Goedgelovig 2.0

Potverdriedubbeltjes. Zit je net gezellig met wat andere randkerkelijken een beetje te keuvelen over beenverlengingen, dodenopwekkingen, gouden bikini’s en evangelische speeltjes… houdt je favoriete webstek er na zeven jaar plots mee op. Missie volbracht. Toedeledokie, tabee en de goedgelovige groeten. Dáhaag.

Ach en wee. Maar de Dwaze Schare, de zichzelf tot internetkerk verheven kudde van goedgelovige GG-reageerders, dook onder, worstelde en kwam – 50 dagen na het heengaan van Goedgelovig.nl – weer boven. Met een nieuwe site, een nieuwe look… en verder vooral veel van hetzelfde. Maar dan anders.

De twitterkoe werd een twitterschaap, ‘gristelijk-satirisch weblog’ (met ruimte voor taboeloze geloofsgesprekken) werd ‘vrijplaats voor het taboeloze geloofsgesprek’ (met ruimte voor gristelijk-satirisch webloggen), en ook de wat-doen-we-hier-eigenlijk-pagina’s werden in een nieuw jasje gestoken.

En jáwel – tromgeroffel – na 50 dagen ondergronds schaduwbloggen, het 60 keer herstylen van het design en het 70 maal herschrijven van de nieuwe missie, is het dan eindelijk zover: de Dwaze Schare heeft een eigen webstek. Driewerf hoera, halleluja en hoezee!

Goed. Nu alleen nog zien of het allemaal een beetje wil aanslaan.


Schaap bijt Wolf kan het profetisch inzicht nog wel wat bijspijkeren en vraagt:

Welke gedachten koester jij over DwazeSchare.nl?

93 gedachten over “Goedgelovig 2.0”

 1. Toen ik de mail kreef dat er een opvolger voor goedgelovig kwam vond ik dat een mooi bericht, denk dat jullie zeker nodig zijn in de christelijke wereld. Een site waar naast positieve/mooie berichten er ook kritiek mag zijn. Dit is ook zeker nodig heb ik wel gezien op goedgelovig. Niet alles met de mantel der liefde bedekken omdat het christelijk lijkt te zijn.

  Ben wel benieuwd wat voor verrassend nieuws jullie gaan brengen, heb de afgelopen week de berichten gelezen, word veel opgereageerd.
  Heb alleen wel het gevoel ( maar wat is een week nou ) dat ze bij goedgelovig dichter bij het nieuws zaten. Dat ze daar meer wisten wat er zich in die christelijke wereld afspeelt. Vind de vormgeving van de site duidelijk en overzichtelijk en geweldig hoe jullie dit opgezet hebben.

  Ga jullie in ieder geval zeker volgen!

 2. Profetisch gezien volgen er na 7 vette jaren 7 magere jaren 😦 Maar negatieve profetie is ouderwets en erg oudtestamentisch dus……

 3. @Vivit

  Ik heb bij die rakkers van goedgelovig altijd het idee gehad dat ze zelf tot de harde kern van Trin behoorden en daarom precies wisten wat er met de boekhouding van Metjoe gebeurde 🙂

 4. @rob: het is omgekeerd: na 7 magere jaren volgen 7 vette.

  Duidelijk niet naar “Sons of God” geweest. 😉
  Geen nood, vanaf morgen zou de DVD te bestellen zijn.

 5. @Vivit

  Heb alleen wel het gevoel ( maar wat is een week nou ) dat ze bij goedgelovig dichter bij het nieuws zaten.

  Dat klopt. De dwaze schare zal zich (relatief) minder richten op het aankaarten van misstanden en (relatief) meer op het onderlinge gesprek.

 6. @rob

  Zal ik dan maar gaan infilteren bij Trin. (woon er niet ver vandaan).
  Leuke opmerking trouwens van je.

 7. @ Dwaze schare,

  Gaan jullie trouwens ook nog facebook op, mocht ik eens een berichtje willen delen.

 8. @Vivit: het kost nét wat meer handelingen, maar delen kan hier prima.

