Satirische denominaties eisen marktaandeel op

Sinds ‘Neerlands eerste en enige’ ermee is opgehouden, proberen verschillende gristenblogs, al dan niet in de vorm van een pimpactie of doorstart, een graantje in de satirische nichemarkt mee te pikken.

Ooit-duoblog StaatGeschreven haalde Alain Verheij in huis om de Vrijgemaakten op de hak te nemen, trok nog een blik nieuwe columnisten open, en laat de BibleBelt Bazen een soort reli Lucky TV maken. De Dwaze Schare heeft zich na de hemelvaart van Goedgelovig als redder van ‘het taboeloze geloofsgesprek’ opgeworpen en daar vormen 12 geestig vervulde apostelen een soort online bijbelgespreksgroepje waarbij zij reageren op hun eigen schrijfsels, al dan niet in tongentaal.

Eigenlijk zijn het twee denominaties – SG en DS – die in het post-GG tijdperk strijden om een primaat in de gristelijke blogosfeer. Beide zijn protestants, de een gereformeerd (‘het stáát geschreven!’) en de ander hervormd (samen-op-weg na een conciliair proces, en ‘we zien wel waar het schip strandt’). Er is ook nog een derde denominatie – Broodje Paap – die 100% katholiek is en de Dwaze Schare het liefst ziet terugkeren in de schoot van de Roomse moederkerk.

Gaan deze denominaties met elkaar op de vuist of komt er later dit jaar een soort Nationale Synode waarin de eenheid (uiteraard alleen ‘in de geest’) wordt geproclameerd?

28 gedachten over “Satirische denominaties eisen marktaandeel op”

 1. We moeten natuurljk zien hoe de here dat leidt.😇

  Opvallend is wel dat StaatGeschreven veel meer berichten publiceert dan in het verleden en wat mij betreft zitten daar ook prima stukken bij.
  Het aantal reacties op die berichten is wel beduidend kleiner dan op de berichten op deze site.

  In navolging op de initiatieven van Paus Franciscus om Peres en Abbas de ogen te laten sluiten en hun harten te verheffen is wellicht ook een taak weggelegd voor Jaap van Broodje Paap…?

  Vechten lijkt me uitgesloten.

  Shabba

 2. Misschien kunnen we een soort 7keer7 avonden houden in het land hoe we nu verder moeten gaan. En dan de vraag stellen op een bierviltje wat nemen we mee en wat laten we achter.

 3. We hebben al protestants en katholiek, nu nog de humor van de evangelische ….. (wie o wie) ?

 4. @afolus: Hoe bedoel je?

  Vechten lijkt me inderdaad uitgesloten 🙂 Wat Broodje Paap betreft: het allereerste artikel in augustus vorig jaar was satirisch van aard en sindsdien brengen we altijd een mix van humoristische en serieuze artikelen (of beiden gecombineerd in een artikel). Het vertrek van GG heeft hier eigenlijk niets aan veranderd. Dat andere christelijke websites ook satirische stukjes leveren, vind ik wel leuk. Het maakt het ook toegankelijker om over serieuze dingen te praten als de stemming er toch al in zit 😉

 5. @ruub
  Heb je de indruk dat er over en weer al Horeb- of Moriacontacten zijn begonnen?
  En wordt het dan “Stond Geschreven” of “Vrijzinnig Geschaard”…?

 6. @afolus
  🙂
  Ik vermoed zomaar dat er al wel eens vluchtig contact is geweest, maar niet veel meer dan dat.
  Maar ik zou Johan niet vertrouwen hoor. Het begint met een voorzichtige oproep tot ‘misschien een beetje samenwerking’, maar voor je het weet zijn dergelijke figuren weer een nieuwe Europese Unie, nieuwe FIFA of Wereldraad van Kerken aan het formeren. Een Paus/ Blatter in de dop, die Johan, wat ik je brom. Kan nooit veel goeds van komen.

 7. @bramvandijk: dat zeggen al die nette heren die dezer dagen voor de Parlementaire Enquetecommissie moeten verschijnen ook steeds. 🙂

  “in mijn beleving”
  “voor zover ik weet”
  “voor zover ik mij kan herinneren”
  “daar heb ik volgens mij geen weet van”

 8. @bramvandijk: 😉

  Vanmiddag is het meest gebruikte antwoord “dat vind ik een moeilijke vraag”.

 9. @maf
  Best gezellig ja, maar ik lees vooral dat er heel veel langs elkaar wordt heen gepraat in zulke situaties. Lijkt me frustrerend voor de gelovige die niemand overtuigd krijgt (deduceert er lekker op los vanuit zijn waarheidsopvatting met de bijbel in de hand), maar misschien voor de gemiddelde DS’er wel weer vermakelijk. Zo lang het niet haat en nijd vergrotend is, zie ik er ook wel het voordeel van in. Wellicht is het voor zoekers prettig om dergelijke groepen in conclaaf te zien 😉 of juist verwarrend 😕

 10. @Vivit: Evangelische humor… Herman Boon?

  @Ruub: LOL. Ik ben maar een oproepende in de woestijn. Die kun je gewoon negeren. 😉

  @Afolus: Een nieuwe naam natuurlijk, geen samenvoeging.

  @gansanders: Valt me ook op dat SG van die malle CIP-reageerders aantrekt. Maar zo’n antisemitisch stukje als van Alain Verheij, waar je op wijlen GG of CIP makkelijk een paar honderd redacties op zou krijgen, haalt dan maar 5 reacties. Triest.

  Maarre… ff serieus: een fusie gaat er nooit komen hoor. Alledrie de sites willen hun eigen dingetje blijven doen en gezellig naast mekaar in hetzelfde vijvertje blijven vissen. Zo gaat dat met denominaties. Alleen de buitenwereld ziet het verschil niet en denkt: ‘wanneer gaan die clubjes nou eens samenwerken?’

