Welkom bij de Dwaze Schare!

PERSBERICHT

De reageerders-community van het bekende ‘gristelijk-satirische’ weblog Goedgelovig, dat haar activiteiten eerder dit jaar beëindigde, lanceert op 12 mei een nieuwe website: DwazeSchare.nl. De site wil ‘een vrijplaats zijn voor het taboeloze geloofsgesprek’. Daarmee zet zij een belangrijke functie van Goedgelovig voort.

De Dwaze Schare werd al in maart 2011 opgericht als eerste internetkerk van Nederland, een plek waar gelovigen, twijfelaars en atheïsten op humorvolle wijze met elkaar in gesprek waren. De Dwaze Schare verwierf kort daarop landelijke bekendheid met een eigen cocreatieproject: het indie-album Twijfelliederen, een alternatief voor de Opwekkingsbundel.

‘Toen Goedgelovig na 7 jaar stopte, dreigde de Dwaze Schare digitaal dakloos te worden,’ legt een woordvoerder van de site uit. ‘Al snel bleek dat de meeste reageerders door wilden. Tijdens een concilie op Tweede Paasdag in grand-café Hemels in Amersfoort is een team geformeerd en een nieuwe website in het leven geroepen.’

De site wordt op 12 mei 2014 officieel geopend. Precies 50 dagen na het stoppen van Goedgelovig. ‘Bewuste symboliek. Veel meer nog dan Goedgelovig is de Dwaze Schare een group blog. Je zou kunnen zeggen dat de geest nu op iedereen is uitgestort,’ aldus de woordvoerder van het initiatief.

Auteurs kunnen onder een eigen profiel op de site posten. Er is ruimte voor satire en kritische artikelen, maar ook voor positieve ontwikkelingen. Het aantal berichten per week varieert en is afhankelijk van wat er op dat moment bij deelnemers leeft. ‘We willen vooral een plek bieden waar gelovigen, ongelovigen, zoekers en twijfelaars met elkaar in gesprek zijn over levensvragen en wereldbeelden. Zonder taboes, met humor, en kritisch op zijn tijd.’

Deze online gesprekken worden ook offline voortgezet. Er zullen regelmatig meet-ups worden georganiseerd in verschillende plaatsen in het land. Eerder dit jaar organiseerde de Dwaze Schare in Amersfoort een openbaar gesprek met auteurs Rik Peels en Stefan Paas over hun boek ‘God Bewijzen’. In Zwolle werd een filmavond belegd over de documentaire ‘Dead Raiser’. Daarmee gaat de Dwaze Schare op geheel eigen wijze door waar Goedgelovig is opgehouden.

Het beeldmerk annex mascotte van de site is een zwart schaap dat de wereld door een relativerende oranje bril bekijkt. ‘Hij past niet zo goed in de kudde, denkt zelf na, is spiritueel tegendraads en graast bij voorkeur in het overgangsgebied tussen kerk en wereld.’ De Dwaze Schare wil een community zijn voor dit soort zoekers, binnen en buiten de kerk.

43 gedachten over “Welkom bij de Dwaze Schare!”

 1. Klikt nog hol hier! 🙂
  Tijd om de boel weer’s flink op te gaan vullen…

  Maar eerst nog ff een paar uurtjes maffen. 🙂
  Oh ja, en 8 uur werken. 😐

  Goed… tot morgenavond dan maar weer. :-/

 2. Geliefde Dwazen binnen en buiten het verband..

  Gefeliciteerd met deze geweldige mijlpaal!!

  Dat de here dit nieuwe werk rijkelijk mag zegenen. Now and forever.

  We moeten maar denken dat de zeven magere jaren achter ons liggen en dat de glorie nu aanvangt.

  Glorie!