  Als het maar wel overwegend positief nieuws is en niet van die belachelijke berichten zoals bijvoorbeeld die hoax van vandaag. 😉

  De goden vrezen hun onsterfelijkheid te verliezen, nu de Boom des Levens ten onder is gegaan. Daarom geven ze iemand uit hun midden, Adam, de macht over de hele aarde, met de bedoeling om Horon uit te schakelen. Helaas faalt Adam jammerlijk, omdat de slang zijn giftanden in zijn vlees zet. Zo wordt Adam een sterfelijk wezen. Gelukkig biedt de zonnegodin de mensheid een troostprijs aan: via de voortplanting (procreatie) zullen ze als soort toch eeuwig voortleven.
  Om dit te bereiken geeft de zonnegodin aan Adam een “goedaardige vrouw”. Bovendien roept ze alle goden op om Horon ertoe te dwingen de Boom des Doods uit te rukken. Zo gaat de onsterfelijkheid weliswaar verloren, maar het leven op aarde kan gelukkig toch doorgaan. De auteurs menen ook de oudste plaatjes van Adam en Eva te hebben gevonden die deze gebeurtenissen uitbeelden.

  http://www.pthu.nl/actueel/nieuws/n-6094/oudste-verhaal-over-adam-en-eva-ontdekt

 9. Een goed concept om te delen met onze Proestantse en Rooms Katholieke broeders en zusters onder het motto: Als zij het kunnen, kunnen wij het ook! We zullen doorgaan!

 10. Nou, vooruit. Daar ben ik weer. Tot nu toe vind ik het nog niet heel erg boeiend, maar ik begon ook pas later met goedgelovig. Ik hou de zaak in de gaten 😉

 11. @Bokkepoot

  Ik was ook blij met het nieuws van de uitstorting van de goedgelovige geest.

  Merkte dat ik gelijk getriggerd werd om weer eens na te denken over mijn huidige staat van goedgelovigheid en vooral wat daarin al dan niet veranderd is sinds het heengaan van GG.

  Wat het contact met gelijkgestemde mensen EN openheid naar andersdenkenden al teweeg kan brengen. Heel bijzonder.

  Vivit
  16 MEI 2014 OM 09:37
  @rob

  Zal ik dan maar gaan infilteren bij Trin. (woon er niet ver vandaan).

  Done that. Don’t torture yourself!

  Als je nog iets van hun wil lezen waarover op GG en DS nog niet gerapporteerd is maar waar wel altijd veel belangstelling voor was:

  http://trin.nl/jaarverslagen

  Jawel, 2011 staat er bij.

 12. @Boktor,

  Ik hoop niet dat de financiele experts van wijlen Goedgelovig meelezen. Dan krijg je hier ook al die Trin-onzin op de site. Je moet eigenlijk geen slapende honden (schapen, koeien, ezels, kevers) wakker maken.

 13. @engel

  Hier op de site komen (zo heb ik de indruk) enkel de dingen die mensen willen delen, mits de eindredactie dit passend vindt.

  Mij lijkt het enkel zinvol om berichtgeving te plaatsen als dit past in het kader van het geloofsgesprek. Inhoudelijke zaken dus, en niet domweg een groep voortdurend aanvallen omdat dit een soort van traditie geworden is.

  Als er GerGem, JezusLeeft en andere onzin op de site kan, dan houd ik me ook aanbevolen voor onzin uit andere groepen. En als het om de meer gloriehalleluja gerichte groepen gaat dan is er veel meer smaak dan alleen Trin die met onzin komen.

  Gezien mijn persoonlijke lange charismatische indoctrinatie is input specifiek nuttig voor het vrijkomen uit die manipulatieve sfeer zeer welkom – vooral ook omdat ik zelf niet altijd even scherp ben in het opmerken van de knelpunten in gemaakte redenaties.

  Met mijn Trin tijd ben ik wel klaar. Maar als er inhoudelijk nieuws is dan blijf ik vooralsnog wel nieuwsgierig.

 14. @engel: is dat een inhoudelijke reactie op het nieuws van @boktor???

 15. Krijgen we hier ook een gouden bikini of iets dergelijks? Dat zal wel leuk zijn.

 16. @HGK
  De Gouden Bikini komt in ieder geval niet terug. Dat hoorde echt bij Goedgelovig en Goedgelovig bestaat niet meer. We zijn wel van plan om met nieuwe satirische prijzen te komen, maar ideeën daarvoor zijn zeer welkom.

 17. @TommyLee,

  Het was inderdaad geen inhoudelijk reactie. Wel eens van sarcasme gehoord?

