7keer7 Haarlem: première van een proefballon

De kop is er af. Gisteravond startte in Haarlem het project ‘7keer7’, bedoeld als “publieke brainstorm over de toekomst van het christendom in Nederland”. Met klinkende namen als Jean-Jacques Suurmond, Sahand Sahebdivani, Rosanne Hertzberger, Stevo Akkerman, Ingemar Francisca, Jim Schilder en de groep Mensenkinderen.

Voor zowel het Twitterschaap als ondergetekende aanleiding om te gaan. Locatie: Café Studio, pal naast de Grote Kerk. Bij binnenkomst krijgen we ieder een 7keer7-bierviltje en worden we naar de bovenzaal gestuurd. Een knus zaaltje met bar en een klein podium. Al gezellig druk, deels met organisatoren en sprekers die druk doende zijn hun gele polsbandjes om te doen. Dat maakt het eenvoudiger voor de barman.

Knuppels in het hoenderhok

De organisatie heet iedereen persoonlijk welkom en maakt een praatje. Herman Wegter: “ja, voor ons is het erg spannend”. Bijna acht uur. De barman raakt ontregeld door de hardnekkige bestellingen van koffie en thee – waarvoor hij het smalle trapje naar beneden moet om terug te komen met een blad met kopjes. Veel aanwezigen snappen de hint en gaan over op bier.

Kwart over acht – opening door theoloog Reinier Sonneveld. Het kwartiertje extra wordt ingelopen door het achterwege laten van gebed en lied en in een rap tempo volgen de 6 sprekers en het optreden van Mensenkinderen. De één theatraal, de ander ingetogen. Persoonlijke verhalen, knuppels voor in het hoenderhok, een Zen verhaal uit Japan, vrolijke Joodse kritiek, citaten uit een boek, liedjes over de Bijbel. Drie kwartier en het blijft -op de liedjes na- boeien.

Hutje op de hei

Vervolgens een half uur in groepjes discussiëren over door bezoekers zelf aan te dragen stellingen of vragen. Statafels, bier en veel gesprekken. Daarna centrale feedback op het podium. Eigenlijk gewoon een brainstormsessie zoals dagelijks in hutjes op de hei mee te maken. Maar dan niet met collega’s of mede kerkgangers maar met een gevarieerde groep geïnteresseerden. Hoewel – gevarieerd? Er waren ongeveer 60 mensen, inclusief sprekers, organisatoren en camerateam. Dus zo’n 45 bezoekers. Vooral tussen 25 en 45, maar ook ouder.

Zijn er conclusies? Nee, maar dat is ook niet de bedoeling. Het gaat om het opdoen van inspiratie. Wat moet christenen achterlaten en wat moeten ze meenemen – naar een Nieuw Christendom? Alle gedachten en ideeën worden verzameld en daaruit worden op de laatste avond conclusies gepresenteerd. Of zoiets.

Dwaze Schare

Stipt om tien uur rondt Sonneveld af – de bedoeling is om bierviltjes in te leveren met op de achterkant ingevuld wat je van het Oude Christendom wilt achterlaten en wat je naar het Nieuwe Christendom wilt meenemen. De bar is nog open tot minimaal elf uur. De barman is opgelucht. Niemand heeft nog trek in koffie. Wel in bier. En in taboeloze geloofsgesprekken.

Zoals wij tegen elkaar zeiden bij vertrek: het is eigenlijk gewoon een bijeenkomst van de Dwaze Schare. Maar dan ’s avonds.

 

21 gedachten over “7keer7 Haarlem: première van een proefballon”

 1. @mafchauffeur
  Volgens mij is het toch de moeite waard voor één van de volgende 7×7 bijeenkomsten de (stoute) schoenen aan te trekken en het met eigen ogen te zien.
  Ik beluister respect in je verslag.

 2. Klinkt eigenlijk best gezellig. Welke inspirerende ideeën heb je gehoord (behalve DS-meetings ’s avonds organiseren ipv overdag)? En wat deed die cameraploeg er eigenlijk?

 3. Leuk zo’n live verslag. Creatieve kop ook. 🙂

  Hoe was het met het Twitterschaap op pad te zijn? Heeft hij/zij nog wat bijdragen?