 11. 2 bewegingen:
  1. Neiging alles te fuseren, ook indien onmogelijk ‘samen sterk’.
  2. Door het het groter wordende geheel ruimte nodig voor eigen identiteit.

  Vandaar dat we net zo makkelijk bij de McDonalds eten (1) als dat we behoefte aan streekproducten hebben (2).

  Met kerken zal het ook wel zo werken.

 12. @aardbei: Scherp opgemerkt. Het zijn twee tegengestelde bewegingen.

  Ik ben zelf meer van de decentrale school: klein en eigenzinnig, maar wel divers en met oog voor het grotere geheel.

  Ik heb dit stukje niet geschreven om een fusie te promoten, meer als satirische observatie dat ieder z’n eigen dingetje wil blijven doen voor zijn eigen doelgroep. Daar is niets mis mee, als die doelgroepen echt onderscheidend zijn. Anders krijg je overkill, zoals met al die christelijke vrouwenbladen die elkaar nu beconcurreren in een markt die aantoonbaar te klein is.

  In de eerste jaren van GG was die site vrijwel de enige plek waar je een tegendraads geluid kon horen, waar relibobo’s op de korrel werden genomen en waar stevige gesprekken konden worden gevoerd. Je zou kunnen zeggen dat GG de ‘mold’ heeft gebroken op het web. Nu kan dat op meer plekken. De Nieuwe Koers maakte een draai (hoewel onder Kok het allemaal wel weer wat minder is), SG kwam, je kreeg de pop-up kerkjes, 7×7, etc.

  Maar bij met name SG en DS zie je wel dat er flinke overlap is in doelgroep. De vraag is dan of je niet beter je krachten kunt bundelen. De kans dat dat gebeurt acht ik niet groot. Je zult twee relatief kleine sites houden die met regelmaat hetzelfde roepen en dezelfde grappen uithalen. Op zich niets mis mee, maar sterk is het ook niet.

  Broodje Paap staat nog verder weg. Een katholieke site voor katholieken, net zoals er al tig katholieke sites voor katholieken zijn. Voor katholieken is de eigen identiteit nog belangrijker dan voor protestanten, maar het cirkeltje wordt steeds kleiner. De verzuiling is uiteindelijk niet vol te houden. Dan kun je beter vooruit zien en daar pro-actief op anticiperen.

  Dus ja, misschien pleit ik toch wel voor een samengaan. Maar niet omdat ik dat zelf wil, want ik voel me senang bij de Dwaze Schare, ik heb nog nooit op SG gereageerd. Meer vanuit een wat objectiever perspectief op het christelijke medialandschap.

 13. @maf: Dank.

  C-Vandaag bestaat al een tijdje. Het is mooi qua design, maar bevat meestal pr-berichten van organisaties en loopt qua nieuws altijd achter op CIP. Zo’n ‘stap terug in de tijd’ door 2x per week uit te komen staat lijnrecht tegenover het begrip ‘nieuws’ dat in deze tijden van twitter altijd real-time is. Voor achtergronden en opinie zou het misschien kunnen werken, maar bloggers zijn dan meestal sneller. Volgens mij heeft dat internetbureau weinig affiniteit met nieuwsmedia en is hun doel eigenlijk contentmarketing voor hun vacaturesite. En daar hoef je echt geen vier mensen voor vrij te maken.

 14. @Johan: ik kan je polemiek met @Broodjepaap herinneren. Ik had toen net (jaarlijks opspelend na Pinksteren) een zware discussie over Oecumene achter de rug. Het viel mij in die discussie op dat velen Oecumene verwarren met eenwording. Dat is natuurlijk niet zo. Samenwerking is juist mooi als je de wederzijdse overeenkomsten en verschillen duidelijk kunt benoemen zonder dat het afdoet aan de onderlinge relatie. Vermijden van de grote soep dus.

  Aangaande samenwerking DS / SG: ik zie de overlap niet zo – afgezien van het kernbegrip Satire dat bij beide voorkomt. De achtergrond is toch heel anders en ik denk dat er eerst een beter wederzijds begrip nodig is tussen de evangelische zuil en de gereformatorischte zuil.

  Ik stel voor dat de evangelischen een cursus tale kanaans volgen bij ds Moerkerken en dat de gereformatorischten een cursus worship volgen bij 1 of andere splintergroepering.

  Grootste synergie lijkt me op het vlak te liggen van de interessante artikelen op SG en de actieve achterban van DS. Ik proef op DS nu een beetje de afwezigheid van harde content.

 15. @ardbeg10y: als je mijn artikel van vandaag geen harde content vindt, dan weet ik het niet meer. 🙂

 16. @wilfred

  Ik realiseer me dat ik nog een bewijs moet geven met betrekking tot handelingen 1 aan jou. Zit er even niet in, weinig tijd. Heel flauw, maar goed.

  De harde content waar wat mij betreft de toegevoegde waarde inzit is het demasque van allerlei ‘senior pastors’ en predikheren. Het probleem van de kerk is voor mij vaak het geblaat (sorry dat ik dit woord gebruik, zou een positieve connotatie moeten hebben) van het podium / kansel af.

  De vrije wil discussie / godsbewijs discussie is voor mij geen issue. Ik heb geen pretenties meer.

  Heel subjectief dus …

 17. @ardbeg10y: Yep. Ik zou dat geen harde content noemen! 🙂

  Die andere discussie was ik al vergeten. Als je er nog een keer op terug wilt komen, zie ik het wel. Anders is het ook goed.

  En geblaat is in deze context altijd welkom! 😉

Reacties zijn gesloten.