 18. @Boktor,

  Een financieel jaarverslag zoals door Trin gemaakt is geen onzin, maar een harde eis om de wankele ANBI status te behouden. Of er genoeg interessante informatie instaat om een artikel van te maken, weet ik niet. Ik ga het niet doen. Ik heb andere hobbies.

 19. @Engel
  Je geliefde trinners zullen wel teleurgesteld zijn: doen ze zo hun best om een jaarverslag te maken, wil niemand hen een compliment geven voor dit goede werk…

 20. @engel

  Even voor de duidelijkheid: een jaarverslag is zeker geen onzin, en dat was ook niet mijn intentie om te zeggen. Met onzin zoals ik het bedoelde denk ik aan goedgelovige kolder met je welvaart tot aanschijn roepen, genezing proclameren, en andere toverdokterij die ze daar zo geweldig vinden. En als er onzin te melden is ben ik nieuwsgierig. En laat duidelijk zijn: die onzin komt bij veel meer toko’s vandaan, dus boeit het me feitelijk niet bij welke club het vandaan komt.

  Die harde eis is dat 2012 begin dit jaar al online had moeten zijn. Maar hun plan (insider info) is om 2012 en 2013 samen te voegen. Gezien de verwerkingstijd van het 2011 verslag (3 jaar na dato) zal dit 2012/13 verslag wel ergens in 2016 komen. Voldoende grond om die wankele ANBI status (die ze mijns inziens überhaupt niet verdienen) hard om te laten donderen.

  Verder zou ik zeggen dat het jaarverslag er netjes uitziet qua uitstraling, hoewel het voor 50% een promotieflyer met opmaakfouten is, maar goed, een grondig doorgelezen stuk van hoge kwaliteit is wel veel gevraagd voor een rapport dat nog maar 3 jaar in de maak is geweest.

  Ik vind het in ieder geval geen compliment waard en sluit me aan bij Mafchauffeur: “too little too late”.

 21. Opmerkelijk van het op de TRIN website geplaatste jaarverslag 2011 is dat het een concept lijkt te zijn. De goedkeurende verklaring van de accountant ontbreekt. Er staan verschillende foutjes in en… van het verslag is geen PDF te downloaden.

  De primaire indrukken die ik van het TRIN jaar 2011 heb zijn:

  Dat het aantal TRIN partners tamelijk dramatisch (-/-15%) verder is gedaald.
  Dat de inkomsten zijn gestegen maar de kosten veel sterker…
  Dat daardoor onder aan de streep verlies is gemaakt.
  Dat de Algemene Reserve van TRIN daardoor met ruim 65% is gedaald tot slechts € 11.788; dat eigen vermogen was al klein, maar nu hoeft er maar iets te gebeuren of het gaat mis
  Dat reserveringen voor projecten in het jaarverslag worden gerekend tot het Stichtingsvermogen en niet als verplichtingen.
  Dat in het jaarverslag wordt gesproken over aankoop van een gebouw maar dat dit gebouw niet in de financiële verslaglegging is terug te vinden.

  Een meer diepgaande analyse zal ik graag opstellen nadat de accountant van TRIN het jaarverslag heeft voorzien van een goedkeurende verklaring.

 22. @Afolus

  Mijn veronderstelling was dat de accountant hun verklaring niet gepubliceerd wilde hebben en dat die pagina’s daarom blanco zijn gelaten. Maar als het inderdaad een concept versie is dan is het helemaal bizar hoe lang het allemaal moet duren.

  Dat het niet te downloaden is vond ik ook al vervelend.

  Dat pand zit neem ik aan in een beheerstichting van de kerk van TRIN. Maar dat mogen ze dan wel ergens duidelijk maken.

  @Bokkepoot

  Sorry, je draadje wordt nu langzaam gekaapt door een totaal ander onderwerp. 🙂

 23. @Afolus,

  Voor dit kerkgebouw zijn 2 nieuwe stichtingen opgericht. Dit om de geldstromen wat transparanter (?) te maken. Feitelijk hadden ze het dus niet eens hoeven melden.

 24. @Boktor,

  Niet alle praktijken en theologien die je niet begrijpt (of te weinig geloof voor hebt) of waar je het niet mee eens bent, zijn onzin.

  Met dat soort argumenten kun je ook niet zinvol discussieren.

