Gereformeerde vrouwen maken zich vrij

Ede – Een groep van 69 vrouwen uit de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt gaat buiten het kerkverband verder. Dit hebben zij besloten nu de Generale Synode (GS) een standpunt over de vrouw in het ambt voor zich uitschuift: afgelopen dinsdag was nog weinig zichtbaar van een “oplossingsrichting” en daarom is een extra zitting ingelast op donderdag 5 juni. Woordvoerster Mara Takens: “Wij vinden het onvoorstelbaar dat de GS zonder schaamrood op de kaken in sneltempo een nieuwe kerkorde invoert, terwijl wij als vrouwen voor de zoveelste keer op rij in de wachtkamer worden gezet. Het is genoeg geweest.”

De vrouwen beraden zich nog op een naam, maar er is al wel een opvatting over de ambten: “Zolang de GKv de vrouw niet toelaat tot de ambten, zullen wij alleen mensen welkom heten die binnen kerkelijk Nederland op de tweede rang staan,” zegt Takens. “We zullen een kerk zijn die homopredikanten, samenwonende ouderlingen en transseksuele diakenen accepteert. Wij gaan niet zitten wachten op de jongste dag om de laatsten een keer in de gelegenheid te stellen de eersten te zijn. En ja, dat mogen de gevestigde kerken zich aantrekken als kritiek.”

Het is uiteraard de vraag wat de vrouwenzaak ermee zal opschieten, wanneer de nieuwe kerk zodanig buiten de lijntjes gaat schilderen dat de vrijgemaakten haar zullen bestempelen als vrijzinnig. Takens: “Eigenlijk ben ik dat stadium al lang en breed gepasseerd. Ik ben niet hoopvol over wat 5 juni zal opleveren, en de woorden ‘stil maar, wacht maar’ kan ik niet meer horen. ”

De ambtelijk secretaris van de generale synode, mevrouw Postma-Douma, laat weten dat de oproep van de vrijgemaakte vrijgemaakte vrouwen haar ter ore is gekomen, maar weigert inhoudelijk commentaar te geven op de kwestie. De voorzitter van de synode, dr. Paul Voorberg, geeft aan nog enkele weken nodig hebben om een reactie te formuleren en vraagt de vrouwen om geduld.

Voor Mara Takens is die oproep een schop tegen het zere been: “Ik heb de afgelopen dagen veel nagedacht over Jezus die kort voor Pesach de tempel leeg veegt. Van woede. Ik ben uiteraard niet bij machte om dat te doen in Ede, maar er is niemand die mij kan beletten tot het overgaan op actie. Daarom: ‘Vrijgemaakte vrouwen, maakt u vrij!'”

20 gedachten over “Gereformeerde vrouwen maken zich vrij”

 1. Geweldige tekst.
  En niet alleen omdat deze op zondag wordt geplaatst.
  Jammer van die pornografische foto….😇

 2. @afolus
  We hebben hier op de DS moderatie-afdeling wel even getwijfeld en diepgaand overleg gevoerd over de meegeplaatste afbeelding.
  Gelukkig stelden we vast dat de meest expliciete plaatjes achter het tekstblokje schuilgaan.

 3. @Henk
  Het is satire. Satire is er niet om grappig te zijn, maar om mensen aan het denken te zetten door een punt enigszins verdekt in een grap op te stellen. In dit stuk staat het er nog tamelijk expliciet: De GKv zijn rond het vrouwenstandpunt steeds bezig met pappen en nathouden en maken geen keuze. Ze willen, zo lijkt het, niemand tegen de haren instrijken. Maar zolang er geen keuze gemaakt wordt, winnen de conservatieven. Uiteindelijk zal een groep die niet langer wachten wil vertrekken. En dáár is zeker niets grappigs aan!

 4. @DS: op een telefoon staat het tekstblokje er helaas ónder en is de gedachte aan Sharon Stone haast onontkoombaar. 😉

 5. Tonus? Bah, vervelende telefoon met spellingcorrectie (hoe die dan aan Tonus komt, is me een raadsel)! Moet natuurlijk @Thobias zijn.

 6. @Wilbert

  @DH: Leuk stukje! (…) Ik bedoel natuurlijk met dat laatste @Jaap. Sorry Jaap. 😦 (…) Tonus? Bah, vervelende telefoon met spellingcorrectie

  Geeft niet hoor, ik heb ook altijd moeite met het koppelen van namen aan de juiste eigenaar. 🙂

 7. @DS

  We hebben hier op de DS moderatie-afdeling wel even getwijfeld en diepgaand overleg gevoerd over de meegeplaatste afbeelding.

  De moderatie-afdeling is blijkbaar strenger in de leer dan de eindredactie 😀

 8. @wilfred
  De vrijmaking is van 11 augustus ’44, dus is nu nog 69, maar viert deze zomer de 70e verjaardag
  Alle andere associaties met 69 zijn je eigen schuld 😉

 9. @afolus

  En niet alleen omdat deze op zondag wordt geplaatst.

  De dames zijn volledig de weg kwijt, wou je zeggen? 😉

 10. Het blijkt dat Jezus vooral gekomen is om vrouwen te bevrijden van de onderdrukking door mannen en hun zelfbedachte religieuze regeltjes.

  Het is maar 3 minuten, maar nadat deze gezalfde spreker heeft uitgelegd dat het Judaisme niet de wil van God was komt hij vanaf 2:12 binnen een minuutje tot deze hoopvolle conclusie.

 11. Mooie satire met een kern van waarheid, zowel voor vrijgemaakten als voor protestanten in het algemeen.

Reacties zijn gesloten.