 4. @ruub
  Met zo’n cameraploeg in huis blijf je als reageerder die anoniem wil blijven natuurlijk uit de buurt…..
  Het Twitterschaap zelf zie ik trouwens niet op de foto.😄

 5. @Johan: het twitterschaap heeft wel wat online zitten blaten gisteravond. Zie timeline, zou ik zeggen. Verder was het leuk om weer eens bij te praten, we hadden elkaar sinds 23 maart niet meer IRL gezien.

  @Ruub: die cameraploeg was er om de 7 bijdragen op te nemen. Er werd gezegd dat deze op 7keer7.nl komen te staan, wellicht vandaag al. Meest inspirerende idee: het afschaffen van de zin “ik zal voor je bidden”. 🙂

 6. @maf
  Zou dit inderdaad een thema zijn dat vooral bij 25-45jarigen speelt? Hoe schat jij dit in?

 7. @Maf
  Het afschaffen van die zin zou al een enorme winst zijn van het 7keer7-project/ roadtrip/ kroegentocht/ brainstorm/ whatever 🙂

  @Shin
  Bezoekers lijken wel wat jong inderdaad. Generatie Ettje heeft dit natuurlijk allemaal al eens eerder meegemaakt.

 8. @Shin: ik denk het niet. Op het EO symposium “Kerk in verval….of in verandering?” van 13 mei waren volgens een aanwezige vooral veel 60 plussers.

  De gemiddelde leeftijd van gisteren had, vermoed ik, meer te maken met de leeftijd van de organisatoren en de sprekers – en daarmee de gemiddelde leeftijd van hun online & IRL netwerk.

  En inderdaad, een paar ouderen. Maar tenminste één ervan was gekomen voor Jim Schilder. 🙂

 9. Het eerste artikel was zeer uitvoerig en nu al een mooi verslag. Als Oud-Katholiek wist ik niets van dit initiatief af, alleen door deze site. Da’s wel jammer want de parochies in Utrecht, Hilversum en Amersfoort groeien. Maar misschien past dit niet in de doelstelling van 7×7. De OKK is nogal traditioneel in de viering en daar past het etiket Nieuw-Christendom niet op. Wellicht dat ik nog een bijeenkomst ga bezoeken, want het idee spreekt me wel aan, zoeken naar een andere manier om mensen met christelijke spiritualiteit te bereiken.

 10. @maf

  Als je nu zo’n avond hebt meegemaakt, en je proeft hoe e.e.a in elkaar steekt / gepresenteerd wordt, heb je dan voor jezelf het idee dat dit ook in breder verband (dus verder kijkend dan deze avonden zelf) iets op zou kunnen leveren?

 11. @ruub
  Ik weet er nog wel een paar 😉

  – het heeft zo moeten zijn
  – iets met de achterkant van een borduurwerk
  – het was… leiding!
  – het was… de boze!
  – etc….. 😉

 12. Multi-inzetbaar. 🙂

  Tijdens het babbeltje over koetjes en kalfjes…
  “Hoe is je relatie met God op dit moment?”
  [Waar doe jij je boodschappen tegenwoordig?]

  Voor wanneer het gesprek stil valt…
  “Hoe is je relatie met God op dit moment?”
  [Ga je nog wat doen van het weekend?]

  Tijdens dat gesprek bij de open haard rond middernacht…
  “Hoe is je relatie met God op dit moment?”
  [Maar hoe gaat het nou écht met je?”]

  Als je wat verder wil doorgraven…
  “Hoe is je relatie met God op dit moment?”
  [Ik heb het idee dat je me iets moet vertellen…]

  Als je éven wilt checken…
  “Hoe is je relatie met God op dit moment?”
  [Ik heb je al een tijd niet meer in de kerk gezien…]

  Als alle andere middelen falen…
  “Hoe is je relatie met God op dit moment?”
  [Je bent volkomen van God los! Komt tot inkeer!]

 13. @Ruub; Inderdaad heel vermakelijk om te zien hoe steeds weer nieuwe generaties proberen het wiel uit te vinden! Denk niet dat het afschaffen van het gebedje echt nieuw is! Ik zal voor jullie bidden!

 14. @gansanders: ik denk dat ze er juist heel goed bij zou passen. Maar wellicht zijn de onderhandelingen afgeketst op de reiskostenvergoeding. 🙂

 15. Vanavond in Ede de tweede avond. De Dwaze Schare is er weer bij om bierviltjes in te vullen. 🙂

Reacties zijn gesloten.