 25. @afolus,

  Ik let meestal op grote sprongen in de bedragen. Zo vallen mij drie dingen op.

  Afschrijvingen.
  2010: 18.034
  2011: 120.473

  Vergoedingen bands:
  2010: 4.035
  2011: 69.592

  Dekking loonkosten:
  2010: 15.383 (min)
  2011: 101.046 (min)

  Wat maak je daar uit op?

 26. @engel
  daar maakt afolus waarschijnlijk uit op dat hij graag in een band wil 😉 😛

 27. @bokkepoot
  Zal ik dan maar eens reageren op jouw vraag?

  Dat het aantal bezoekjes net zo netjes blijft doorlopen als de afgelopen dagen 😀

 28. @engel

  Klopt, mijn begrijpen of geloven bepaalt niet de onzin van een zaak.
  Maar die redenering zegt tegelijk ook niets over de zin er van.
  Bovendien is er nu hier geen specifiek theologisch (of ander) thema aan de orde en ontbreekt de informatie met betrekking tot mijn begrip van die zaak, dan wel mijn geloof er voor.

  Dus kortom, we spreken elkaar bij het volgende specifieke onderwerp met onze gedeelte interesse waar we inhoudelijk over kunnen bomen. En dan ben ik benieuwd naar onze overeenkomsten en/of verschillen en hoe dat gesprek dan verloopt.

 29. In ieder geval kan de webmaster in Harderwijk straks op de vrijmibo een opvallende piek in het aantal bezoekers op de site melden. Met een goed gevoel het weekeinde in. 😉

 30. @Boktor,

  In de film Sons of God (vergeet niet de DVD te kopen!) komen wel allle theologische issues van alle Trin-mentors naar voren. Heb je de recensie van afgelopen maandag niet gelezen op deze site?

  En ik denk niet dat ozne opvattingen heel verschillend zijn.

 31. @Bokkepoot
  Het lijkt me persoonlijk nog wat vroeg om de meningen over deze zendingsarbeid te polsen.
  Ik ben zelf in elk geval blij met de al bekende bezoekers uit een vorig leven. Mooi om sommige lui hier weer te zien reageren.

 32. @engel
  Met name de sterk gestegen loonkosten en de versluierende externe dekking van €100k vind ik bijzonder intrigerend.
  Een fraai staaltje transparantie lijkt het me niet…

 33. Ik bedenk me trouwens dat TRIN zó GG is…
  Misschien moesten we het hier maar niet meer over ze hebben…
  Tenzij er hele gekke dingen gebeuren.
  Maar ze hebben daar ook geleerd.
  Moet je maar denken…

 34. @afolus: … en een “outsider” (no offence Reint) als @Reint Bergman staat in de reageerders top 10.

  Weliswaar dankzij de drukke bezigheden van @rob, maar toch. 🙂

 35. Eerst even wachten tot maandag. Daarna de politie maar bellen voor een Amber Alert voor o.a. Pittig. 😉

 36. Sorry, je draadje wordt nu langzaam gekaapt door een totaal ander onderwerp. 🙂

  Zijpaadjes zijn de levensader van het taboeloze geloofsgesprek, Boktor. Zelfs als het over de financiële jaarverslagen van Trin gaat. 😉

 37. @afolus

  Het lijkt me persoonlijk nog wat vroeg om de meningen over deze zendingsarbeid te polsen.

  Klopt. Aanvankelijk had ik dit zelfs optioneel voor afgelopen maandagmiddag bedacht, puur als een ‘nou-wat-denk-je-ervan’. Voor een evaluatie is het natuurlijk nog te vroeg, ook na een week.

  Ik ben zelf in elk geval blij met de al bekende bezoekers uit een vorig leven. Mooi om sommige lui hier weer te zien reageren.

  Yup, vind ik ook!

 38. Het voelt toch als een soort van wederopstanding, dit blog. Eentje die ik met eigen ogen mag aanschouwen. Dat ik lekker met men vingers in de wonden kan douwen.

  Slaap ik? Droom ik? Knijp me even.

  Dit blog is duidelijk neergezet met het idee: “If it ain’t broke, don’t fix it.” Waarvoor hulde aan de makers van deze site. Want waarom iets totaal anders doen als de oude formule succesvol bleek?