 3. @Flip: Weet je zeker dat dit het imago is dat je met deze site wilt verbinden? 😉

 4. @Bokkepoot: Gefeliciteerd. Weet je ook al welke prijs je krijgt? 🙂

 5. Yes! Ook Jan Willem is er bij :), dit keer wel als af-en-toe actief reageerder 😉

 6. Bokkepoot
  11 MEI 2014 OM 23:40
  Jaaaaaaahaaaaaaaaaaaaaa EERSTE!

  Een onvervalste fipo. Een uitdaging voor elke moderator. 🙂

 7. @bokkepoot
  Hahahahaha, heb je de hele avond achter je computer gezeten: F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5?

  Anyway, fijn om jullie namen weer eens op een scherm te zien verschijnen, mensen!

 8. Gefeliciteerd Bokkepoot! Je gaat de geschiedeniesboeken in!

  @ flipsonius
  Haha 🙂

  Maar is dit je associatie bij de Dwaze Schare?

 9. @Wilfred en @Pittig
  eeeh, niet de mijne, maar ik kan me voorstellen dat sommige personen en organisaties zich nu voelen als mevr. Nicholson in deze film 😉

 10. ’t Is net als met de jongste dag: ik wacht af en zie het wel…

 11. Hee, wat leuk! 🙂
  Het was wel erg kaal zonder GG hoor….
  Veel succes en ik volg dit blog met grote belangstelling.

 12. @shin

  Hahahahaha, heb je de hele avond achter je computer gezeten: F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5 F5?

  Nee hoor, ik zat met mijn wezenloze Bokkepoot-blik een beetje suf naar m’n email te staren en las toen de nieuwsbrief van Goedgelovig. Met daarin een linkje, en daar klikte ik braaf op.

  En toen was ik opeens hier. En toen riep ik heel haar HALLO!, maar er was verder helemaal niemand. 😐

  Nu wel!
  Gezellig! 🙂

 13. @ardbeg10y

  Ik ben m’n leven lang al overal vrij rijkelijk laat mee, dus je zal wel gelijk hebben: velen laatsten zullen zo nu en dan ook wel eens de eerste zijn. 😉

 14. En toen riep ik heel haar HALLO!

  He verdorie, hier ook al geen ‘bewerk’ knop bij je eigen reacties. 😦

 15. Kijk dat is een mooi begin van de week, na 50 dagen zonder gg.
  Ben benieuwd wat jullie ervan gaan maken, hoop op variatie aan onderwerpen. Kritisch als dat nodig is en hopelijk komen jullie ook met mooie initiatieven die het geloof en de kerk op een vernieuwende en creatieve manier voor het voetlicht brengen.

 16. @Flip: We hadden toch afgesproken om daar geen categorie van te maken? 🙂

 17. Bokkepoot
  Het is een adequte samenvatting van het persbericht, met verder wat algemeen bekende informatie over Goedgelovig. Op zich een prima stuk en die tien cent die je ervoor betaald is behoorlijk te overzien, maar ook weer niet zo heftig 🙂 Heb de tien cent er overigens wel voor betaald en had een pdf-je kunnen downen, maar dat heb ik nagelaten.

 18. Ik begrijp dat de vage tekst eronder – die ik dus met enige inspanning gewoon kan lezen – geen reet met het gewenste artikel te maken heeft? 🙂

 19. @Bokkepoot
  De vaaggemaakte tekst eronder is zelfs iets langer dan het artikel zelf. Ik vermoed dat het een geblurd plaatje is.

 20. @DH

  Ik kan het gewoon lezen, hoor. Een vader met drie kinderen die praat over geloofsopvoeding. “Zo, een diepte-interview” dacht ik nog even. 🙂

  Maar is dus inderdaad een plaatje van een ander artikel.

 21. Het is wat laat maar ik heb de mail inmiddels ook gelezen en de nieuwe site gevonden 🙂 Gefeliciteerd allemaal en het ziet er dus naar uit dat het belangrijke werk van Goedgelovig door zal gaan en met de nodige humor, we zullen zien 🙂

Reacties zijn gesloten.