god-deeltje, cern, puzzelstukjes

Opnieuw God-deeltje gevonden

Genève – Wetenschappers van het Zwitserse CERN hebben opnieuw een God-deeltje gevonden. In de Large Haldron Collider werd het deeltje begin vorige maand aangetroffen, maar het nieuws werd niet naar buiten gebracht voor duidelijk was dat de vondst authentiek is, wat inmiddels bevestigd is door Karen L. King. De eerste van de deeltjes werd op 14 maart 2013 gevonden.

Onduidelijk is hoeveel God-deeltjes er nog zijn, maar het kunnen er duizenden zijn, zegt Martinus Veltman, een wetenschapper die in de jaren zeventig belangrijke bijdragen leverde aan het onderzoek naar het deeltje en daarvoor in 1999 de Nobelprijs kreeg. Veltman is met pensioen en niet langer actief betrokken bij de zoektocht naar het deeltje, maar is wel bereid tot commentaar voor de Dwaze Schare.

“Het deeltje is, naar ik begrijp, zeer klein”, legt de natuurkundige uit, “en vooral heel licht. Dat zou overeenkomen met de eigenschappen van het eerder gevonden deeltje, dat naast klein en licht ook bijzonder instabiel is.” De instabiliteit van de deeltjes zou een verklaring kunnen zijn voor het uiteenvallen van God, vermoedelijk rond 168.933 jaar voor Christus.

De zoektocht naar God-deeltjes begon in 1964, toen een team van zes wetenschappers, waaronder de bekende natuurkundige Peter Higgs, stelde dat God niet enig is. Deze theorie is controversieel gebleven tot de vondst van het eerste God-deeltje begin dit jaar, ondanks dat de theorie vele theologische tegenstellingen probleemloos oplost.

“Controverses blijven er vermoedelijk genoeg”, denkt Martinus Veltman. “De beide stukjes geven maar weinig aanwijzingen prijs over de volledige afbeelding. Een groep sceptische wetenschappers grijpt deze onzekerheid zelfs aan om te betogen dat de deeltjes gewoon onderdeel zijn van een nog onbekende puzzel.

7 gedachten over “Opnieuw God-deeltje gevonden”

 1. Wetenschap is heel leuk en interessant, maar zoeken naar godsdeeltjes is voor een katholiek geheel overbodig. Ik krijg minstens één keer per week een godsdeeltje uitgereikt. Die eet ik dan braaf op. Weinig smaak, maar wel heel voedzaam.

 2. Wat te denken van de heenwijs naar de idee dat andere religies en dergelijke beschouwelijkheden daadwerkelijk allen dezelfde kan opzien als het gaat om de zoektocht naar God. Zijn er mensen die daar wat in zien of juist niet? Waarom?

 3. @Boktor: Je reactie klinkt alsof die zo uit google-translate is weggelopen. Ik kan er zo in ieder geval niks mee. 😉

 4. @ Boktor: Dit artikel vereist wat te veel opzoekwerk wat betreft de achtergrond van de namen die genoemd worden om het te kunnen begrijpen naar mijn zin, dus die heenwijs ontgaat me even, maar ik kan me voorstellen dat er een link naar gelegd zou kunnen worden.

  Sowieso vind ik wel wat in het door jou genoemde idee (dat de verschillende religies slechts verschillende perspectieven op het zelfde Wezen zijn) zitten…

  Ik reageerde toevallig deze week nog het volgende op een islamitisch bekeringsverhaal op facebook:

  This is such a similar story as the many christian convertingstories i’ve read. I think it’s just a matter of the desire of belonging.
  There’s no single religion better than the other! We are all a part of 1 single consciousness, but for the consiousness to be conscious it’s necessary to perceive oneself: therefor we’re devided in individuals that can observe eachother. So we measure the differences between eachother, to determin the being of God, Allah or Brahman (whatever word you choose). But while doing this, we know somewhere deep in our being that being seperated must be an illusion. So we start our search for a higher truth. And a lot of people settle for a half truth: the story that some people belong to God and some don’t. Well, let me tell you: we are all a part of the single existing consciousness that’s often called God, Allah or Brahman or whatever. The differences between the religions are just cultural/lingual problems, they all have their own perspective on the same being. If you feel comfortable with the view you’re enjoying in the religion you’re in at the moment, it’s okay, but please don’t reject the people with other perspectives. By rejecting them, you reject yourself!

 5. @Wilfred.

  Dat was een poging via mijn mobiel, lage concentratie terwijl ik in een saai restaurantje zat, en maar 1 regel tegelijk in beeld, ging niet echt. Editen was de hel op aarde.

  Mijn gedachten gingen dus naar het idee dat sommige mensen hebben dat alle religies simpelweg verschillende facetten van hetzelfde goddelijk wezen bezien, in tegenstelling tot wat de aanhangers van de religies zelf vaak lijken te denken, dat hun visie de enige echte God is.

  Jannegen verwoordt het wel goed denk ik 🙂

  Was dus benieuwd of er meer zijn hier die zo denken. Sneppie?

Reacties zijn gesloten.