  En wat betreft het TRIN:

  Sta ik daarboven aan de hemelpoort. Mattheus staat vlak bij mij. Petrus vergelijkt mijn staat met de papieren van Mattheus. Hij schudt dan z’n hoofd, kijkt mij met medelijden aan. “Mattheus heeft ietsje te veel verbeelding, maar Sueigilera, wat een domme naam, moet je, jezelf eens zien staan hier.”, zegt hij: “Als je maar een tiende van de mensen had gered die Mattheus heeft gered, dan had je nog een kans, maar nu………?

  Daarna gaat mijn wekker en word ik wakker, toch…..?

 39. Heeeee @Suieugilenogwat!
  Leuk je weer te zien. 😉

  Zoals de ouders zongen….. maar toch is het zeker niet de bedoeling om hier slechts een soort GG 2.0 van te maken. Op DwazeSchare.nl willen we echt de nadruk leggen op ‘het onderlinge gesprek’, waarbij er natuurlijk genoeg nieuws, satire en persoonlijke input zal zijn om dat gesprek te voeden.

  En dat we hier nu wéér over de jaarverslagen van TRIN zitten te lullen… soms duurt het even voor de oude mens is afgelegd en de Geest voluit zijn werk kan doen. 😉

 40. Oh… enne… ‘we’, dat zijn wij allemaal natuurlijk. Dat is ook nog een belangrijk verschilletje met GG. Dus heb je je content al ingeleverd? 🙂

 41. @Boktor

  Merkte dat ik gelijk getriggerd werd om weer eens na te denken over mijn huidige staat van goedgelovigheid en vooral wat daarin al dan niet veranderd is sinds het heengaan van GG.

  ….. en toen ging het draadje over op een TRIN-discussie. 🙂
  Maar vertel eens verder?

  Ben nieuwsgierig. 😉

 42. @Bokkepoot, ik ben areligieuS, maar dan van de verkeerde kant. 😉 Nu kan je het wel goed schrijven dunkt mij. 😆

  Ja, de appel valt niet ver van de boom. Misschien moeten we sommige vruchten nu met rust laten. Of we maken er een heerlijk gebakje van.

 43. Content inleveren, maar dan stel ik wel hele hoge eisen aan mijzelf, wie weet ooit nog eens…Als ik mijn eerste dode heb opgewekt, zal ik wel een mooi stukje daar over schrijven.

 44. @Areligieus

  Op GG heb ik nog een behoorlijk tijd gedacht dat ik uit je naam kon opmaken dat je (of anders toch zeker een pa of moe) oorspronkelijk uit Verweggistan moest komen. Maar later zag ik al dat ik het van de andere kant moest bekijken. 😉

  Als ik mijn eerste dode heb opgewekt, zal ik wel een mooi stukje daar over schrijven.

  🙂

  Zonder dollen, ik heb sterk het idee dat jij best goed verhalen kan schrijven.

 45. @afolus

  Dat het aantal TRIN partners tamelijk dramatisch (-/-15%) verder is gedaald.
  Dat de inkomsten zijn gestegen maar de kosten veel sterker…
  Dat daardoor onder aan de streep verlies is gemaakt.
  Dat de Algemene Reserve van TRIN daardoor met ruim 65% is gedaald tot slechts € 11.788; dat eigen vermogen was al klein, maar nu hoeft er maar iets te gebeuren of het gaat mis
  Dat reserveringen voor projecten in het jaarverslag worden gerekend tot het Stichtingsvermogen en niet als verplichtingen.
  Dat in het jaarverslag wordt gesproken over aankoop van een gebouw maar dat dit gebouw niet in de financiële verslaglegging is terug te vinden.

  Wat een heerlijkheid is het wanneer een ieder van ons zijn of haar plaats inneemt in het lichaam van Christus! 🙂 #hadiknouookmaardoorgeleerd

 46. Wat me wel opvalt is dat er deze week al drie keer overeenkomst in onderwerp is geweest met staatgeschreven, en met 1 artikel/draad in wording op dwazedchare.nl. Waarin wil dwaze schare zich onderscheiden van staatgeschreven? Ik besef me dat wij dat als collectief initiatief zelf bepalen. Juist daarom ben ik benieuwd naar de mening van andere dwaze kuddedieren in deze.

