Win een meesterwerk van Marc Chagall

Niets minder dan een buitenkansje, de nieuwe ledenwerfactie van manna-vandaag. Nu eens géén Bijbels dagboekje, balpen of boekenlegger als welkomstcadeau, maar een lot. Met als (enige) hoofdprijs het werk “De Groene Twijg” uit 1984 van niemand minder dan Marc Chagall ter waarde van 36.000 euro.

Hoe komt Stichting Maximum Life aan zo’n stuk? En waarom geven ze het weg?

Voorzitter Leo Habets: “Jaren geleden heb ik deze gesigneerde en genummerde litho van Marc Chagall uit een erfenis ontvangen. Die willen mijn vrouw en ik nu weggeven aan één van de deelnemers aan de website van manna-vandaag! De waarde wordt door experts geschat op € 36.000. Natuurlijk zouden wij die litho kunnen verkopen aan een galerie en de opbrengst kunnen schenken aan de stichting Maximum Life. In dat geval krijgen wij echter maximaal € 10.000, waarschijnlijk zelfs minder. We willen echter het hele bedrag inzetten binnen het werk van de Heer.”

Er zijn 2000 loten à 18 euro, wie het eerst komt, het eerst maalt. Doe die investering in je geestelijk leven en meld je aan!

Overigens wordt met geen woord gerept over kansspelbelasting. Is deze verschuldigd en zo ja – wie gaat die € 10.440 betalen? Evenmin wordt gemeld hoeveel “de belastingbetaler” zal gaan bijdragen via de giftenaftrek. Mogelijk wordt het kunstwerk verkocht aan de stichting en de opbrengst in termijn geschonken voor een fiscaal optimaal resultaat.

Dominee Kleijburg is niet enthousiast, en wijst op de gevaren: “Ik ben van mening dat als de prijzen dermate groot gaan worden dat zij de begeerte opwekken om die prijs door middel van het kopen van een lootje te winnen, we met loterij bezig zijn, want de ijdele begeerte wordt opgewekt en/of het gaat om verrijking van onszelf en niet meer om het doel. En dit is verwerpelijk binnen de christelijke gemeente, want het valt dan ook onder, wat voor naam we het geven, loterij = afgoderij.”

De Stichting Maximum Life was niet bereikbaar voor commentaar.

Update: aanvullend bewijs.

25 gedachten over “Win een meesterwerk van Marc Chagall”

 1. Ik heb de ballen verstand van loterijen en ook mijn kennis van schilderijen en taxatie gaat niet verder dan af en toe een aflevering van Tussen Kunst en Kitsch, maar er zijn twee dingen die me wat vreemd overkomen:

  Ten eerste kan ik nergens iets over ‘de groene twijg’ vinden. Heet het schilderij echt zo? Misschien is het niet zo bekend? Er wordt geen duidelijke afbeelding getoond, noch iets vermeld over de afmeting. Maar ook als ik erop google kan ik er ik er niets over vinden. Lijkt me toch handig dat ik van te voren weet wat ik in de huiskamer aan de muur te hangen krijg. Zo te zien staan onze voorouders er in hun Adam-en-Eva-kostuum op, daar kan een suggestief twijgje niet veel aan veranderen. 🙂

  Ten tweede: heel fijn dat de waarde wordt geschat op een slordige 36000 euries, en nog fijner dat een notaris alles “voor ons gaat regelen” (is dat nog niet gebeurd dan?) “zodat alles eerlijk verloopt”, maar betekent dit dan ook dat ik er van uit kan gaan dat die taxatie van €36000,- echt heeft plaatsgevonden? Hoe werkt zoiets?

 2. Er zit echter één addertje (lees slang) onder het gras. (lees in de boom)

  1. De litho ‘De groene twijg’ van Marc Chagall wordt weggegeven aan één deelnemer van Manna-vandaag, nadat zich na 11 juli 2014, 2000 nieuwe deelnemers hebben aangemeld bij Manna-vandaag.

  Zullen zich ooit 2000 nieuwe deelnemers aanmelden bij Manna-vandaag. De wederkomst is nabij, maar ja dan heb je ook niets meer aan een Marc Chagall.

 3. @Bokkepoot:

  Ten eerste kan ik nergens iets over ‘de groene twijg’ vinden.

  Et voilà: http://www.wikiart.org/en/marc-chagall/the-green-branch-1984

  83,5 bij 60 centimeter, dus je hoeft er niet speciaal voor te verhuizen. Maar ook weer bepaald géén onbenullig tekeningetje. 🙂

  Van een serieuze taxatie wordt doorgaans een taxatierapport opgemaakt met toelichting en onderbouwing, dus ook dat zal wel goed komen.

  Ik hoop wel dat de winnaar niet uitgebreid in het zonnetje zal worden gezet, want het inbrekersgilde leest natuurlijk ook manna-vandaag. 😉

 4. Hmm. Ik vond het er zo een stuk spannender uitzien eigenlijk.

  Hoe dan ook niet echt iets wat ik zelf aan de muur zou hangen. Eerder geschikt om er bijvoorbeeld een stuk of wat (2000 ofzo) nieuwe leden mee binnen te halen. 🙂

 5. @Bokkepoot: cultuurbarbaar!

