar het heeft in mijn overweging wel meegespeeld.

  In dit geval was er met het persbericht van de EA actuele aanleiding waarvan je juist zou kunnen zeggen dat het te vroeg was en niet-empathisch. We hebben in middels de op sociale media het verschijnsel ‘inhaker’, een (vaak grappige/ grappig bedoelde) marketingactie na een actuele gebeurtenis en dit persbericht doet een beetje aan zo’n inhaker denken. Veel te vroeg natuurlijk, het is nu tijd voor de rouwenden om te rouwen, niet om je eigen organisatie in het zonnetje te zetten. Ook niet met vrome woorden. In dat opzicht kan ik dit artikel zeker billijken. Terwijl ik het bijvoorbeeld prachtig vind dat je op Mijnkerk.nl een kaarsje kan aansteken voor de inzittenden van dit vliegtuig en voor de nabestaanden. Dat is authentiek, dat is passend, dat is waar Mijnkerk voor is.

  Als laatste: Ik realiseer me dat mijn grenzen anders zijn dan die van anderen. Ik denk dat die van mij in dit opzicht behoorlijk ruim zijn. Ik hoop dat je hiermee in ieder geval wat begrip kan opbrengen voor onze afweging.

 7. @Johan
  Ik zou het verstandiger gevonden hebben als je dan gelinkt zou hebben naar het bericht waarin het woordje “persverklaring” staat vermeld.
  Wie nu even verder zoekt komt een dergelijke verklaring zelfs onder het kopje “persberichten” op de site van EA niet tegen.

 8. Maar het is verstuurd naar nationale media onder de kop PERSVERKLARING. In die vorm kreeg ik het van iemand doorgestuurd.

  Wie nu even verder zoekt komt een dergelijke verklaring zelfs onder het kopje “persberichten” op de site van EA niet tegen.

  Dat laatste was mij ook al opgevallen. Maar ik ga er vanuit dat het eerste eveneens klopt.

  Dit zaakje stinkt. 😉

 9. @afolus: Had gekund. Ik heb het originele persbericht onder het artikel gezet. Om te voorkomen dat iemand gaat denken dat het verzonnen is door de Russische separatisten. Dan zit het straks opeens in de Eindtijdstudie 2014 van Frank Ouweneel. 😉

  @Bokkepoot: 🙂

 10. @Johan:

  Doen ze dat zo nog steeds?

  Weet ik niet. Het zit in ieder geval niet (meer) in het standaard “EZa Expat Pakket”. Het zou mij niets verbazen als ze dit soort producten (waarvan de verkoop bij verzekeraars de afgelopen jaren volledig in elkaar is gezakt) niet meer aanbieden. Logisch ook wel, de Wederkomst komt steeds dichterbij. 😉

  En de meeste (aspirant)zendelingen die ik ken beginnen heel glazig te kijken als het onderwerp “oudedagsvoorziening” ter sprake komt, dus daar word ik ook niet wijzer van.

 11. Ik heb vanochtend tijdens het lezen van alle namen van mensen die zijn omgekomen heel hard moeten huilen. Dat kwam goed uit gelijk een selfie genomen en op mijn facebook gezet en meteen getwitterd.

 12. Ik krijg altijd kromme tenen van dergelijke gebedsacties.
  Op grond van het gebed van de EA zullen regeringsleiders en rebellen hun leven beteren, jaja, als we de EA niet hadden zou het slecht aflopen met de wereld.

 13. @rob: geef toe – sinds deze persverklaring gaat het ineens als een speer. Zo meldde Radio 1 vanochtend dat de trein van Donetsk er naar verwachting 14 tot 16 uur over zou doen. Maar dat blijkt ruim tweemaal zo snel te zijn gegaan. En de “zwarte dozen” blijken ineens ook terecht – en naar verluidt toch ongeschonden.

  Kijk, dáár hoor je de vooringenomen media niet over.

 14. @Johan
  Achteraf moet ik je gelijk geven…😎
  Maar, mafchauffeur maakt toch behoorlijk duidelijk dat het na jouw satire over de EA allemaal heel snel is gegaan……..

  Ik zeg maar zo, ik zeg shabba…!

Reacties zijn gesloten.