Gij zult geen voetbal kijken

Hee, wat zegt de bijbel eigenlijk over het WK?

Volgens dominee Uitslag is het allemaal zo klip en klaar als een klontje: iedereen snapt, dat een béétje christen niet in de disco thuishoort. En dus snapt ook iedereen dat het niet betamelijk is voor een christen om – in je donderse juichpak en een krat bier binnen handbereik – voor de TV te hangen tijdens het WK voetbal. Allemaal logisch, want de hele wereld houdt van disco, bier en voetbal, en daarom hoort een christen er niet van te houden. Hoe eenvoudig kan het zijn.

Natuurlijk zegt Gods Woord het allemaal niet zo letterlijk. Paulus trapte wel eens ergens tegenaan, maar voetballen zoals wij dat kennen deden ze toen nog niet. Maar als er een WK voetbal was geweest, dan was Paulus er vast tégen. Eigenlijk is de bijbel er gewoon heel duidelijk over: ‘wordt deze wereld niet gelijkvormig’. En als er één ding is dat de wereld bezighoudt, is dat wel voetbal! Dús.

Helaas merkt ook dominee Uitslag dat juist Paulus wel wat wereldgelijkvormige trekjes vertoont. Ook zonder bier en juichpak verwijst hij graag naar de overwinningskrans, de lange afstandsrace en de zware training van een atleet. Maar – zo legt mijnheer Uitslag uit – Paulus was niet wereldgelijkvormig, maar hij stond er wel met twee benen in.

En dus mag Paulus best wat wereldse voorbeelden gebruiken.
Zolang hij ze maar voor zijn christelijke karretje spant.


Schaap bijt Wolf doet de tv – voor alle zekerheid – maar helemaal de deur uit en vraagt:

Hoe wereldongelijkvormig ben jij eigenlijk?

6 gedachten over “Gij zult geen voetbal kijken”

 1. wel netjes van de dominee om de sport voorbeelden om de bijbel aan te halen. Wel zo sportief om twee kanten te belichten van het verhaal. Maakt het allemaal wel iets minder tenenkrommend.

 2. Nog een mooie overdenking:

  De afgelopen weken ben ik geconfronteerd met een paar personen die beweren dat voetbal zondig is om naar te kijken. Want heel de wereld aanbid koning voetbal. Ik heb in deze kwestie een duidelijk statement willen maken, voetbal kijken is geen zonden. Het word pas een zonde in Gods ogen als we voetbal belangrijker gaan vinden dan Jezus. Eigenlijk is dit niet alleen bij het voetbal een valkuil waar vele mensen intrappen. Bij elke sport die we doen kunnen wij ons zelf afvragen tot hoe ver we willen gaan.

  Ik ben van mening dat sport en het leven naar Gods woord hand in hand kunnen gaan.

  Toch wil ik jullie adviseren om stil te staan bij de doden die zijn gevallen tijdens het bouwen van de stadions. De ellende die heerst in veel delen van Brazilië. Om stil te staan dat heel veel kinderen en jongeren deze wedstrijden van het WK niet eens kunnen zien omdat er kabel of antenne kan worden aangesloten (geen ontvangst)

  En tegelijk bedenk ik mij dat dit WK voor vele mensen nieuwe deuren geopend worden. Dat er vele verbeterpunten komen voor de leefbaarheid in Brazilië. Ik heb een vraag aan jullie, willen jullie een statement maken om tijden het volkslied van Nederland te bidden voor de situatie in Brazilië en voor de mensen daar. Morgen kijk ik met een groep jongelui uit kampen het Nederlands elftal en tijdens het zingen van de volksliederen zal ik bidden. Zo wil ik laten zien dat sport en geloven wel dergelijk samen kunnen gaan.

  http://young4jesus.nl/content/2014/06/Voetbal-en-Koning-Jezus

 3. Voetbal kijken is fout, maar Jezus heeft zelf toch echt wel gevoetbald, daar is geen twijfel over:

  Hätte Jesus Fussball gespielt?
  «Hätte»? Klar hat Jesus Fussball gespielt. Oder können Sie sich einen Jungen vorstellen, der nie in seinem Leben mit Kameraden einen Ball herumgekickt hat, irgendwo in einem Hinterhof? Jesus war ganz Mensch, ganz Mann und ergo auch mal ganz Bub. Später hatte er bekanntlich kaum mehr Zeit fürs Spielen.

 4. Volledig wereldgelijkvormig. Mag dat ook?

  “We zijn wel in deze wereld maar niet van deze wereld” zei mijn oma en later mijn moeder altijd. Ik had daarbij als kind altijd de associatie van een vliegende schotel die ons zou ophalen om kans te behoeden voor erger…

  Zit trouwens lekker voetbal te kijken 😎

 5. lol! Zoiets had ik ook. Maar dan als volwassene en zonder vliegende schotel, verder kwam het min of meer op hetzelfde neer. 🙂

  Nu ben ik vaste aardbewoner en eigenlijk bevalt die status me prima.

Reacties zijn gesloten.