 47. Wat meespeelt is dat er de laatste tijd ook steeds meer (gast)schrijvers aan staatgeschreven meewerken. Zeker toen GG verdween zijn er een aantal artikelen geplaatst met een wat meer satirische inslag. Zelf kan ik zo wel twee dingen noemen waarin ik dwazeschare.nl wezenlijk onderscheidend vind:
  -de community functie: dit zie je niet terug bin SG. De ontmoeting op DS is zowel online als met een zekere regelmaat in real life. deze functie is voor velen denk ik erg waardevol. In ieder geval wel voor mij. Bij SG wordt veel minder gereageerd.
  -je hoef hier niet bang te zij dat je per ongeluk te hard tegen een heilig huisje schopt (hoewel we ook hier respectvol blijven). Bij SG is de verbondenheid met de kerk en het geloof denk ik nog directer, waardoor daar toch minder snel bijvoorbeeld het ongelovige perspectief de volle ruimte krijgt, denk ik.

 48. @gansanders

  Ik ken Staatgeschreven (nog) niet zo goed, maar er komen ongeveer twee vermoedelijke punten naar boven als antwoord op je vraag. Maar die twee punten noem je zelf al, dus dat hoef ik dan niet meer te doen. 😉

 49. @Bokkepoot
  Denk niet te gering over uzelve…
  Ieder heeft een plek in het koninkrijk.
  😎😄😳

 50. @Bokkepoot
  16 MEI 2014 OM 19:18

  @Boktor

  Merkte dat ik gelijk getriggerd werd om weer eens na te denken over mijn huidige staat van goedgelovigheid en vooral wat daarin al dan niet veranderd is sinds het heengaan van GG.

  ….. en toen ging het draadje over op een TRIN-discussie. 🙂
  Maar vertel eens verder?

  Ben nieuwsgierig. 😉

  Het zit zo, ik ben iemand die niet steeds bewust zit te filosoferen over mijn leven of overtuigingen. Dat laat vooral op het moment aan komen.

  Loop ik ergens tegenaan, een ervaring of iemands mening bijvoorbeeld, dan geef ik dat aandacht. Ik laat de ervaringen die ik opdoe mij inspireren tot nadenken.

  Maar als ik niet met zaken geconfronteerd wordt kijk ik net zo lief (of vaak liever) een filmpje. En dan ben je door de bank genomen niet bepaald vormend bezig.

  Sinds het heengaan van GG – nu ook weer niet zo heel lang geleden – heb ik eigenlijk vrij weinig pittige zelfreflectie gedaan. Er waren natuurijk wel momenten, maar de boeken die ik gelezen heb intussen vielen op het non-fictie vlak wat tegen.

  GG vulde een leemte in mijn leven die geen God of kerk ooit heeft kunnen vullen.

  Met de ongelovigen die ik IRL ken valt niet echt diepgaand over geloof of God te praten omdat zij het niet zo van binnen kennen als ik en dus tegen mijn ervaringen nogal vreemd aankijken. De gelovigen die ik IRL ken zijn dusdanig gelovig dat er niet bepaald ruimte is voor kritisch denken (in sommige gevallen doordat ik hun niet wil kwetsen, in andere gevallen omdat het gewoon niet getolereerd wordt). Op GG – en zo ik hoop en verwacht hier ook – valt WEL open te praten over de dingen die mij boeien, bezig houden of beïnvloed hebben, en wel met mensen die zowel voor- als tegenstander als neutraal zijn, inhoudelijk op de hoogte, betrokken en doorgaans gelukkig redelijk taboeloos.

  Ik begon met zeggen dat ik iemand ben die niet snel in z’n uppie zit te filosoferen of mezelf een schop onder mijn kont geef om thema’s eens goed uit te spitten. Maar het vervolg maakt denk ik wel duidelijk dat ik dat wel degelijk waardeer.

  Mijn GG ervaring was dat mensen vaak vragen stelden waar ik dan geen doordacht antwoord op kon geven dankzij het feit dat ik dingen zo veel mogelijk laat gaan zoals ze gaan. Mijn verlangen om wel antwoord te kunnen geven – uit fatsoen en interesse voor het gesprek alsmede uit dankbaarheid voor de gelegenheid om weer eens iets in mijn hoofd aan te pakken – deed me dan meer dan gemiddeld nadenken en formuleren.

  Een mechanisme dat niemand IRL bij mij teweeg brengt op dit moment. Een leemte die ingevuld wordt door deze gemeenschap.