  Ik plaats wel een foto zodra ie bij mij aan de muur hangt. :-p

 6. Als ik “the green branch” nog eens goed bekijk had die Marc Chagall ongeveer vergelijkbare talenten als “onze” Rob (joehoe? waar ben je?) heeft. 🙂

 7. Overigens levert een snelle zoekopdracht op google al twee eerdere veilingtransacties op:
  $ 4600 in november 1998 (#45/50)
  (http://www.christies.com/lotFinder/lot_details.aspx?intObjectID=1340607)

  $ 6250 in juni 2011 (#20/50)
  (http://www.artnet.com/auctions/artists/marc-chagall/la-branche-verte)

  Dus met een beetje mazzel valt de eventuele aanslag kansspelbelasting reuze mee. 🙂

  Zou die € 36000 dan toch op “evangelische overdrijving” zijn gebaseerd?

 8. Is net zoiets als je veel op Facebook ziet: als we voor vanavond 11 uur tig likes hebben verloten we… Ook dat roept ‘de heb’ op! 🙂

 9. Precies. 🙂

  Alleen gaat manna maar één dag mee. Hier moet je toch weer een tijd tegenaan kijken. Is toch wel leuk als je er dan nog tenminste bij kunt zeggen dat ‘ie ooit getaxeerd werd op 36.000 euro.

  Maar goed, als ‘m zat ben verkoop je ‘m alsnog voor 3600. Heb je je lidmaatschap voor Manna Vandaag er in elk geval ruimschoots uit.

 10. @bokkepoot
  Volgens mij lezen ze daar alkes wat duidt op het laatste der dagen…😎😇

 11. Bijpassend liedje:

  Als je veel van manna houdt
  geef je ’t meeste wat je hebt
  Da’s heel gewoon
  Omdat manna god vertrouwt
  Geven ze ’t mooiste wat er is
  Geheel voor jou

  Hoe ik ook denk hoe ik ook denk
  Een mooier geschenk ken ik niet
  Hoe ik ook denk hoe ik ook denk
  Een mooier geschenk ken ik niet

 12. Zoals je merkt hebben wij jou – in vertrouwen – toegang gegeven tot Manna-vandaag
  voordat wij je betaling hebben ontvangen. Jouw jaarbijdrage wordt binnenkort
  van je rekening afgeschreven. Het abonnement geldt voor een jaar. Daarna wordt
  je deelname automatisch verlengd, tenzij je uiterlijk zes weken voor afloop van jouw
  abonnement je deelname stopzet via een e-mail aan info@manna-vandaag.nl

  Zo gauw zich 2000 nieuwe deelnemers hebben aangemeld, bepaalt een notaris
  wie de genummerde en gesigneerde litho van Marc Chagall ter waarde van
  €36.000 gaat ontvangen. Via de website houden wij jou op de hoogte.

  We wensen jou een fijne en gezegende tijd toe bij Manna-vandaag!
  Het Manna-Team

  En nu geduldig afwachten. 🙂

 13. @engel: aangezien geldzucht ook wel eens de wortel van alle kwaad is genoemd heb ik een groot vertrouwen in de hebzucht van de doelgroep.

 14. LOL. De taxatie is gewoon het streefbedrag van de campagne. En die 2.000 nieuwe leden gaan ze nooit redden, dus kan Leo z’n Chagall houden.

  Dat Manna nog bestaat mag een wonder heten, want een evangelische krant is in dit CIP-tijdperk niet rendabel te krijgen. De lezersdoelgroep van Leo (gemiddeld boven de 60) sterft vanzelf uit. Ik geef het maximaal nog drie jaar dan is het einde oefening.

 15. @Johan: dat lijkt me sterk, want dat zou betekenen dat de heer Habets zijn abonnees op het verkeerde been zet. Een vals getuigenis, om het Bijbels te houden.

  Natuurlijk zou een oplichter (maar dat is Leo Habets niet) kunnen aanvoeren dat de experts die het werk een waarde van 36000 euri toedichtten communicatieexperts en Bijbelleraars zijn en dat nergens staat dat het gaat om kunstexperts.

  Maar dat is niet aan de orde, want dit is een goudeerlijke aangelegenheid.

  Ga ik vanuit.

  Echt.

 16. @mafchauffeur: Enkele jaren geleden probeerde Habets Manna-leden zover te krijgen dat ze hem een lening zouden verschaffen. Daar zouden ze dan, afhankelijk van de periode, 5-8% rente per jaar over krijgen. Ik vraag me af of die leningen zijn terugbetaald. Het zou me niet verbazen als Habets het ene gat met het andere probeert te stoppen. Het is dat ik geen tijd heb om erin te duiken, anders zou ik het doen.

 17. @Johan

  Het is dat ik geen tijd heb om erin te duiken, anders zou ik het doen.

  Ja nee natuurlijk, druk druk druk druk.
  Dus eh….. wanneer duik je er in? 🙂

 18. Mailtje van een lezer die blijkbaar om nadere uitleg heeft gevraagd aan Manna-vandaag:

  Een hartelijke groet vanuit het Manna kantoor.
  Ja, de waarde van de litho wordt inderdaad geschat op EUR36.000. Dat is de prijs die je moet betalen als je die litho wilt kopen. Op een veiling brengt de litho waarschijnlijk minder op. Ook verkoop aan een galerie brengt beduidend minder op omdat zij een marge voor hun verkoop willen incalculeren.

  Het kan ook nog zijn dat het verschil in prijs te maken heeft met de
  handtekening van Chagall, het toegewezen nummer en een certificaat van echtheid. Klopt dat allemaal niet precies dan heeft dat uiteraard een invloed op de prijs.

  Blijkbaar gaat het bij de ledenwerfactie om nummer 7/50. En zit het met het certificaat van echtheid wel goed.

  Uiteraard neemt Maximum Life alle eventuele kosten voor haar rekening, anders zou het geen geschenk zijn.

  Een hele geruststelling.

Reacties zijn gesloten.