Jezus op je pannenkoek

Op Hemelvaartsdag steeg Jezus op om ruimte te maken voor de komst van de Heilige Geest. Die zou zijn taak daar beneden wel even komen overnemen. En jawel hoor. Tijdens de eerstvolgende bidstond op de plaatselijke huiskring, werd – op een mooie Pinksterdag – de Heilige Geest over alle aanwezige goedgelovigen uitgestort.

Maar blijkbaar vertrouwt Jezus het toch niet helemaal. Of hij kan het allemaal nog niet zo goed loslaten. Hoe dan ook: hij komt zélf ook nog geregeld naar beneden zeilen. Gewoon, zo even tussendoor. En heel subtiel. Bijvoorbeeld in een klein vogelkwakje. Om de ware gelovigen een hart onder de riem te steken.

Zo kan ook Karen Hendrickson opgelucht ademhalen: het gaat he-le-maal goedkomen met haar Cowgirl Café. Nadat ze in haar nood de Heere had aangeroepen, verscheen Jezus de volgende dag. Zomaar, spontaan. Op haar pannenkoek. Compleet met baard en snor. En een flink teruglopende haarlijn.

Maar Jezus kan overal verschijnen. In een blauwe plek, een MRI-scan, een paasei, een sok, een opwekkingslied, een hondenpoeperd, op een kledingkast of IKEA-deurtje, op de wolken, als schimmel op een douchewand of als standbeeld in de Sint-Maternusbasiliek te Walcourt.

Of gewoon, tijdens de preek op zondag.


Ook Schaap bijt Wolf heeft nog wel eens wat bevestiging nodig en vraagt:

Wanneer kreeg jij een teken van Boven?

30 gedachten over “Jezus op je pannenkoek”

  1. @Bokkepoot
    Heb ik je in de afgelopen maand al eens gezegd dat ik de naam van je rubriek geweldig gevonden vind..?

    Toen ik klein was had ik vaak bevestiging nodig; nu ik volwassen geworden ben probeer ik het zoveel mogelijk te doen op eigen kompas. Als ik twijfel vraag ik het mijn vrouw, een vriend, mijn kinderen.

    Pannenkoeken daar zie ik helemaal niets in; ik lust ze niet.
    Wel zag ik deze week iets goddelijks in zuster Afolia. 😎

  2. Hé Bokkepoot, je speelt vals! Het was helemaal geen Jezus-verschijning tijdens die preek! 😉

  3. @afolus

    Wel zag ik deze week iets goddelijks in zuster Afolia. 😎

    😀

    Wat betreft de naam: die vind ik ook geweldig gevonden… door @Johan. 😉

  4. @maf

    Het was helemaal geen Jezus-verschijning tijdens die preek!

    Dat *kuch* bijkomstige detail had ik er aanvankelijk ook bij gezet, maar daar werd het een beetje een omslachtig verhaal van. 😉

  5. @Bokkepoot: valt wel mee, toch?

    Op een gegeven moment ging het in de preek over het ‘huisgezin van God’, een thema dat me erg raakte. Ik werd ontroerd toen de spreker sprak over het bij God de Vader aan tafel komen zitten.

    Plots werd ik me bewust van de aanwezigheid van God boven mijn hoofd. Ik zag niets, hoorde niets, voelde ook fysiek niets, maar toch was het een hele reële gewaarwording. Ik ervoer dat Hij boven mij hing en langzaam dichterbij kwam, als een grote, zware wolk. Aan de ene kant ervoer ik Zijn haast dreigende grootheid en heiligheid, aan de andere kant voelde het enorm vertrouwd aan, alsof je iemand die dichtbij je staat na jaren terugziet. Ik was er op dat moment voor 100% van overtuigd dat dit God was.
    ….
    Nadat dit gebeurde ben ik een tijd heel erg ‘vol van God’ geweest, om het zo uit te drukken. Ik weet nog dat ik toen dacht: ‘vanaf nu twijfel ik nóóit meer’.

    Het is in ieder geval een stuk geloofwaardiger dan het spotten van Lijkwade-van-Turijn-achtige schimmen in allerlei materialen.

  6. @maf

    valt wel mee, toch?

    Oh, nee ik bedoelde meer dat ik dit gegeven…

    Het was helemaal geen Jezus-verschijning tijdens die preek! 😉

    … in eerste instantie zelf ook al had verwerkt in m’n laatste alinea, maar dit later weer heb weggehaald omdat ik er niet zo de nadruk op wilde leggen.

    Het is in ieder geval een stuk geloofwaardiger dan het spotten van Lijkwade-van-Turijn-achtige schimmen in allerlei materialen.