  Nu dan, toen ik weer online in contact kon komen met de groep mensen die deze zeer welkome uitwerking hebben, triggerde dat zonder dat ook maar iemand een vraag had gesteld, of een stelling had geponeerd, een reactie in mij van “oh, nu kan en moet ik weer heerlijk gaan nadenken”. Ik dacht al weer gelijk aan zaken die toch eigenlijk nodig eens onder de loep genomen moeten worden.

 51. @gansanders
  Dat is inderdaad opvallend, ja…. Blijkbaar gebeurt er niet zoveel in christelijk Nederland 😉

 52. @rob dit zal wel niet de plaats zijn om te melden hoe onchristelijk een christelijke HBO met studenten om gaat x). Ik wacht op nieuwe TRIN of andere spin ;p

 53. @boktor
  Goed om jou ook hier weer te zien! Je bent toch altijd weer in staat in korte tijd een pittige zelfreflectie neer te pennen 🙂

 54. @afolus

  Denk niet te gering over uzelve…

  Maak je geen zorgen. 😉
  Maar mijn eerste reactie was: ‘Zo, die is scherp!’
  En bedacht me toen dat dat misschien iets meer zegt over mij dan over jou, aangezien ik bij alleen al het woord ‘Jaarverslag’ al begin te bibberen. :-/

  Ik heb ooit mijn Praktijkdiploma Boekhouden gehaald. Kreeg vervolgens een burn-out, waarna ik… [geluidvanbandjewatdoorgespoeldwordt]… en tenslotte begeleider in de gehandicaptenzorg. Geen idéé wat er van me geworden zou zijn als ik met cijfertjes was blijven werken, maar ik denk niet dat het er goed uit zou hebben gezien. 😉

  Dus vandaar: laten we allemaal onze eigen plek innemen. Maar vooral ik niet de jouwe! 😛

 55. @Boktor

  Een mechanisme dat niemand IRL bij mij teweeg brengt op dit moment.

  Dat is jammer. Realiseer me nu zelf dat ik dat ook niet heb IRL, maar misschien ook niet zo mis omdat ik veel zaken toch min of meer zelf al had ‘rondgedacht’ voor ik op GG ging meekletsen.

  Ik denk zelfs dat GG me eerder wat minder kritisch heeft gemaakt. Naar ‘geloven in’ bedoel ik dan. Ik had een vrij zwart wit beeld van ‘het geloof’ en ‘het christendom’, dat is nu wel weer een stuk bijgetrokken.


  Ik ben het trouwens heel erg met @shin eens. 😉

  Je bent toch altijd weer in staat in korte tijd een pittige zelfreflectie neer te pennen 🙂

  Ik heb je op GG toch ook wel zien veranderen in de loop van de tijd. Op zich vind ik dat toch het leukste, om te zien hoe mensen nieuwe wegen ontdekken. En nee, dan maakt het mij echt geen reet uit welke kant dat dan op is.

 56. @Boktor@Bokkepoot@Shin
  Mooi..!
  @Boktor
  Respect voor je zelfreflectie en het delen van de uitkomsten!!
  Daar word je nooit armer van en wij ook niet!

 57. @gansanders:

  In ieder geval wel voor mij.

  Nu word ik toch wel nieuwsgierig.
  Heb ik jou ooit ontmoet?

 58. @Wilfred
  Ik ben nog maar bij 1 bijeenkomst geweest, afgelopen februari, en daar heb ik zeer veel aan gehad. Inmiddels begin ik ook een aardig rustpunt in mijn eigen geloofsproces te krijgen, lijkt het. Juist doordat ik het emotioneel allemaal wat meer los kan laten, maakt dat ik er ook vrijer en luchtiger over kan praten. Bij GG heb ik meegelezen, ook veel aan gehad, maar nu is dit een heerlijke plek om nog s wat lotgenoten tegen te komen. Mijn gelovige opvoeding zal ik altijd wel bij me blijven dragen. Ongelovigen snappen er vaak bar weinig van wat de impact ervan is. En met veel gelovigen wil ik niet (meer) openhartig spreken over hoe ik erin sta, omdat dat alleen maar de relatie op scherp stelt, ze me vaak niet snappen (waarom doe je zo moeilijk, waarom geloof je het niet gewoon?), of ik hen onnodig in verwarring breng.

