auditie

Fonds voor werkloze personages

Tot voor kort was hij het paradepaardje van de nieuwe Nederlandse film Blauwe bonen, de nieuwste detective-film uit Nederlandse stal. Nu is politie-inspecteur Gerrit de Vree werkloos. Zijn flatje is krap, zie ik als vanaf zijn versleten bank de kamer bekijk. Hij knarst met de tanden. “De wereld lag voor mij open.” Zijn ogen gloeien. Hij verfrommelt een leeg blikje huismerkbier en gooit het met een grote boog net naast de prullenbak. “Alles, alles hebben ze me afgepakt.”

Steeds meer filmpersonages verliezen hun baan, maar Gerrit de Vree is de enige die met zijn naam in de krant durft. ChristenUnie en GroenLinks luiden de noodklok nu steeds meer karakters werkloos thuis zitten. Juist deze personages zijn, vanwege hun grillige karaktertrekken extra kwetsbaar, volgens Joël Voordewind. Als de markt of overheid hun leven niet fatsoenlijk vervat in een degelijk script kunnen en zullen ze uit de band springen. Eerder gaf toenmalig ombudsman Alex Brenninkmeijer aan dat het water vele werkloze personages aan de lippen stond.

Veel filmpersonages verdwijnen na hun eerdere rol in de vergetelheid. De Vakbond voor film- en toneelpersonages (VVFTP) ziet een zorgwekkende trend: “Nadat een boek verfilmd was tot een B-film, maakte men vaak nog wel een slechte remake, gevolgd door een theatertour en een serie sequals, zoals bij Scream. Tegenwoordig kiezen producenten vaak óf voor een slechte remake, óf voor een theatertour. Een sequel is al helemaal onbereikbaar.” De VVFTP pleit voor een fonds om de werkloze personages te helpen. ChristenUnie en Groenlinks lijken dit pleidooi over te nemen.

Een enkel personage weet zich aan de vergetelheid te ontrukken, zo schijnt Batman regelmatig in levende lijve te zien te zijn. Van de hoofdrol van The Passion of the Christ is echter al jaren niets vernomen.

6 gedachten over “Fonds voor werkloze personages”

  1. En het fonds – waar is nu het fonds? En de bijbehorende IBAN?

  2. Er mist inderdaad veel informatie bij de stukjes. Je moet wel wat gerichter schrijven. Het onderwerp als het ware meer naar voren laten komen. Het hoeft heus niet zo concreet als Geenstijl, maar dit is echt te zompig, wat het onderwerp aangaat.

  3. @Dutch Hermit

    Bij de titel: ‘Fonds voor werkeloze personages’ onder het kopje satire schept bij mij een bepaalde verwachting. Zeker omdat het het hier de vloer is van het taboeloze geloofsgesprek. Dus ik zit de hele tijd te zoeken naar wat je met zo’n stuk naar voren wilt halen. Dus ik ga misschien te veel opzoek naar een moraal-les als deze: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/07/internet_mh17_social_media_fuc.html#more
    Maar waarschijnlijk is het wat het is. En inderdaad ook warm. En vandaag is het weer zo’n mooie dag!#zinaan

  4. @Derk
    Dank. Met de voorbereidingen voor de Dwaze Schare hebben we afgesproken ons niet alleen op religie te richten (waar Goedgelovig dat wel deed) en bijvoorbeeld ook psychologie mee te nemen. En met satire ligt dat nog wat ingewikkelder: soms inderdaad wat moralistische satire, zoals het goddeeltje, ISIS en de scouting en de protesterende niet-voetballers. Sommige zijn meer flauw. De kracht van satire is volgens mij dat mensen zich gaan afvragen wat de schrijver precies bedoelt. Ik hoopte dat dat hier voldoende in zit. Blijkbaar niet, nou ja. Voor een keertje ook niet zo erg, denk ik.

Reacties zijn gesloten.