    Dat geldt wat mij betreft zeker ook voor het verhaal van @Jaap. Vandaar dat ik beide verhalen er achteraan heb gegooid, om toch nog even een subtiele draai te kunnen geven aan alle onzin erboven. 😉

  7. Ik kreeg precies hetzelfde plaatje op m’n pannenkoek, maar ik dacht toch echt dat het Frank Zappa was die een boodschap speciaal vanuit het hiernamaals voor mij had.
    Zappa die wat tegen mij wil zeggen is nog een soort eer. Jezus moet uit m’n pannenkoek blijven. Aan Jezus heb ik geen boodschap.

  8. En wie heeft de tekening van Schaap bijt wolf bedacht? Ook briljant! 🙂

  9. @maf
    Deze is ook leuk, er is toch xenoglossolalia mogelijk!
    http://wikiislam.net/wiki/Shariff_Idd_-_5-Year-Old_Hafiz

    En wat ik aan dit soort dingen bijzonder vind: http://articles.chicagotribune.com/1993-02-02/features/9303174714_1_reincarnation-boy-buddhist

    is dat reïncarnaties van lama’s blijkbaar amper voorkomen in de USA. In Nederland inderdaad ook nog nooit van gehoord. Zou het universum dan een ingebouwde voorkeur hebben om reïncarnaties van dat soort types alleen in Azië te laten voorkomt? Soort van: uit praktisch oogpunt reïncarneren wij in principe alleen dicht bij huis?

  10. @Shin: duh – ik hoorde afgelopen zondag nog in de preek dat er begin 20e eeuw vanuit Asuza Street honderden zendelingen naar o.a. India zijn uitgezonden en daar probleemloos de lokale talen spraken.

    (En ik maar denken dat er alleen maar vooral voorbeelden zijn gedocumenteerd van Asuzagangers die zonder noemenswaardige voorbereiding “overseas” trokken en er vervolgens achter kwamen dat xenoglossolalia toch niet zo gemakkelijk was. Zal dan wel religieuze anti-pinksterpropaganda geweest zijn.)

    De spreker had zelf ook dergelijke dingen meegemaakt. Een keertje sprak hij bijvoorbeeld Fins. Kijk, dáár kun je mee thuis komen.

  11. @maf
    Ik word trouwens toch een beetje chagrijnig van die mensen die dat soort anekdotes doorvertellen… is er dan niemand die eens denkt: och, beetje factchecking kan misschien geen kwaad? 😦

  12. @Shin: de mooiste uitspraak in die preek vond ik nog dat meer dan 80% van alle wetenschappers Joods zijn. En datzelfde geldt voor kunstenaars.

    Dit in de context van het benadrukken dat Israël het Volk van God is.

    Waarbij ik moet bekennen dat ik op dit punt (evenmin?) aan factchecking heb gedaan. Maar ik was inmiddels al een beetje chagrijnig geraakt vanwege de gezellige opmerkingen over “hen die zich Palestijnen noemen”. 😉

  13. @maf
    Wat DOE jij in vredesnaam in dat soort diensten?!

    80%…. het lijkt mij een beeeeeetje overdreven 😛

  14. @Shin: masochisme.

    Toch knaagt het een beetje. Wat is het percentage dán?

  15. @maf
    http://en.wikipedia.org/wiki/American_Jews#Socioeconomics

    Maar een aantal van die cijfers zijn aangeleverd door Hillel, dus het is de vraag of het echt zo hoog ligt, in de USA maar zeker wereldwijd. Aangezien slechts 0,2% van de wereldbevolking Joods, kan ik me een percentage van 80% toch echt niet voorstellen.
    Daar krijg je van de hardnekkige verhalen van over wereldheerschappij en de nieuwe wereldorde enzo. Blegh.

  16. Gevonden!
    http://www.jewishachievement.com/about/about.html

    In the sciences, Jews have won 22 percent of all the Nobel Prizes ever awarded – 29 percent of the prizes since 1950, after the Holocaust destroyed a third of their numbers. Given their small population, Jews should have earned only one of the 502 Nobels awarded for physics, chemistry, medicine and physiology. They have won 123.

    Dus 29% van de Nobelprijzen sinds 1950. Gecorrigeerd voor de holocaust (een derde vermoord) zou dat uitkomen op 29 x 3/2 = 43,5%.

    Vervolgens nog een correctiefactor van 2 vanwege de veronderstelling dat ongeveer de helft van de Joodse wetenschappers die een Nobelprijs verdient deze niet krijgt vanwege het sluimerende anti-semitisme. Kijk maar naar “onze” Harry Mulisch die er ook elke keer volstrekt onverdiend naast greep.

    Dan kom je uit op 43,5% x 2 = 87%. Schappelijk naar beneden afgerond (je wilt tenslotte niet overdrijven) kom je dan op 80%.

    Tsja, ik snap ook wel dat je dat niet allemaal gaat zitten uitleggen in je preek.

Reacties zijn gesloten.