Goedgelovig is dood, leve de Dwaze Schare!

Geliefde goedgelovigen en waarde mede-dwazen…

We zijn hier, op dit nieuwe weblog, vanwege het einde van Goedgelovig. Daarom moeten we onszelf eerst afvragen wat er na het einde komt.

Om die vraag te beantwoorden kunnen we maar één ding doen… de profetische geschriften openen en dan vooral de apocalyptische lectuur. Ketter als ik ben lezen we vandaag uit de apocriefen, en wel uit de handelingen van Paulus en Andreas.

De handelingen van Paulus en Andreas
Dit geschrift is ons slecht fragmentarisch overgeleverd. Bij binnenkomst horen we nog net dat Paulus zomaar uit een boot is gesprongen om “de oorden van de onderwereld [te] bezoeken, die waar de Heer naartoe is gegaan om te zien hoe hij ze gemaakt heeft”.

Dit wordt zo aan Andreas meegedeeld die de opdracht krijgt om Paulus weer terug te halen. Andreas gaat dus met de boot terug naar de plaats waar Paulus eruit sprong, neemt een beker zoet water, spreekt de dankzegging daarover uit en giet de beker zomaar leeg in het zoute water van de zee. Vervolgens wordt het droge zichtbaar, splijt de onderwereld open, en springt Paulus op uit het water met een stukje hout in zijn hand.

Dat stukje hout blijkt een deel van een scharnier van een van de deuren van de hel te zijn. Jezus heeft die deuren namelijk verwoest en in stukken gebroken. Zonder deuren was de hel zo’n beetje leeg. Paulus trof dan ook lege straten. Maar was de hel helemaal leeg? Nou, Paulus hoorde nog wat geweeklaag en tandengeknars van de plaatsen die Jezus niet had bezocht. En… als laatste kwam hij nog Judas tegen.

Judas in Jesus Christ Superstar
Judas in Jesus Christ Superstar

Judas vertelt uitgebreid wat hem was overkomen. Hij blijkt daar niet te zitten vanwege zijn verraad van Jezus, daar had hij berouw over, maar hij zit daar omdat hij zelfmoord pleegde. (De oplettende lezer heeft al door dat de auteur van de handelingen van Paulus en Andreas hier het verhaal van Mattheus volgen en niet van Handelingen.)

Jezus zei letterlijk tegen Judas: “O ellendige, als je gezegd had: ‘Jezus help me’ zou je gered zijn. Maar je bent de andere weg gegaan, je hebt iets gedaan dat God mishaagt, omdat je jezelf eigenhandig hebt gedood, daarom zul je in de Tartarus blijven tot de dag des oordeels.”

Ehhh… interessant?
Wat leert ons dit over het einde van Goedgelovig?

Allereerst moeten we natuurlijk vaststellen dat we Goedgelovig moeten identificeren met Judas. Judas was namelijk de wat afwijkende discipel, hij was degene die kritiek had op het moment dat de opbrengst van een megacollecte alleen werd besteed aan de gezalfde leider. Hij was degene die de criticasters niet uitschold voor adderengebroed en zo, maar die met ze in gesprek ging: “Kom gewoon een keer mee… vanavond zitten we in de tuin van Getsemané…”

Typisch de rol van Goedgelovig binnen de christelijke wereld dus. Een andere overeenkomst is dat beiden nogal bekritiseerd worden door andere christenen.

Maar niet door Jezus dus! Of in ieder geval, Jezus had geen probleem met de rol die Judas had gespeeld. Je zou zelfs kunnen zeggen dat die rol noodzakelijk was om ervoor te zorgen dat de straten in de hel nu zo leeg zijn.

Maar waar Jezus wel een probleem mee had, was de zelfmoord van Judas. Daarvoor was er geen vergeving.

De Dwaze Schare!
Dus de digitale euthanasie van Goedgelovig kan niet het laatste woord zijn, daarop moet wel een digitale opstanding volgen. En zoals de Jezus van na de opstanding niet dezelfde was als de Jezus voor de opstanding, zo is ook de Dwaze Schare niet hetzelfde als Goedgelovig. Richtte Jezus zich voor zijn opstanding alleen op de Joden en kregen de heidenen hooguit kruimels, zo richtte Goedgelovig zich op misstanden binnen de christelijke wereld. Daar waar Jezus na zijn opstanding vond dat alle volken tot zijn discipelen gemaakt moesten worden, zo wil de Dwaze Schare het gesprek tussen gelovigen, ietsisten, agnosten en ongelovigen op gang helpen en houden. Met de uitstorting van de satirische geest is het einde begonnen en de tijd van de Dwaze Schare aangebroken.

20 gedachten over “Goedgelovig is dood, leve de Dwaze Schare!”

 1. En dat stukje hout van Paulus ligt nu waarschijnlijk ergens in een kerk achter slot en grendel weg te rotten, voor de zieltjes die graag willen neerknielen voor een stukje van de hellepoort.

 2. of ze hebben er tandenstokers van gemaakt voor een aantal uitverkorenen die daarmee alle ongechtigeheid tussen de gelovigen tanden en kiezen kunnen wegpeuteren voor het echt begint te rotten.
  joost

 3. TommyLee en ardbeg10y, ik heb jullie gemist. Snik.

  Leuk dat jullie er bij zijn.

 4. Geweldig hoor. Natuurlijk niet gelijk aan Goedgelovig maar wel ‘staande in dezelfde traditie’. Succes.

 5. Jullie hebben fantastisch werk geleverd de afgelopen tijd. Ik heb de vorderingen wel gevolgd, maar heb er zelf helaas weinig aan bijgedragen 😦 Ik heb erg veel zin om meer ouderwets discussies te voeren.

 6. (Jan Willem) je hebt weer een prachtig epistel geschreven Bram! Dit belooft veel goeds voor deze vernieuwde reïncarnatie van Goedgelovig

 7. Deze opstanding is voor mij het teken waardoor ik bij deze van lezer reageerder wordt. Het valt me wel op dat de opzet wel erg veel lijkt op GG: nog steeds artikelen/blogs met daaronder mogelijkheid tot reageren. Ik hoop op diepgang, ijzersterke satire en minder flauwigheid en melkkoetjes.

 8. Als dit een nieuw weblog word, opgezet door voormalige lezers (of huidige lezers, als men nog door de archieven bladdert) van goedgelovig … betekend dit dat ik als voormalig lezer ook af en toe hier een bezinnings woordje mag posten? Naar welk email adres kan ik mijn schrijfseltjes sturen? Of nee, geef me maar meteen de logins van de website. WordPress toch? Dat ken ik. Ik kan toch niet goed tegen edits.

  Maar even serieus. Zou graag af en toe wat voor dwazeschare schrijven … heb wel altijd iemand nodig die mij een beetje met de gramatica helpt.

  Matthijs Bos uit Canada aka Kain_niaK

 9. @Matthijs

  heb wel altijd iemand nodig die mij een beetje met de gramatica helpt

  Valt wel mee toch?

  “Als dit een nieuw weblog wordT”
  “BetekenT dit”

  Verder klopt het tot nu toe wel aardig, hoor. 😛

 10. @Sorryetc.: Onder het kopje ‘Meedoen’ bovenin vind je informatie. Er zijn verschillenden onder ons die een taalnazi-neiging hebben, dus dat met die grammatica gaat helemaal goed komen. 😉

 11. …. ik hoop alleen dat je naam in het auteursvakje past. 😉

Reacties zijn gesloten.