12 gedachten over “Porn-again Christians”

 1. “People who have faith often use it as an outlet for forgiveness” said Dr. Eric Anderson, a sociologist at the University of Winchester in England, “so they’re more likely to cheat and less likely to feel guilty.”

  Dit lijkt me onzin. Christenen voelen zich over het algemeen juist meer schuldig, niet minder. Ze zitten vaker dan niet-christenen gevangen in een leefsysteem dat niet bij ze past. Ik denk dat het enige aspect wat dit ‘makkelijker’ maakt is dat christenen vaker gewend zijn om dubbelrollen te spelen.

 2. Ik blijf het een nare kant van kerken vinden dat als je er een andere levensvisie op nahoud, je voor je gevoel je leven buiten de kerk als dubbelrol gaat zien, wordt gezien.

 3. @Derk

  Die kerken leggen die dubbelrol niet bewust op, die zeggen alleen hoe ze denken dat je moet leven.

  Ik dacht in dit verband ook meer aan onbewuste dubbelrollen, als je zelf niet eerlijk kan zijn over hoe je de wereld zelf beleefd. Je denkt en zegt dan dingen die in wezen niet matchen met wie je werkelijk bent. Als je gewend bent aan zulke discrepanties is het misschien ook makkelijker om een ‘echte’ dubbelrol vol te houden.

 4. @Bokkepoot

  Dat het onbewust is, weet ik wel. Maar mijn hoop gaat er naar uit dat er een soort verlichting door de kerk gaat. Veel kerken zitten vuistdiep in het gezinsleven. Niet helemaal verkeerd natuurlijk. Alleen ik denk dat als bijvoorbeeld een kerklid vreemd gaat of weet ik veel wat voor affaire, dat dat dan bij het gezin of stel blijft. De kerk hoeft totaal niet in te grijpen, want het is haar zaak niet. Ook tuchtiging mag wat mij betreft weg worden gedaan en worden gezien als iets middeleeuws.

 5. “Kerken zitten vuistdiep in het gezinsleven”

  Fistfucking?

 6. @Derk

  De kerk hoeft totaal niet in te grijpen, want het is haar zaak niet.

  Interessante gedachte. Waar begint (en vooral: eindigt) de verantwoordelijkheid van de kerk? Mag de kerk zich ‘vuistdiep’ met mijn leven en levensstijl bemoeien? En mag ze anders nog wel haar eigen grenzen stellen, bijvoorbeeld door me in alle liefde naar het gat van de deur te verwijzen?

  Ben ook wel benieuwd hoe anderen hier over denken.

 7. @Bokkepoot: Maak daar maar ff een schaap-bijt-wolf item van.

 8. @Bokkepoot

  Ik ook. Helaas zijn er hier voornamelijk randkerkelijke, waarvan ik denk dat daarvan veel ook weg zijn juist omdat ze vrijheid willen. Ik vermoed dat er te weinig tegengas is. Maar zeker wel een goed onderwerp.

  Als ze in de kerk nu eerst beginnen te leren dat als iemand achteraf een ‘dubbelrol’ heeft gespeeld dit niets te maken heeft met de liefde voor God. Nog sterker het niet hypocriet hoeft te zijn. Maar daar wordt de bijbel nooit op nageslagen, terwijl er zat voorbeelden zijn.

 9. @Grobboo

  Ik voorspel een nieuwe manifestatie in de geest wat voornamelijk tot uiting komt bij familiesessies.

 10. @Wilfred

  Daar had ik zelf ook al aan gedacht. Maar ik denk dat deze vraag te veelomvattend is om in het schaap-bijt-wolf format te verwerken.

  Ik zal eens proberen het verder uit te diepen tot een serieuzer artikel. Vind het namelijk zeker een interessante vraag waar ik zelf geen eensluidend antwoord op heb en waarbij ik dus ook een zeker spanningsveld ervaar.

Reacties zijn gesloten.