 59. @gansanders: Hebben wij elkaar toen gesproken? Of was dat die bijeenkomst met P&P? Of een filmavond?

  Goed om te horen dat je hier wel je verhaal denkt kwijt te kunnen. Ik hoop dat we het waar kunnen maken. Voor mij heeft het in het verleden wel goed gewerkt en ik zie dat voor Boktor ook een beetje hetzelfde geldt als voor jou en mij. Dat is ook 1 van de redenen voor ons geweest (en omdat we het leuk vonden om samen verder te kletsen natuurlijk) om dit op te zetten.

 60. @gansanders: Ah. Daar was ik helaas niet bij. 😦

  Nou ja, in september komt er weer een kans. 😉

 61. @gansanders

  Ik ben nog maar bij 1 bijeenkomst geweest, afgelopen februari, en daar heb ik zeer veel aan gehad.

  Kun je aangeven waarom? Ben wel nieuwsgierig.

 62. Shalom, prima, lekker doorgaan met het openbaren & aan de kaak stellen van alle misstanden in de ‘christelijke wereld’ om deze mensen te helpen tot inkeer & berouw & tot eeuwige Redding & Verlossing in Jezus naam. Amen Amen. Mmmèèèèèèèhhh !!!

 63. @Jaap Schaap: Volgens mij is dat laatste niet het doel van de DS. 😉

 64. @bramvandijk
  Ik neem aan dat je benieuwd bent naar het tweede deel van het citaat.

  Ik heb er veel aan gehad, omdat:
  – ik de sfeer open vond.
  – mensen met soortgelijke achtergrond en ervaringen trof. Ieder maakt zijn eigen proces door en vrijwel iedereen komt anders uit. Voor mij was het mooi om opnieuw te merken dat er ook een leven is na evangelicaal geloof.
  – plotseling een gezicht had bij personen, o.a. van jou. Ik heb vrij veel op jouw eigen blog rondgestruind tijdens mijn zoektocht.
  – uit de mond van P&P te horen kreeg dat ze het geoorloofd vonden om te stoppen met geloven zolang het maar een weloverwogen besluit was. Dat nota bene uit de mond van een misionair werker en 1 van de betere apologeten uit Nederland!
  -het interessant en leuk blijft om met geloofsonderwerpen bezig te zijn.

 65. Ja @gansanders, er is leven na ’t geloof.
  Respectvol en zonder wroeging.
  Mooi man!

 66. @gansanders: Het valt me op dat StaatGeschreven de frequentie omhoog gegooid heeft toen op Twitter bekend werd gemaakt dat de Dwaze Schare van start zou gaan. Gezonde concurrentie zullen we maar zeggen.

  Volgens mij kunnen SG en DS beter samengaan in een nieuw webconcept.

 67. @Johan
  Daar kom je nu mee. Maar je hebt misschien wel een punt. Dwaas Geschreven: voor al uw al dan niet satirische theologische reflectie en discussie!

 68. Onbegrijpelijk soms, die reacties uit de buitengebieden. Als ik mijn kinderen een pomp wil laten zien moet ik naar het Zuiderzeemuseum. 😉

 69. @Shin: lol 🙂

  @Maf: Zeg, niet zo denigrerend over de buitengebieden! Die zorgen er wel voor dat er meerdere varianten van uitdrukkingen bewaard blijven!

 70. Ha, deze vind ik ook hilarisch. Yep, Rush fan. Dank voor de link @shin

 71. @shin

  Een vrolijk ochtendliedje voor bij het ontbijt. Tnx! 🙂 #wakker

 72. @maf
  Ach ja, de mensen uit de buitengebieden gaan gewoon op vakantie naar Afrika ;). #overregionaalgesproken

 73. @peterh
  Toen ik ze ontdekte heb ik een middag erg veel gelachen (temeer omdat er allerlei taboes doorbroken worden, en Jezus zo origineel wordt neergezet. Voelde indertijd als bijna fout, maar toen toch te grappig 😉 ).

 74. @Shin: ik vermoed dat @Wilfred nog met zijn gedachten bij het artikel over ontwikkelingshulp was. Voedsel uitdelen, putten slaan, pompen plaatsen. 😉

  “Maan” was ook nog een veilige optie geweest. 🙂

Reacties zijn gesloten.