Ophef onder christenen

Vier woedende christenen protesteerden dinsdag urenlang op het Malieveld in Den Haag. Aanleiding voor het protest was een godslasterende tweet van @Heilige_Geest.

Ook elders gingen christenen de straat op, waarbij leuzen werden gescandeerd als “dit is niet grappig” en “wij zijn boos”. Omstanders reageerden geschokt bij het zien van de massale ophef.

Het is niet de eerste keer dat er ophef is onder christenen. Toen Paulus brieven schreef was er ook regelmatig ophef en ook sindsdien komt ophef om verschillende redenen vaker voor.

Historicus Guido Oermans besloot zich te verdiepen in de geschiedenis van ophef onder christenen en schreef daar een boek over met als titel ‘Nou zeg! – Ophef in de historie van het christendom’. Publicatie van het boek deed vorige maand een hoop stof opwaaien. Veel christenen vonden het schandalig dat gelovige mensen werden afgeschilderd als een stel mopperaars en riepen op om het boek te boycotten. Deze boycot veroorzaakte nogal wat commotie onder uitbaters van kleine christelijke boekwinkels. “Het moet niet veel gekker worden! Ik heb voor mijn christelijke boekhandel in Lutjebroek al een hele voorraad ingeslagen,” zei een boekhandelaar die liever anoniem wil blijven toen.

Christelijke cultuurpessimisten voorspellen dat er morgen weer ergens ophef over zal ontstaan, maar hun optimistische mede-gelovigen vinden dat idee absurd en te belachelijk voor woorden. Een aantal van hen is al begonnen om hierover een petitie op te stellen waarin woorden zoals ‘jemig’, ‘wat’, ‘een’ en ‘azijnpissers’ worden gebezigd.

6 gedachten over “Ophef onder christenen”

  1. Hier zou best wel enige ophef over mogen zijn: een kerk die 100.000 euro uitleent aan één van haar leden, die met dat geld privé gaat beleggen. Nota bene zonder het eisen van (vervangende) zekerheden.

    En dan ook nog eens doorprocederen tot en met de Hoge Raad (uitspraak 27 juni 2014) omdat je de helft van de rente als gift wil aftrekken.
    http://www.uitspraken.nl/uitspraak/gerechtshof-arnhem-leeuwarden/bestuursrecht/belastingrecht/hoger-beroep/ecli-nl-gharl-2013-8005

    Als de Tweede Kamer klaar is met de parlementaire enquete woningcorporaties kunnen ze meteen verder met een ANBI-enquete. 😉

  2. @Jaap: heb je gezien dat je gisteren nos.nl “hebt gehaald” met je blog?

  3. Ik zag het, ja. Ik zal het maar als compliment beschouwen als ze bij NOS en Nieuwsuur geïrriteerd zijn over m’n stukje. 😉

Reacties zijn gesloten.